Šedivenie vlasov je jedným z najvýraznejších prejavov starnutia a často sa považuje za neodvrátiteľný proces. Nedávny výskum z Nagoyskej univerzity v Japonsku však naznačuje, že by tento jav mohol byť ovplyvniteľný.
Identifikovali totiž antioxidant luteolín, nachádzajúci sa bežných potravinách, ktorý môže pomôcť spomaliť šedivenie vlasov. Ich objav otvára nové možnosti pre vývoj produktov v oblasti starostlivosti o vlasy.
Vedci sa v štúdii zamerali na tri antioxidanty – luteolín, hesperetín a diosmetín – a testovali ich účinok na špeciálne vyšľachtených myšiach, ktoré šediveli podobným spôsobom ako ľudia. Výsledky boli prekvapivé. Zatiaľ čo väčšina myší začala strácať pigment, tak tie, ktorým bol podávaný luteolín, si zachovali čiernu srsť.
Luteolín nájdete v bežných potravinách, v zelenine – zeler, mrkva, cibuľa, paprika či brokolica.
Tento efekt bol pozorovaný bez ohľadu na spôsob aplikácie – či už bol luteolín podávaný perorálne alebo aplikovaný priamo na kožu.

„Tento výsledok nás prekvapil,“ uviedol vedec Masashi Kato, ktorý spolu s Takumi Kagawaom vedie výskum. „Očakávali sme, že antioxidanty môžu mať účinky proti šediveniu, ale iba luteolín – na rozdiel od hesperetínu a diosmetínu – preukázal významné výsledky. Tento objav naznačuje, že luteolín môže mať jedinečný liečivý účinok, ktorý zabraňuje šediveniu,“ píše Science Daily.
Mechanizmus účinku luteolínu súvisí s jeho schopnosťou ovplyvňovať endotelíny – proteíny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v bunkovej signalizácii.
V rámci experimentu sa ukázalo, že luteolín pomáha udržiavať expresiu endotelínov a ich receptorov, čo zabezpečuje správne fungovanie buniek a zabraňuje úbytku melanocytov, ktoré sú zodpovedné za pigmentáciu vlasov.
„Zaujímavé je, že luteolín mal len obmedzený vplyv na vlasový cyklus, čo naznačuje, že jeho hlavný účinok spočíva v zachovaní pigmentácie, nie v raste alebo vypadávaní vlasov,“ vysvetlil Kato. „Táto cielená aktivita robí z luteolínu mimoriadne zaujímavého kandidáta na riešenie šedivenia súvisiaceho s vekom.“
Keďže testované myši šediveli podobne ako ľudia, výsledky štúdie naznačujú, že luteolín by mohol mať potenciál aj pri ľudskej aplikácii.
Najväčšími prírodnými zdrojmi luteolínu sú brokolica, mrkva, zeler, paprika, ale aj kapusta. Nachádza sa taktiež aj v jablkách – v ich šupke.
Luteolín je okrem zeleniny už dostupný aj vo forme doplnkov na perorálne aj lokálne použitie, čo z neho robí sľubného kandidáta na ďalší výskum a vývoj produktov na boj proti šediveniu vlasov.