Alzheimerova choroba je jednou z najrozšírenejších neurodegeneratívnych chorôb na svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) postihuje viac ako 55 miliónov ľudí a očakáva sa, že do roku 2050 sa tento počet takmer strojnásobí. Hoci na ňu neexistuje žiadny zázračný liek, vedci stále viac potvrdzujú, že správna strava môže zohrávať zásadnú úlohu pri prevencii tejto choroby.
Potraviny, ktoré máme bežne v kuchyni, môžu pomôcť spomaliť kognitívny úpadok a znížiť riziko vzniku demencie. Ktoré sú najprospešnejšie?
1. Zelená listová zelenina
Ak chcete udržať svoj mozog vo forme, pravidelná konzumácia zelenej listovej zeleniny, ako sú špenát, kel alebo brokolica, je skvelým krokom. Obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, vitamínov a folátu (vitamín B9), ktorý podporuje správne fungovanie nervového systému a môže spomaliť úbytok pamäti. Ako uvádza National Institute on Aging, pravidelná konzumácia zelenej listovej zeleniny je spojená s pomalším zhoršovaním pamäti a kognitívnych funkcií.
2. Bobuľové ovocie
Čučoriedky, jahody a maliny sú doslova nabité flavonoidmi, silnými antioxidantmi, ktoré chránia mozgové bunky pred poškodením a podporujú ich vzájomnú komunikáciu. Štúdie, ako uvádza WebMD, ukazujú, že pravidelná konzumácia bobuľového ovocia môže zlepšiť pamäť a znížiť riziko vzniku demencie.
3. Orechy
Vlašské orechy, mandle či kešu obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny, vitamín E a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal v mozgu a bojovať proti oxidačnému stresu. Ako uvádzajú výskumy, pravidelná konzumácia orechov môže podporiť pamäť a zlepšiť kognitívne schopnosti.

4. Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny
Ryby, ako sú losos, makrela a sardinky, sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, najmä DHA (dokosahexaénovej kyseliny), ktorá je kľúčová pre funkciu mozgu. Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky a podporujú tvorbu neurónových membrán. Pravidelná konzumácia týchto rýb je spojená so zníženým rizikom kognitívneho úpadku a demencie, uvádza Harvard Health Publishing.
5. Celozrnné produkty
Celozrnné produkty, ako sú hnedá ryža, ovos a celozrnný chlieb, poskytujú stabilný zdroj energie vo forme glukózy, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu. Obsahujú tiež vlákninu, vitamíny skupiny B a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie nervového systému. Zaradenie celozrnných produktov do stravy môže prispieť k lepšej koncentrácii a znížiť riziko kognitívnych porúch.
6. Olivový olej
Extra panenský olivový olej je kľúčovou súčasťou stredomorskej diéty a vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam môže pomôcť chrániť mozgové bunky. Pravidelná konzumácia olivového oleja sa spája so zdravším starnutím mozgu.
7. Strukoviny
Strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica a hrach, sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály ako horčík a draslík. Tieto živiny podporujú zdravie mozgu a nervového systému. Pravidelná konzumácia strukovín môže prispieť k stabilizácii hladiny cukru v krvi, čo je dôležité práve pre kognitívne funkcie.
8. Káva a čaj
Káva a čaj obsahujú kofeín a antioxidanty, ktoré môžu podporovať kognitívne funkcie a chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Mierna konzumácia týchto nápojov je spojená so zníženým rizikom vzniku demencie a Alzheimerovej choroby. Je však dôležité konzumovať ich s mierou a vyhýbať sa nadmernému príjmu kofeínu.
9. Červené víno
Červené víno obsahuje resveratrol, antioxidant, ktorý má protizápalové účinky a môže chrániť mozgové bunky pred poškodením. Mierna konzumácia červeného vína môže byť prospešná pre zdravie mozgu, avšak nadmerné pitie môže mať opačný efekt a zvýšiť riziko kognitívnych porúch, poškodenia mozgových buniek a ďalších zdravotných problémov. Preto je dôležité dodržiavať odporúčané množstvá – jedno až dve poháre denne pre mužov a jeden pohár denne pre ženy.
Zdravá a vyvážená strava môže významne znížiť riziko Alzheimerovej choroby. Potraviny bohaté na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny podporujú kognitívne funkcie a chránia mozog pred degeneráciou. Okrem správnej výživy je dôležitý aj aktívny životný štýl, pravidelný pohyb, duševná stimulácia a dostatočný spánok.
Hoci neexistuje univerzálny liek na Alzheimerovu chorobu, preventívne opatrenia môžu pomôcť spomaliť jej progresiu a zachovať duševnú sviežosť do vyššieho veku.