Znamienka si treba po lete skontrolovať

Odborníci odporúčajú po lete venovať pozornosť znamienkam na koži prípadne pigmentovým škvrnám či iným útvarom, keďže slnečné žiarenie je považované za jeden z kľúčových spúšťačov rakovinotvorných procesov na koži.

25.09.2012 13:00
znamienko - pokožka - prevencia Foto:
Sledovať znamienka a venovať im zvýšenú pozornosť po lete je viac než vhodné.
debata

So znamienkami na pokožke sa spája väčšina prípadov vzniku rakoviny kože (melanómu), ktorá je známa ako jedna z najťažších foriem rakoviny vôbec. V prípade výskytu novovzniknutého útvaru na pokožke alebo zmeny tvaru, farby, či veľkosti znamienka, sa preto odporúča vyhľadať lekára.

Najspoľahlivejšou metódou ako predchádzať vzniku melanómu je prevencia. Najefektívnejšou prevenciou je tzv. skríning, čo znamená vyhľadávanie, včasná diagnostika a následne aj odstránenie všetkých potenciálne nebezpečných útvarov na pokožke, ktorý by mohli viesť ku vzniku rakoviny. Ak sa teda na pokožke objavia znamienka alebo akékoľvek pigmentové útvary, mali by sa minimálne v ročných intervaloch skontrolovať.

V súčasnosti sa za najefektívnejšiu metódu vyšetrenia považuje digitálna dermatoskopia. „Znamienko môže byť rizikové ak je asymetrické, nepravidelné okraje, nerovnomerne zafarbené, s väčším priemerom ako šesť milimetrov, ale najmä, ak po čase menia veľkosť, farbu a tvar. Práve tieto kritériá dokážeme sledovať pomocou digitálnej dermatoskopie, pričom počítač má tiež výhodu archivácie nasnímaných znamienok, aby ich pri budúcich kontrolách mohol automaticky porovnať a upozorniť na prípadné zmeny a potrebu ich odstránenia,“ vysvetlil primár plastickej chirurgie Avelane v Nitre Daniel Mládek.

Tradičným prístupom pri odstraňovaní znamienok, či iných kožných útvarov je ich chirurgické odstránenie. Je zároveň aj jedinou možnosťou odstránenia v prípade znamienok, ktoré sú vyhodnotené ako rizikové a môžu byť príčinou vzniku rakoviny.

V takýchto prípadoch je potrebné vyoperované znamienko poslať na histologické vyšetrenie. Ako poukázal Mládek, ľudia sa nemusia báť jaziev v prípade odstránenia znamienka, keďže vďaka novým technológiám ostávajú minimálne viditeľné jazvy.

debata chyba