V októbri minulého roka musel najväčší producent vajec na Slovensku utratiť 400-tisíc sliepok. Dôvodom bola vtáčia chrípka, ktorá sa do chovu dostala. V decembri zase museli uzavrieť ZOO v Košiciach, nákaza vírusom H5N1 sa potvrdila u kačice druhu potápač prilbatý.
Vírus H5N1 nie je žiadna novinka, prvýkrát bol zistený už v roku 1996. Prípadov však v poslednej dobe pribúda. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto pripomína, ako sa máme správať, ak sa mu chceme vyhnúť.

Vtáčia chrípka je vysoko nákazlivé prenosné ochorenie predovšetkým u vtákov a hydiny. Prirodzeným rezervoárom vírusu sú voľne žijúce vodné vtáky. Niektoré vírusy vtáčej chrípky môžu spôsobiť infekciu aj u niektorých druhov cicavcov, vrátane človeka.
Riziko prenosu vtáčej chrípky na širokú verejnosť je však nízke. „Pokračujúce monitorovanie a testovanie voľne žijúcich vtákov a domácej hydiny v EÚ je dôležité na zistenie a prevenciu ďalšieho šírenia vírusu na hydinu a iné chované vtáctvo,“ konštatuje ÚVZ SR.
K prenosu na človeka z infikovaných vtákov dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou.

„Takmer všetky infekcie u ľudí súviseli s úzkym kontaktom s infikovanými alebo chorými vtákmi alebo ich fekálnymi produktmi. Ohrozené sú najmä osoby, ktoré sú v priamom kontakte/manipulujú s chorými vtákmi alebo hydinou alebo ich kadávermi – napríklad farmári, veterinári a robotníci zapojení do utrácania a likvidácie,“ napísal ÚVZ SR.
Medzi najčastejšie rizikové faktory patrí kontakt s infikovanou krvou,orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny; dotýkanie sa a starostlivosť o infikovanú hydinu či plávanie alebo kúpanie sa vo vodných plochách – jazerách, rybníkoch, štrkoviskách – ktoré môžu byť kontaminované vírusom vtáčej chrípky.

Vírus vtáčej chrípky
Vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky A(H5N1) je vysoko infekčný pre viaceré druhy vtákov, vrátane väčšiny druhov domácej hydiny. Na rozdiel od väčšiny ostatných vírusov vtáčej chrípky tento vírus môže infikovať aj cicavce. Príkladom je epidémia vtáčej chrípky na kožušinovej farme vo Fínsku, kde sa nakazilo približne 500 zvierat, a to konkrétne líšky, norky a medvedíky čistotné. Podobná epidémia sa vyskytla aj v susednom Poľsku, kde sa vtáčou chrípkou nakazili voľne žijúce aj domáce mačky. Vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky preukázal schopnosť prenosu aj na človeka. Od januára 2003 do decembra 2023 bolo hlásených celkom 248 prípadov u ľudí z pacifického regiónu.

Aké sú príznaky?
„Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh ochorenia u ľudí závisí od vlastností vírusu vtáčej chrípky a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta,“ vysvetľuje ÚVZ SR.
Medzi príznaky patrí počiatočná horúčka a kašeľ s rýchlym postupom ochorenia do dolných dýchacích ciest. Pri ochorení môže dôjsť k poškodeniu pľúc, respiračnému zlyhaniu a zlyhaniu vnútorných orgánov. ÚVZ SR preto odporúča nedotýkať sa uhynutých vtákov a vyvarovať sa akéhokoľvek kontaktu s ich výlučkami, či kontaminovanými predmetmi – napríklad s vajíčkami alebo predmetmi v kuríne. Nález uhynutého vtáctva treba nahlásiť na číslo 112 alebo orgánom Štátnej ochrany prírody SR.

Chováme hydinu. Čo by sme mali dodržať?
- Zásady osobnej hygieny, dôkladné umývanie rúk
- V prípade zmeny správania sa hydiny okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR
- Surové mäso hydinu a vajcia skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín, používať oddelené náradie, riady a pomôcky
- Uskladňovať jedlo v nádobách a obaloch tak, aby sa zabránilo kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami; aby sa predišlo kontaminácii iných potravín, hydinu rozmrazovať na podnose v chladničke
- Odstraňovať obaly, v ktorých bola zabalená hydina, vajcia, a hygienicky odstraňovať tekutinu vytekajúcu z rozmrazenej hydiny
- Dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a riadu pod tečúcou teplou vodou s prídavkom čistiaceho prostriedku na riady
- Dôkladná tepelná úprava potravín usmrcuje vírus, pokrm z hydiny a vajec je potrebné tepelne upraviť tak, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 °C vo všetkých častiach spracovanej potraviny, ideálne je používať teplomer.
- Neodporúča sa konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne upravené pokrmy z hydiny, vrátane vajec.
- Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav a v prípade vzniku príznakov chrípky a chrípke podobného ochorenia bezodkladne kontaktovať ošetrujúceho lekára