Otázky a odpovede: O problémoch s prostatou

Ochorenie prostaty sa objavuje typicky v období, keď u muža hladiny andorogénov klesajú, to znamená medzi 50. a 60. rokom života. Ochorenie prostaty však vo všeobecnosti nie je dôvodom na to, aby sa muži, u ktorých sa preukáže potreba liečby hormónmi, tieto neužívali.

18.09.2012 14:00
starý, smutný muž Foto:
Starnutie je proces fyziologický, ochorenie nie.
debata

Ako sa poruchy prostaty odzrkadľujú na psychike muža?
U každého muža asi inak. Existuje niekoľko ochorení prostaty, ktoré každé má iný klinický obraz a tým aj inak na muža vplýva. Ak má však muž problémy s močením, musí často močiť, má pocit, že sa nedostatočne vyprázdnil, že musí pri močení vyvíjať veľký tlak mal by navštíviť urológa. Zápaly prostaty, najmä chronické, veľmi negatívne vplývajú na psychiku muža. Príznaky sú veľmi pestré, rôzne bolestivé pocity v oblasti pohlavných orgánov, ktoré mužovi veľmi znepríjemňujú ži­vot.

Hoci každý muž prežíva traumu spôsobenú prostatickými poruchami individuálne, dá sa opísať, čo sa v čase ich trvania odohráva v mužskej duši?
Byť chorým nie je pre nikoho príjemné. Starnutie je proces fyziologický, ochorenie nie. Každé ochorenie vedie k úvahám spojeným s obavami z bolesti, úzkosťou z odkázanosti, nemohúcnosti a konečnosti života. Toto všetko mužov často odrádza od toho, aby navštívili lekára včas. Akoby sa báli dozvedieť pravdu.

Ako môžu rodina a najbližší pomôcť mužovi preklenúť toto obdobie plné fyziologických a psychologických zmien?
Úlohou medicíny nie je iba jednoduché predĺženie života bez adekvátnej kvality tohto predĺženia. Muži, ženy, rodiny príbuzní a priatelia majú vedieť, že fyziologické zmeny spojené so starnutím sa dajú preklenúť práve kvalitnou starostlivosťou o zdravie a primeranou telesnou a mentálnou aktivitou. Vzhľadom na to, že rozdiely medzi ľuďmi sú veľké, univerzálny recept prakticky neexistuje.

Zdroj: MUDr. Danica Caisová, sexuologička

debata chyba