Vyhodnotenie
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Bryndzové halušky (približne 400 g) obsahujú až 800 kcal, pretože sú bohaté na tuky a sacharidy. Naopak, porcia šúľancov s makom (približne 300 g) má energetickú hodnotu približne 600 kcal. Hoci šúľance patria medzi sladké jedlá, ich kalorická hodnota môže byť nižšia, ak sa použije menej cukru a tuku.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Priemerný stredne veľký banán váži približne 120 až 150 g. Ak je odporúčaná denná dávka ovocia 300 g, zmestíte sa do tohto limitu s dvoma banánmi. Samozrejme, vyvážená strava by mala byť najmä pestrá a zahŕňať rôzne druhy ovocia, nielen banány.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Podľa najnovších údajov denne skonzumujeme až 87 gramov cukru, čo zodpovedá 17 čajovým lyžičkám. K tomuto alarmujúcemu údaju prispieva najmä zvýšená konzumácia sladených nápojov, ktoré tvoria až 48 % podielu prijatého cukru. Sladené nápoje – a nielen kolové, ale aj džúsy či ochutené minerálky – obsahujú veľké množstvo cukru. Jeho spotreba je dvojnásobne vyššia, ako to bolo pred dvadsiatimi rokmi, čo prispieva k nárastu obezity a ďalších zdravotných problémov.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Hlavný rozdiel medzi sladeným nápojom a čokoládovou tyčinkou je v tom, že sladený nápoj vás nezasýti, aj keď môže obsahovať podobné množstvo cukru ako čokoládová tyčinka. V čokoládovej tyčinke sa okrem cukru nachádzajú aj škodlivé tuky, ako sú palmový alebo kokosový tuk, ktoré zvyšujú jej kalorickú hodnotu. Ale aj keď obsahuje viac kalórií, nedodá vám dostatok bielkovín, ktoré v prvom rade potrebné pre pocit sýtosti. Preto sa ani jeden z týchto produktov nepovažuje za vhodnú voľbu na utíšenie hladu či smädu.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Komplexné sacharidy (polysacharidy), ktoré nájdeme v potravinách, ako sú zemiaky, ryža alebo celozrnné výrobky, by mali tvoriť väčšinu nášho denného príjmu sacharidov. Štiepia sa dlhšie, čím zaisťujú stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a pomalšie uvoľňovanie energie. Obsahujú často aj vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv na trávenie a pocit sýtosti. Jednoduché cukry by mali tvoriť len maximálne 30 gramov denne, čo zahŕňa cukry z ovocia, zo zeleniny či z mliečnych výrobkov.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Jednoduché cukry sa v tele rýchlo rozkladajú, čo spôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi. Tento nárast však býva nasledovaný rýchlym poklesom, čo vedie k náhlemu pocitu hladu. Práve preto je dôležité uprednostňovať polysacharidy, ktoré pomáhajú predchádzať výkyvom energie a pocitu hladu. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sacharidy tvorili 40 až 50 % denného energetického príjmu, pričom jednoduché cukry by mali byť obmedzené maximálne na 30 gramov denne.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Chuť na sladké je často dôsledkom nerovnováhy v našej životospráve. Nedostatok spánku, nepravidelná strava a absencia pohybovej aktivity môžu viesť k únave a útlmu, čo zvyšuje túžbu po rýchlej energii v podobe sladkostí. Ak chcete chuť na sladké obmedziť, sústreďte sa na kvalitný spánok, pravidelný príjem jedla počas dňa a primeranú pohybovú aktivitu.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Vedeli ste, že už i mierny nedostatok vody v tele nepriaznivo ovplyvňuje nervovú a duševnú činnosť, zhoršuje pamäťové funkcie, pozornosť, sústredenosť a reakčný čas? Dodržiavať pitný režim ale nemusí až také jednoduché a prirodzené, ako by sa mohlo zdať. Ak vám pitie vody robí problémy, nakrájajte si do nej kúsky zeleniny, ovocia alebo mätové lístky, ktoré jej dodajú úplné novú chuť. Z potravín je bezkonkurenčne najlepším zdroj vody zelenina. K šampiónom patria šalát, zeler alebo uhorka.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Podľa výskumu amerických odborníkov na výživu z Michiganskej univerzity môže cielený výber potravín ovplyvniť dlhovekosť. Vypočítali, že porcia lososa pripravená na pare, skonzumovaná trikrát týždenne, môže predĺžiť život o 16 minút. Podobne pozitívny vplyv má aj hnedá ryža s čiernou fazuľou, ktorá pridáva 13 minút. Naopak, nezdravé potraviny ako párok v rožku môžu život skracovať – v tomto prípade vás jedna porcia oberie o 36 minút života.
- SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Naozaj priberáme najmä z toho, čo si na pečivo dávame – maslo, salámy, syry alebo iné kalorické pochúťky. Samotné pečivo, hoci je bohaté na sacharidy, nespôsobuje významne vyšší kalorický príjem, ak ho budete konzumovať s mierou. Problém vzniká z celkového nadbytku kalórií, nedostatku pohybu a nesprávnych stravovacích návykov.

11. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Celozrnné pečivo obsahuje viac vlákniny, ktorá podporuje zdravý črevný mikrobióm, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitu. Kaloricky sú si však biele a celozrnné pečivo veľmi podobné. Preto nie je vyradenie bieleho pečiva z jedálneho lístka vždy riešením. Ak ľudia s aktívnym životným štýlom vyradia sacharidy z pečiva, môžu pociťovať nedostatok energie a to ich často vedie k náhrade sladkosťami.
12. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Jete malé porcie viackrát denne? Takýto režim môže viesť k psychickej a energetickej závislosti od jedla, telo pri tom nevyužije svoje vnútorné zdroje energie, ako je podkožný tuk. Neustále premýšľanie o jedle a potreba jesť každé dve až tri hodiny môžu narušiť schopnosť sústrediť sa. Dospelému človeku postačuje jesť 3-krát denne.
13. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Zdravé chudnutie by malo prebiehať tempom 0,5 až 1 kg za týždeň, to umožňuje telu postupne sa prispôsobiť zmenám a minimalizuje riziko jojo efektu. U veľmi obéznych ľudí môže byť chudnutie spočiatku rýchlejšie, ale ani v ich prípade nie sú prudké zmeny vhodné. Ak napriek správnej strave a cvičeniu hmotnosť neklesá, nemusí to znamenať neúspech. Zvýšený príjem bielkovín a pravidelná fyzická aktivita môžu viesť k nárastu svalovej hmoty, ktorá je ťažšia ako tuk. V takom prípade môže hmotnosť zostať rovnaká, ale telo sa zbaví tuku a vyformuje sa.
14. SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Skinny fat znamená po slovensky štíhla obezita. Tuk je ľahší ako svaly, a preto BMI nemusí vždy presne odrážať skutočný stav tela. Číslo na váhe môže vyzerať „zdravo“, ale v skutočnosti to vedie k nedostatku živín a zvýšeným zdravotným rizikám.
15. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. V porovnaní s juhoeurópskymi krajinami, ako je Grécko, Taliansko alebo Španielsko, kde ročne skonzumujú 200 kg na osobu, zjeme výrazne menej, približne 70 kilogramov zeleniny za rok. Nižší príjem zeleniny môže znamenať nedostatok dôležitých živín, ako sú draslík, vápnik či železo, ktoré sa nachádzajú napríklad v petržlenovej vňati. Tá obsahuje až 1 000 mg draslíka, 245 mg vápnika a 5,5 mg železa na 100 g.
16. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Prevencia neovládateľných chutí spočíva v kombinácii správnych návykov. Pohyb zlepšuje náladu vďaka endorfínom, čo znižuje potrebu zajedať stres. Dostatočný spánok pomáha predchádzať únave a nočnému vyjedaniu chladničky. Dôležitá je strava zameraná na zeleninu, ovocie a kvalitné potraviny. Nevynechávajte jedlá a jedzte pravidelne, posledné jedlo by malo byť 2 až 3 hodiny pred spánkom. Pite veľa vody, ktorá môže pomôcť zmierniť chuť na jedlo. Tieto kroky pomáhajú stabilizovať hladinu energie a znižujú impulzívne jedenie.
17. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Chuť na sladké, najmä na čokoládu, často súvisí s nedostatkom hormónu sérotonínu, ktorý zlepšuje náladu, reguluje apetít, telesnú teplotu a spánok. Čokoláda je dokonalou kombináciou cukru a tuku, a preto po nej siahame najmä v období vyčerpania alebo stresu. Ak chcete zahnať chuť na sladké, zvýšte príjem listovej zeleniny. Ku každému varenému jedlu si pridajte šalát. Doprajte si aj ovocie ako jablká, banány, mango, figy, avokádo a semienka (tekvicové, sezamové, slnečnicové, ľanové) či mak.
18. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Neodolateľnou chuťou na presolené jedlá vám telo naznačuje, že potrebuje vodu. Soľ reguluje jej množstvo v tele. Ak sa začína prejavovať dehydratácia, telo si môže svoje zásoby vody chrániť a to sa prejaví tak, že si otvoríte balíček slaných orieškov. Nabudúce sa najprv radšej napite vody. Nadmerné množstvo soli v tele spôsobuje napríklad vysoký krvný tlak. Chuť na slané ale môže znamenať aj deficit minerálov, ženám vtedy často chýba vápnik.
19. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Chuť na cestoviny či pečivo môže naznačovať, že by ste mali zvýšiť svoj energetický príjem, zabránite tak únave a vyčerpaniu. Môže však signalizovať aj nedostatok chrómu, dôležitého minerálu, ktorý pomáha telu efektívne spracovávať sacharidy a bielkoviny a zvládať stres. O chróm nás „oberajú“ potraviny, ktoré boli priemyselne spracované. Naopak, k potravinám s vysokým obsahom chrómu patria konopné semienka, hrušky, slivky, listovú zeleninu, paradajky, hríby, klíčky, celozrnné obilniny, datle, granátové jablká, vaječný žĺtok, korenie, bylinky a orechy.
20. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Kurací rezeň s ryžou má približne 600 kcal, pričom samotný vyprážaný rezeň obsahuje 400 kcal a varená ryža pridáva ďalších 200 kcal. Kuracie prsia s broskyňou a so syrom majú vrátane ryže celkovú energetickú hodnotu 470 kcal (150 kcal z kuracích pŕs, 100 kcal z plátku syra, 20 kcal z broskyne a 200 kcal z ryže).

21. SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Ak chcete mať hmotnosť pod kontrolou, je dôležité dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel: Nejedzte sami, jedenie v spoločnosti pomáha spomaliť tempo a zvýšiť vedomé prežívanie. Nejedzte mimo domova alebo práce. Takéto jedlá často obsahujú viac kalórií a menej živín. Nejedzte neskoro počas dňa. Posledné jedlo by ste mali konzumovať 2 až 3 hodiny pred spánkom. Nejedzte pred televízorom ani pri počítači. Rozptyľovanie počas jedla vedie k nekontrolovanému prejedaniu sa a menšiemu uvedomeniu si množstva jedla.
22. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Podľa expertov na chudnutie a spánok je dôležité dodržiavať tieto kroky: Zavrieť kuchyňu po 19. hodine, to vám pomôže predísť neskorému prejedaniu, ktoré narúša trávenie a kvalitu spánku. Vypnúť techniku o 21.00, aby modré svetlo neovplyvnilo produkciu melatonínu, ktorý reguluje spánkový cyklus. Spať aspoň 7 až 8 hodín. Kvalitný spánok je potrebný pre regeneráciu, metabolické zdravie a kontrolu hmotnosti. Ak máte problém so zaspávaním, melatonín v tabletkách môže pomôcť vyladiť váš spánkový cyklus, užíva sa tri hodiny pred spaním. Musíte však chodiť do postele v rovnakom čase.
23. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Prerušovaný pôst aktivuje autofágiu – likvidáciu poškodených bunkových štruktúr, znižuje zápalové procesy v tele, zlepšuje inzulínovú citlivosť, podporuje regeneráciu buniek, stimuluje produkciu rastového hormónu, môže znižovať riziko cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, niektorých typov nádorových ochorení.
24. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Hladovanie spomaľuje metabolizmus. Telo prechádza do „šetriaceho režimu“. Čím rýchlejšie chudnete, tým je váš metabolizmus pomalší. Naopak, fyzický tréning a zvýšenie svalovej hmoty môžu metabolizmus zlepšiť. Pre zdravé chudnutie je dôležitý postupný a kontrolovaný prístup.
25. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Sedavý životný štýl má rovnaký vplyv na úmrtnosť ako fajčenie. Môže urýchliť starnutie mozgu a zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby. Za sedavého sa považuje človek, ktorý prejde menej ako 5 000 krokov denne. Naopak, pravidelná dávka pohybu môže starnutie mozgu spomaliť. Odporúča sa prerušovať sedenie každú hodinu na 5 minút a prejsť aspoň 8 000 krokov denne.
26. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Fyzická aktivita môže čiastočne zmierniť riziká spojené s nadváhou. Pravidelný pohyb zlepšuje metabolizmus a znižuje vnútrobrušný tuk. Podľa niektorých štúdií je dokonca lepšie byť „fit and fat“ ako „unfit and unfat“. Napriek tomu nadváha stále predstavuje zvýšené zdravotné riziko.
27. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Odporúčaná prestávka medzi tréningami je 48 hodín. Stačí preležať týždeň v posteli a stratíme viac ako 1 kg svalovej hmoty. Už dva týždne zníženej fyzickej aktivity znížia fyzickú zdatnosť, zvýšia vnútrobrušný tuk a zhoršia metabolizmus glukózy. Citlivosť buniek na inzulín klesá už po 2 až 3 dňoch od poslednej pohybovej aktivity.
28. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Viscerálny alebo vnútrobrušný tuk sa ukladá okolo orgánov a v orgánoch v brušnej dutine. Chráni ich pred otrasmi a poškodením. Ak je ho priveľa, môže spôsobovať napríklad chronický zápal a zvyšovať inzulín v krvi. Dajte si pozor, ak je váš obvod pása ≥ 94 cm u mužov a ≥80 cm u žien.
29. SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Vitamín D je vhodné brať ráno s raňajkami alebo v priebehu dňa, určite ale nie večer, lebo ovplyvňuje tvorbu melatonínu a mohli by ste mať poruchy spánku. Mal by sa užívať s mastnými potravinami, napríklad s mliekom, avokádom, orechmi, pretože je rozpustný v tukoch. Dôležité je brať ho v kombinácii s vitamínom K2, kvôli spätnému vstrebávaniu vápnika do kostí.
30. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Vápnik znižuje množstvo železa, ktoré je telo schopné vstrebať, až o 50 percent. Medzi doplnkami výživy alebo železom a potravinami bohatými na vápnik by mal byť odstup najlepšie dvoch až troch hodín. Vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov podporuje vitamín C. Stačí zapiť tabletku so železom citrónovou vodou.

31. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Nemali by sa užívať spolu. Vápnik a horčík si pri vstrebávaní v tenkom čreve konkurujú. Túto bitku vždy vyhrá vápnik. Horčík je ideálne užívať pred jedlom, dobre sa kombinuje s vitamínmi skupiny B, najmä s vitamínom B6. Vedeli ste, že jeden z výživových doplnkov sa vydáva len ako liek na lekársky predpis? Horčík si môžete zaobstarať aj s kyselinou orotovou. Je to biologicky aktívna latka, ktorá zvyšuje jeho vstrebávanie.
32. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. Mnohí ľudia nepociťujú smäd, je to veľmi subjektívny pocit, ktorý často zlyháva, preto si nedostatok tekutín nemusíme uvedomiť. Často si pocit smädu zamieňame s pocitom hladu. Ak začnete byť hladní, vypite 2 až 4 dl tekutín. Ak vás hlad prejde, s najväčšou pravdepodobnosťou to bol smäd.
33. SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. 90 percent všetkých cukrovkárov má cukrovku 2. typu. Až pol milióna ľudí na Slovensku však o tom nevie alebo má prediabetes. Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi môže postihovať oči, nervy, cievy, srdce, obličky.
34. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Cukrovka je jedno z najčastejších ochorení, ktoré lekár odhalí na preventívnej prehliadke. Cukrovka 2. typu nie je žiadnym miernejším typom cukrovky. Je to vážne ochorenie, ktoré skracuje život až o šesť rokov. Ak sa k tomu pridruží postihnutie srdca a ciev, môže skrátiť život až o 12 rokov. Ak k tomu pribudne aj ochorenie obličiek, o 16 rokov. Ak sa liečba oddiali o rok, riziko srdcovo-cievnych príhod sa zvýši o viac ako 50 percent.
35. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Konzumácia rafinovaného cukru a kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy je nezdravá nielen pre zuby, ale aj pre pečeň. Cukor môže byť rovnako škodlivý ako alkohol, a to aj v tom prípade, že (zatiaľ) nemáte nadváhu.
36. SPRÁVNA ODPOVEĎ: C. Prediabetes sa často nazýva aj hraničný diabetes. Je to stav, ktorý predchádza rozvoju cukrovky 2. typu. Hladina cukru v krvi je vyššia ako normálna, ale ešte nedosahuje hodnoty potrebné na diagnostikovanie cukrovky. Je to akýsi varovný signál, že bez zmeny životného štýlu sa môže rozvinúť cukrovka 2. typu. Až v polovici prípadov však tomuto ochoreniu možno predísť alebo ho oddialiť úpravou životosprávy.
37. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. Niektorí ľudia s cukrovkou 2. typu už nepotrebujú lieky, ak schudnú a začnú byť aktívnejší. Keď dosiahnu ideálnu hmotnosť, ich vlastný inzulín dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi. Nastavený životný štýl však musia dodržiavať dlhodobo. Stále sa však odporúča priebežne sledovať cukrovku 2. typu.
38. SPRÁVNA ODPOVEĎ: A. 5 až 7 porcií zeleniny a ovocia by sme mali skonzumovať denne. Sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a antioidantov, ktoré nás chránia pred účinkom voľných radikálov. Do toho sa nezapočítava škrobová zelenina – napr. zemiaky a batáty. Jedna porcia znamená pokrájanú zeleninu alebo ovocie v 200 ml pohári, 1 ks stredného ovocia, 2 až 4 ks menšieho ovocia, hrsť drobného ovocia.
39. SPRÁVNA ODPOVEĎ: B. V niektorých potravinách rastlinného pôvodu sa vyskytujú antinutričné látky, ktoré znižujú biologickú dostupnosť napríklad vápnika. Takým prípadom je špenát. Obsahuje najviac vápnika zo všetkých druhov listovej zeleniny – 260 mg, ale vysoký obsah kyseliny šťaveľovej spôsobuje, že z neho dokážeme využiť len 5 percent, čo je asi 13 mg. Naproti tomu šálka vareného kelu kučeravého má 117 mg vápnika a telo sa k nemu ľahšie dostane ako k vápniku v mlieku. Denne by sme mali zjesť 3 až 4 potraviny bohaté na vápnik. V 10 dekagramoch syra je celá denná dávka vápnika.