Odkiaľ pochádzajú vaše vianočné ryby? Fakty, ktoré ste o nich netušili

Odborníci na zdravú výživu odporúčajú konzumovať zhruba 400 gramov rybacieho mäsa týždenne, teda okolo 20 kg ročne. Realita veľmi pokrivkáva. Je to cca 5,6 kg na osobu. V tomto ohľade máme stále čo doháňať a mnohí z nás to robia práve na Vianoce. Dávame si tradičného kapra a alternatívou sú u nás najčastejšie dostupné morské ryby.

22.12.2024 15:00
ryby, potraviny, rybár, predaj rýb Foto:
Ilustračné foto.
debata

BILLA sa zaviazala, že nebude predávať živé kapry a garantuje, že všetky ryby a rybie produkty, ktoré si v predajniach tejto značky môžete zakúpiť, pochádzajú z udržateľného rybolovu a zodpovedného rybného hospodárstva, ktoré prihliada na zachovanie životných podmienok pre ryby a neubližuje delfínom.

Ako konzumovať mäso?
Video
Ktoré druhy mäsa preferovať, a ktorému sa vyhýbať? / Zdroj: MALL.TV

„Potvrdzujú to certifikáty Dolphin Safe, MSC (Marine Stewardship Council) a ASC (Aquaculture Stewardship Council),“ potvrdzuje Marek Kravjar, špecialista komunikácie BILLA.

Aljašská treska: patrí medzi najdostupnejšie morské ryby. Jemná chuť a vôňa jej dáva široké možnosti použitia v kuchyni aj pri priemyselnom spracovaní. Biele mäso je napríklad hlavnou surovinou pri výrobe rybích prstov alebo krabích tyčiniek. Z pohľadu výživy treska poslúži ako zdroj bielkovín. Vo filé je okolo 0,5 % tuku. To, či naozaj ide o aljašskú tresku, je dobré si overiť na obale, pričom istotu dáva latinský názov Theragra chalcogramma. Prívlastok aljašská súvisí s miestom, kde tresky žijú. Ide totiž o rybu z Beringovho mora, ktoré sa rozkladá medzi Aljaškou a Ruskom.

Losos: obľúbeným druhom mrazených rýb sú lososy. Názov losos zastrešuje niekoľko druhov lososovitých. Losos na našom tanieri bude pravdepodobne losos obecný alebo losos gorbuša. Obsah tuku v rybe úzko súvisí so spôsobom chovu. Losos atlantický (Salmo salar) tvorí 90 % chovaných lososov na trhu a 50 % z celkového trhu s lososmi. V divokej prírode ho človek prakticky vylovil. Potom je tu losos gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), v angličtine známy aj ako pink alebo humpback salmon. Na rozdiel od lososa obecného sa gorbuša cielene málokedy chová na farmách, väčšina žije voľne v mori a tam sa aj lovia. Podobne aj losos ketu (Oncorhynchus keta), ktorého pozná angličtina pod názvom chum salmon.

Čo znamená Doplhin safe?

Pri nákupe niektorých rýb, ale predovšetkým tuniakov a tuniakových konzerv, možno naraziť na logo Doplhin safe. Ide o certifikát, ktorý by sme pri nákupe výrobkov z rýb tiež mohli zohľadňovať. Kŕdle tuniakov v mori totiž často sprevádzajú delfíny a pri klasických metódach intenzívneho rybolovu môže ľahko dôjsť k ich odchytu. Logo Doplhin safe vyjadruje, že na lov tuniakov boli použité šetrnejšie metódy vylučujúce nechcený odlov delfínov (napr. lov s pomocou háčikov). Samozrejme, certifikačné podmienky zakazujú aj ich zámerný lov.

Morská šťuka (hejk): patrí medzi ryby z čeľade šťukozubcovitých. Najčastejšie ide o morskú šťuku argentínsku (Merluccius hubbsi) alebo šťuku Merluccius polli. V oboch prípadoch ide o dravé ryby. Ich mäso vykazuje menej ako 1 % tučnosť.

pamäť, mozog, jablko, lekár, doktor Čítajte viac Nakŕmte nielen brucho, ale aj svoj mozog. Čo treba jesť, keď chcete byť duševne v kondícii

Okrem latinského názvu nájdeme na etikete tiež informáciu o pôvode ryby. Pôvodom sa rozumie to, či ide o rybu ulovenú v mori, alebo odchovanú na farme. Spolu s týmito informáciami sa uvádza aj kódové označenie oblasti odlovu, prípadne miesto chovu.

Základnou informáciou na obale každej mrazenej ryby je dátum minimálnej trvanlivosti a dátum zmrazenia. Rozhodne sa vypláca tieto údaje sledovať a rešpektovať. Ryba by mala byť čo najčerstvejšia a doba od zamrazenia by nemala byť príliš dlhá.

V obchodoch sa môžeme stretnúť s rybami balenými a nebalenými, ktoré sa predávajú pri pultoch s obsluhou. Mrazené ryby zakúpime v celku či v podobe filiet. Ako filety sa môžu ponúkať celé kusy mäsa, alebo tvarované filety vyrábané lisovaním kusov rybacieho mäsa.

Ako zdroj výživovo zaujímavého rybieho tuku je jednoznačne najlepší losos. Ale podľa zistení mesačníka d-Test v rybách ulovených v mori bol obsah tuku výrazne nižší v porovnaní s lososmi z fariem. Veľkú časť tuku si lososy ukladajú pod kožu. Ak si kupujete lososa kvôli tuku, vyberajte si radšej filety s kožou.

Tučné ryby patria do protizápalovej stravy

Pri tzv. tučných rybám ide o skupinu rýb, v ktorých môže tvoriť podiel tuku až tretinu hmotnosti. Patria sem napríklad sardinky, slede, sardely, pstruhy, makrely alebo lososy. Oproti nim stoja ryby biele, netučné. Výživoví odborníci všeobecne odporúčajú jesť ryby v hojnom množstve, často však spomínajú dôležitosť práve tých tučných.

Dôvodom je obsah vitamínov A a D, ktoré sú rozpustné v tukoch, a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Aj omega-6 nenasýtené mastné kyseliny sú pre človeka nevyhnutné. Sú súčasťou najmä rastlinných olejov a na rozdiel od omega-3 ich máme v strave nadbytok. Optimálny pomer omega-6 ku omega-3 je päť ku jednej až dva ku jednej. Podľa odhadov je tento pomer u človeka stravujúceho sa „západným“ spôsobom aj 16 : 1, teda silne prozápalový.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravá strava #stravovacie návyky #rybie mäso #vianočná večera