Obrovské odhalenie odborníkov: Týchto 5 bežných „nezdravých“ potravín v sebe skrýva prekvapivé benefity, ktoré to sú?

Nie všetky ultraspracované potraviny sú katastrofou pre zdravie. Odborníci tvrdia, že týchto päť vás môže dokonca podporiť. Ktoré to sú?

27.02.2025 06:00
ultraspracovane-potraviny Foto:
Ultraspracované potraviny - mäso
debata (7)

Ultraspracované potraviny majú v súčasnosti zlú povesť, pretože ich vysoká konzumácia sa spája so zvýšeným rizikom chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, obezita či rakovina.

Napriek tomu nie všetky patria do rovnakej kategórie a odborníci upozorňujú, že niektoré môžu byť menej škodlivé, ba dokonca výživovo hodnotné. Pozor, treba ale vedieť rozlišovať medzi zlými ultraspracovanými potravinami a medzi tými, z ktorých môžete čerpať benefity.

Chronickému obličkového ochoreniu sa hovorí aj skrytá epidémia. Tento problém je dvakrát častejší ako diabetes
Video
Ochorením trpí každý desiaty človek. Obličkové ochorenie sa obyčajne pomerne neskoro diagnostikuje, pretože celé roky je bez príznakov, alebo sú príznaky len veľmi nešpecifické. S obličkami úzko súvisí príjem tekutín, močenie a poškodiť ich môžu aj bežné lieky proti bolesti. Koľko denne piť a koľkokrát je štandardom ísť "na malú"? Na ktoré analgetiká si dať pozor, ak máte poškodené obličky? Viac o tom hovorí doc. MUDr. Martin Demeš, hlavný odborník MZ SR pre nefrológiu vo videu. / Zdroj: TV Pravda

Podľa štúdie z roku 2024 publikovanej v The Lancet Regional Health – Americas sa zistilo, že niektoré ultraprocesované potraviny nemali rovnaký negatívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie ako sladené nápoje či spracované mäso. To naznačuje, že pri hodnotení ich vplyvu na zdravie je potrebné ich rozlišovať.

Hoci definície ultraprocesovaných potravín sa líšia, väčšinou ide o produkty, ktoré prešli výraznými úpravami a obsahujú vysoké množstvá pridaného cukru, nezdravých tukov, sodíka a umelých látok. Okrem sladkostí, balených snackov a údenín sem patria aj potraviny ako instantná ovsená kaša či celozrnné krekry. No nie všetky sú rovnako škodlivé.

Ideálna je kuracina i morčacie mäso
Seniori...
Pomôžu sardinky i oriešky
Nenadarmo sa...
+1Čučoriedkami proti stresu a podráždenosti...

Pozrime sa na päť potravín, ktoré sú síce ultraprocesované, ale môžu byť súčasťou vyváženej stravy.

1. Celozrnný chlieb

Aj keď je spracovaný, stále prináša zdravotné benefity. Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a ďalšie živiny dôležité pre trávenie a zdravie srdca. Americká spoločnosť pre výživu uvádza, že celozrnná pšenica si pri mletí a pečení zachováva väčšinu svojich výživových hodnôt na rozdiel od rafinovanej múky.

Pri výbere chleba hľadajte celozrnné obilniny (pšenicu, ovos, jačmeň) ako hlavnú zložku. Kratší zoznam ingrediencií s rozpoznateľnými prísadami (olej, cukor, soľ) je lepšou voľbou. Odborníci odporúčajú chlieb s olivovým olejom namiesto sójového, pretože obsahuje zdravšie tuky.

2. Spracované mäso z dobytka kŕmeného trávou

Ak už konzumujete spracované mäsové výrobky, vhodnejšou voľbou sú tie zo zvierat chovaných na pastvinách. Výskum z roku 2022 ukázal, že hovädzie mäso z pastvy obsahuje vyšší podiel omega-3 mastných kyselín a kyseliny alfa-linolénovej ako mäso z dobytka kŕmeného obilninami.

Ak siahnete po údeninách alebo slanine, preferujte výrobky z dobytka kŕmeného trávou, ktoré ponúkajú lepší výživový profil.

potraviny-alzheimer Čítajte viac Vedci odhalili tajomstvo prevencie: Bežné potraviny môžu chrániť pred chorobou, ktorou trpí 55 miliónov ľudí. Doma ich má každý

3. Hummus

Hoci niektoré druhy hummusu môžu obsahovať prídavné látky a konzervačné prostriedky, základný hummus vyrobený z cíceru, sezamovej pasty, cesnaku, citrónovej šťavy a olivového oleja je plný vlákniny a rastlinných bielkovín.

Najlepšou voľbou je hummus s olivovým olejom. Ak nie je k dispozícii, vhodnou alternatívou sú verzie s vysokým obsahom kyseliny olejovej (omega-9), ktorá môže mať protizápalové a potenciálne protirakovinové účinky, uvádza sa v štúdii.

4. Jogurt

Jogurt patrí medzi spracované potraviny, no jeho výživová hodnota závisí od konkrétneho typu. Niektoré sladené varianty môžu obsahovať toľko cukru ako dezerty, no prírodný jogurt je výborným zdrojom probiotík, vápnika a bielkovín.

Výskumy spájajú pravidelnú konzumáciu jogurtu so zníženým rizikom cukrovky 2. typu a nižšou celkovou úmrtnosťou. Najlepšie je vybrať si nesladený jogurt (grécky má vyšší obsah bielkovín) a dochutiť ho čerstvým ovocím alebo trochou medu.

mobil Čítajte viac „Mozgová hniloba“ je novou diagnózou 21. storočia: Toto je 12 účinných krokov ako jej predísť

5. Konzervované fazule

Hoci sa niektoré druhy konzervovaných fazúľ považujú za ultraprocesované, fazuľa je sama o sebe jednou z najvýživnejších potravín. Obsahuje rastlinné bielkoviny, vlákninu, železo a horčík, čím podporuje zdravie tráviaceho systému aj celkové fungovanie organizmu.

Nie všetky ultraprocesované potraviny sú automaticky nezdravé. Niektoré môžu byť výživné a praktické, pokiaľ si vyberiete kvalitnejšie varianty. Pri ich výbere je dôležité čítať zloženie a uprednostňovať produkty s jednoduchými, prirodzenými ingredienciami.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 7 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #jedlo #zdravie a prevencia #spracované potraviny #ultraspracované potraviny