Anémia je najčastejšie z nedostatku železa

O anémii sa dá povedať, že je to pomerne bežná diagnóza - najmä jej ľahšie formy v prípade detí a žien. Trpí ňou štvrtina populácie.

24.09.2012 06:00
17-nedela HLAVNA 5X Foto:
Príčinou anémie z nedostatku železa nemusí byť len jeho nepostačujúci príjem v strave.
debata

Pre anémiu, málokrvnosť, je charakteristický predovšetkým pokles hladiny červeného krvného farbiva hemoglobínu. Vzniká z rozličných príčin, ale najčastejšie z nedostatku železa.

Hemoglobín, krvné farbivo, ktoré sa nachádza v červených krvinkách, prenáša kyslík. Z tohto dôvodu sa pri anémii nedostatočne okysličujú tkanivá. Pacient s anémiou je bledý a unavený, pretože mu chýbajú „nosiče kyslíka“. Ďalšie príznaky súvisia so závažnosťou a dĺžkou trvania anémie. Anémií je veľa druhov. V 90 percentách prípadov je málokrvnosť príznakom iného ochorenia, ide teda o tzv. sekundárnu anémiu. Zvyšné anémie sa týkajú priamo porúch v samotnej krvotvorbe.

Nedostatočný príjem, zlé vstrebávanie či straty
Najčastejšou príčinou anémie u detí aj u dospelých je nedostatok železa. Takejto anémii sa odborne hovorí sideropenická anémia. Železo je pre rast a zdravie organizmu veľmi dôležité. Je jednou zo základných stavebných a funkčných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Ak sa množstvo železa v organizme zníži, nastáva aj zníženie produkcie hemoglobínu a ostatných látok, v ktorých sa železo nachádza.

„Príčinou anémie z nedostatku železa nemusí byť len jeho nepostačujúci príjem v strave,“ vysvetľuje bratislavská hematologička MUDr. Danica Dohnalová.

„Na vine môže byť aj zlé vstrebávanie železa v čreve, čo má tiež rôzne chorobné príčiny. Organizmus adolescentov, ktorí prudko rastú, alebo tehotných žien, zas môže mať zvýšené nároky na potrebu železa. Anémia vzniká aj zo zvýšených strát železa, stačí chronická strata 5 ml krvi denne. Podľa dostupných údajov má sideropenickú anémiu 60 percent tehotných a 30 percent menštruujúcich žien, 30 percent adolescentov, ale len 5 percent mužov. U nich býva obyčajne anémia zo strát, a keďže nemenštruujú, treba naozaj dôsledne hľadať, či straty železa nespôsobuje vred na žalúdku alebo nebodaj nádorové ochorenie tráviaceho traktu. Podobné ochorenia sa však môžu vyskytovať aj u žien a netreba to podceniť.“

Hladina hemoglobínu sa mení – závisí aj od veku a pohlavia. „Uvádzajú sa rôzne, u mužov je priemerná hodnota 155 gramov na liter, u žien 143 g/l,“ objasňuje MUDr. Dohnalová. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za anémiu považuje pokles hladiny hemoglobínu pod 120 g/l u žien a pod 130 g/l u mužov. Anémia má však viacero stupňov. „Ľahký je do 100 g/l, stredný 80–100 a hladina hemoglobínu pod 80 g/l sa už považuje za ťažký stupeň anémie.“ Od toho závisí aj liečba siahajúca od diétnych opatrení cez prípravky s obsahom železa až po transfúzie.

Nedostatok železa u detí
Samostatnou kapitolou je anémia z nedostatku železa u detí. Anémiou z nedostatku železa trpí asi 15 % detí do troch rokov. Odborníci zdôrazňujú, že vstrebávanie železa z kravského mlieka je výrazne nižšie v porovnaní s materským. U detí, ktoré sú živené kravským mliekom, môže teda nedostatok tejto látky v organizme vzniknúť skôr. Aj v samotnom materskom mlieku však obsah železa s postupom času klesá.

Aj preto sa po 6 mesiacoch dojčenia odporúča začať s nemliečnymi príkrmami (mäso a zelenina), ktoré zabezpečia dostatočný prísun železa. Správne načasovaný prechod na nemliečnu stravu je dôležitý. Optimálne je úplné vynechanie kravského mlieka v prvom roku života pre nízku vstrebateľnosť železa v ňom a ak dieťa nie je dojčené, malo by podľa slov neonatologičky doc. MUDr. Dariny Chovancovej, CSc., z Bratislavy, dostávať prípravky dojčenskej výživy až do veku 24 mesiacov, v ideálnom prípade až do troch rokov.

Chlapci potrebujú počas puberty väčší prísun železa vzhľadom na vyšší nárast svalovej hmoty a myoglobínu (červené farbivo svalu podobné hemoglobínu). U dievčat pretrvávajú zvýšené nároky na prísun železa vzhľadom na straty krvi pri menštruačnom krvácaní. K tomu sa pridružujú rôzne nevyvážené diéty v snahe kontrolovať svoju hmotnosť. Zvýšená potreba železa v puberte je prirodzená, a to najmä počas tzv. rastových špurtov, keď sa tínedžer v krátkom čase „vytiahne do výšky“.

Dobrý sluha, zlý pán
„Keď diagnostikujeme anémiu z nedostatku železa, dôležité je zistiť, prečo vznikla,“ objasňuje MUDr. Danica Dohnalová. „Železo sa totiž v organizme udržiava v určitej rovnováhe. Prirodzene ho strácame počas menštruácie, odlučovaním povrchových odumretých buniek kože alebo črevnej sliznice. Regulácia látkovej premeny železa v organizme je zariadená tak, aby nedochádzalo k jeho nadbytku, pretože nadbytok železa v tele je zas toxický.“

Hovorí sa, že železo je dobrý sluha, ale zlý pán. Aj preto sa neodporúča nasadzovať si prípravky s obsahom železa svojvoľne. Organizmus totiž nemá prirodzené mechanizmy na odstraňovanie nadbytočného železa. To sa pri chorobných stavoch ukladá v tkanivách, ktoré následne strácajú svoju funkciu.

Už sme navyše spomínali, že málokrvnosť je vo väčšine prípadov následkom nejakého iného ochorenia. Často je to len akýsi prvý príznak a začiatok pátrania po diagnóze, ktorá v skutočnosti anémiu spôsobuje. Hematologička MUDr. Hana Krutá spomínala v televíznej relácii Medicína napríklad neodhalenú celiakiu ako príčinu toho, že sa vo vyhladenom čreve nevstrebávali živiny, teda ani železo.

Ale aj alergia na bielkovinu kravského mlieka či intolerancia laktózy môže byť dôvodom zápalového procesu v čreve a narušenia vstrebávania živín. Preto treba odstrániť prvotnú príčinu anémie, v tomto prípade nasadiť potrebnú diétu. Anémiu však, samozrejme, môžu spôsobovať aj mnohé iné chronické ochorenia, okrem iného aj problémy s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy.

Efekt prvého balenia
Málokrvnosť z nedostatku železa sa dá zo všetkých druhov anémií liečiť najľahšie. Samozrejme, všetko sa môže skomplikovať, ak ide o nejakú závažnú poruchu vstrebávania v tráviacom trakte. Z potravín je zdrojom železa predovšetkým mäso, konkrétne červené mäso a najlepšie z mladých zvierat (najmä teľacie). Vysoký obsah železa majú aj vnútornosti, tie však konzumuje iba málokto. Ďalej strukoviny, mak, cvikla, kokos, marhule, tmavé ovocie, napr. čučoriedky, zaujímavosťou sú slimáky.

Doktorka Dohnalová: „Stravou denne priemerne prijímame tak 10–15 mg železa, ale tráviaci trakt vstrebe len 0,5 až 1,5 mg. Tým pokrýva prirodzené straty železa. V prípade zvýšených nárokov na prísun železa je však schopný zvýšiť schopnosť vstrebávania na niekoľkonásobok.“ Železo sa lepšie vstrebáva v prítomnosti „céčka“, ktoré tak významne zvyšuje úspešnosť liečby anémie z nedostatku železa. Jestvujú preto aj kombinované prípravky so železom a vitamínom C, dokonca s vitamínmi kyselinou listovou a B12 dôležitými pre krvotvorbu.

Treba zdôrazniť, že jednotlivé zložky potravy majú na vstrebávanie železa veľký vplyv. Aj preto sa prípravky s obsahom železa odporúčajú užívať nalačno, pol hodiny až hodinu pred jedlom alebo dve hodiny po jedle. Efekt vstrebávania železa znižuje pitie kávy, čaju, železo sa zle vstrebáva aj v prítomnosti mlieka. Slávny špenát napríklad obsahuje ťažko vstrebateľné železo, navyše sa často pripravuje s mliekom a smotanou. Na druhej strane obsahuje kyselinu listovú, ktorá je pre krvotvorbu takisto potrebná.

Ak už lekár pacientovi odporučil liečbu prípravkom s obsahom železa, mala by trvať tri až šesť mesiacov od normalizácie hladiny hemoglobínu. Prvé, čo sa totiž upravuje, je práve hladina červeného krvného farbiva, dôležité je však kontrolovať aj zásoby železa. V praxi sa tomu hovorí „efekt prvého balenia“. Pacient vysadí liečbu, veď hemoglobín má v poriadku, jeho stav sa však čoskoro vráti tam, kde bol. „Treba preto kontrolovať aj parametre zásobného železa – feritínu. A predovšetkým odstrániť príčinu anémie, ak sa to dá,“ dodáva MUDr. Dohnalová.

Rozdelenie anémií

Anémie z poruchy krvotvorby:

  • nedostatok stavebných látok (železa, vitamínov B12 a kyseliny listovej, bielkovín)
  • nedostatočná činnosť kostnej drene

Anémie zo zvýšených krvných strát:

  • hemolytické anémie (následkom zvýšeného rozpadu červených krviniek)
  • posthemoragické anémie (po krvácaní, napr. po úraze)

Príčiny anémie z nedostatku železa

  • nedostatočné zásoby železa v organizme (telo ich z rôznych dôvodov vyčerpalo)
  • nedostatočný príjem železa v potrave (napr. v prípade zle nastavenej vegetariánskej di­éty)
  • porucha vstrebávania železa (napr. pri neliečenej celiakii)
  • zvýšená potreba železa (napr. u dospievajúcich, tehotných žien)
  • krvné straty (bežné u silne menštruujúcich žien, pri žalúdočných vredoch, ale aj zhubných ochoreniach tráviaceho traktu)

Anémia podľa WHO

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je anémia chorobný stav, pri ktorom poklesne hemoglobín

  • pod 120 g/l u žien
  • pod 130 g/l u mužov

Príznaky anémie
bledosť kože a slizníc, únava, spavosť, závraty, nechuť do jedla, chvenie, búšenie srdca, predráždenosť, ústne kútiky, studené ruky a nohy, krehké a lámavé nechty, vyhladený a bolestivý jazyk, padanie vlasov, atypické chute (na surové zemiaky, zeler, čipsy, hlinu, olizovanie ľadu)

Diagnostika anémie
Anémiu možno zistiť z vyšetrenia krvného obrazu. Zo vzorky krvi možno zistiť nielen výšku hemoglobínu, ale aj hladinu železa a stav jeho zásob v tkanivách. Dá sa to s pomocou určenia hladiny špeciálnych bielkovín, ktoré železo viažu. Aktuálnu hladinu železa ovplyvňuje množstvo faktorov. Hladina železa však niekedy môže byť nízka počas akútnej infekcie. Preto je táto hodnota orientačná a treba ju zhodnotiť v kontexte parametrov zásob železa. Hodnotia sa však aj ostatné parametre krvného obrazu – biele krvinky, krvné doštičky, diferenciácia červených krviniek (či sú malé alebo veľké) a podobne.

debata chyba