Presná príčina nedostatku testosterónu ostáva stále záhadou

Syndróm nedostatku testosterónu začína po tridsiatom roku života, avšak gro pacientov, ktorých sa to skutočne týka, sú vo veku okolo šesťdesiatky.

27.09.2012 08:15
shutterstock únava - unavený muž - znížená... Foto:
Pri diagnostike syndrómu nedostatku testosterónu sa kladie dôraz na pacientovu erekciu, únavu, vytrvalosť, svalovú hmotu, obvod pása.
debata

V porovnaní so ženskou menopauzou je iný v tom, že pokles testosterónu nie je náhly, ale postupný. „Niektorí muži si to ani nevšimnú. Áno, sú unavení, majú horšiu fyzickú výkonnosť, zníženú chuť na sex, ale pripisujú to starnutiu alebo idú na vyšetrenie k imunológovi,“ povedal urológ a sexuológ, MUDr. Martin Hrivňák, PhD. z andrologickej a urologickej ambulancie v Košiciach.

Testosterón má vplyv na rôzne orgány od pečene, cez cievy, mozog, kosti, svaly, hrtan, prostatu či erekciu, ktorá sa považuje za jeden z najcitlivejších príznakov, ktorý si pacienti okamžite všimnú. Medzi symptómy tohto syndrómu patrí aj únava, spavosť, depresia, poruchy kognitívnych funkcií (vnímanie, učenie, pamäť), pokles fyzickej sily a vytrvalosti, zvýšenie tukovej hmoty, brušná obezita, zníženie svalovej hmoty.

Vyvíjajú sa postupne. "Najprv klesá chuť do života a výkonnosť, pri ďalšom poklese testosterónu sa objaví obezita a nasledujú depresie, poruchy spánku a zvýšená náchylnosť na vznik cukrovky druhého typu,“ vymenoval MUDr. Hrivňák a dodal, že pri najvýraznejšom poklese už prichádza k erektilnej dysfunkcii.

Podľa urológových slov je vzťah medzi metabolickým syndrómom a syndrómom nedostatku testosterónu veľmi úzky. Diagnostikovaný je vtedy, ak spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok: brušná obezita (obvod pása viac ako 102 cm), vysoká hladina triacylglycerolov, nízka hladina HDL cholesterolu, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cukru v krvi.

Štúdie ukázali, že spomínané syndrómy sa navzájom ovplyvňujú. „U toho, kto má nízku hladinu testosterónu, je vysoká šanca, že vznikne metabolický syndróm a ten, kto má metabolický syndróm, má zas vysokú šancu, že sa mu zníži hladina testosterónu,“ priblížil doktor Hrivňák a doplnil, že oba syndrómy majú veľký vplyv na erekciu.

Na to, aby lekári diagnostikovali pacientovi syndróm nedostatku testosterónu, nepotrebujú len subjektívne a objektívne príznaky. Potrebné je aj laboratórne vyšetrenie, zdôraznil doktor Hrivňák, ktorý pri diagnostike kladie dôraz na pacientovu erekciu, únavu, vytrvalosť, svalovú hmotu, obvod pása. „Musím sa ho spýtať aj na poruchu močenia, lebo hlavne liečba tohto syndrómu môže mať neskôr vplyv na prostatu.“

Dôležité pri vyšetrení je aj ochlpenie, pretože muži, ktorí majú nízku hladinu testosterónu, menej zarastajú, no vlasy majú husté. Aj veľkosť semenníkov ide ruka v ruke so syndrómom nedostatku testosterónu.

Ako ďalej vysvetlil MUDr. Martin Hrivňák, aby pacienta mohli liečiť, musí mu tiež nízka hladina testosterónu prekážať. „Ak je s ňou spokojný alebo zmierený, nemôžeme ho nútiť. Môžeme mu maximálne vysvetliť, aké riziká z toho vyplývajú,“ povedal.

Prečo je testosterónu v mužskom tele málo, ostáva stále záhadou. Metabolický syndróm, ateroskleróza, slabé prekrvovanie semenníkov… „Presnú príčinu zistiť nevieme a preto ju ani nedokážeme odstrániť. Vieme len nahradiť testosterón, ktorého má muž nedostatok, a to tým, že mu ho do tela dodáme.“ Lekári následne očakávajú zvýšený sexuálny záujem, nárast svalovej hmoty, zmenšenie objemu brušnej obezity, zvýšenie hustoty kostí, zlepšenie pamäti a nálady.

Riziká androgénnej substitučnej liečby sú, no podľa Hrivňákových slov je ich výskyt veľmi malý. Ide o rakovinu prostaty, zhoršený spánok, vypadávanie vlasov. Možností, ako sa dá syndróm nedostatku testosterónu liečiť, je niekoľko.

Tabletky – je to jedna z najstarších metód. Liečivo sa dostane do krvi a rýchlo účinkuje. Nevýhodou je, že hladina testosterónu výrazne kolíše. Tiež treba liek užiť viackrát za deň, čo vyžaduje disciplínu.

Injekcie – lacný liek, ktorý však hladinu testosterónu dostane až nad normu. Táto liečba je bolestivá a hladina testosterónu kolíše. Môžu sa vyskytnúť aj opuchy.

Gél – zabezpečí najstabilnejšie hladiny testosterónu a v prípade potreby sa liečba môže prerušiť. Nevýhodou je zákaz kúpania a sprchovania až šesť hodín po aplikácií a tiež prípadný prenos na partnera. Cena je v porovnaní s ostatnými liekmi, ktoré sú hradené poisťovňou, vysoká.

Podľa slov doktora Hrivňáka je momentálne najvýhodnejší injekčný preparát, ktorý sa podáva raz za tri mesiace. Dovedna teda dostane za rok štyri injekcie. Jeho ďalšou výhodou sú tiež stabilné hladiny testosterónu.

debata chyba