Fio bankaFio banka

Bežná potravina z chladničky bojuje proti najsmrteľnejšej rakovine. Harvardskí vedci potvrdili jej účinky

Obyčajný jogurt môže byť účinnejší, než sme si mysleli. Harvardská štúdia odhalila jeho prekvapivý vplyv na jednu z najzákernejších chorôb.

03.03.2025 07:49
chladnicka Foto:
debata (8)

Vedci z prestížnej Harvardskej univerzity prišli s povzbudivým zistením pre všetkých milovníkov mliečnych výrobkov. Ich najnovšia štúdia ukazuje, že pravidelná konzumácia jogurtu dokáže znížiť riziko proximálnej rakoviny hrubého čreva spojenej s baktériou Bifidobacterium až o pätinu.

Tento typ rakoviny je pritom agresívnejší a má horšiu prognózu než iné formy kolorektálneho karcinómu. Výskumníci analyzovali údaje od viac ako 132 000 ľudí, ktorých stravovacie návyky sledovali po niekoľko desaťročí.

Analytička Veronika Rybanská z Inštitútu zdravotných analýz o aktuálných počtoch diabetikov na Slovensku
Video
Zdroj: TV Pravda

Odborníci však upozorňujú, že jogurt nie je zázračným liekom a sám osebe nedokáže zabrániť vzniku rakoviny. Predstavuje skôr jeden z mnohých faktorov, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu tráviaceho traktu.

Gastroenterológovia odporúčajú vyberať si predovšetkým jogurty s nízkym obsahom pridaného cukru, keďže nadbytok cukru môže negovať pozitívne účinky probiotických kultúr a dokonca zvyšovať riziko zápalových procesov v organizme.

Zaradenie kvalitných jogurtov do vyváženého jedálnička však podľa všetkého predstavuje bezpečnú a jednoduchú stratégiu, ako podporiť zdravie čriev.

Čo ukázala prelomová štúdia

Výskumný tím publikoval svoje zistenia v renomovanom vedeckom časopise Gut Microbes, kde detailne popísal súvislosť medzi konzumáciou jogurtu a rizikom špecifického typu rakoviny hrubého čreva. Štúdia sa zameriavala na prítomnosť baktérie Bifidobacterium v nádorových tkanivách.

Táto baktéria sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tráviacom trakte a mnohé jogurty ju obsahujú ako súčasť probiotických kultúr. Paradoxne, hoci táto baktéria zvyčajne prospieva zdraviu, jej prítomnosť v nádorových bunkách slúži ako marker pre špecifický typ rakoviny.

„Jogurt je zdrojom probiotík, ktoré môžu priamo ovplyvniť črevný mikrobióm,“ vysvetlil pre Health Peyton Berookim, MD, z Oddelenia gastroenterológie Cedars-Sinai Medical Center, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

mobil Čítajte viac „Mozgová hniloba“ je novou diagnózou 21. storočia: Toto je 12 účinných krokov ako jej predísť

Pravidelná konzumácia jogurtu by mohla zvýšiť populáciu prospešných baktérií v čreve. Odborník tak naznačuje, že probiotiká v jogurte môžu vytvárať v čreve prostredie, ktoré je menej náchylné na vznik rakovinových buniek.

Proximálna (pravostranná) rakovina hrubého čreva, ktorú štúdia skúmala, sa považuje za nebezpečnejšiu formu ochorenia. Často sa diagnostikuje neskôr než distálna (ľavostranná) rakovina, pretože príznaky sa prejavujú až v pokročilejšom štádiu. Pacienti s touto formou rakoviny majú zvyčajne horšiu prognózu a nižšiu mieru prežitia.

Profesor Shuji Ogino, MD, PhD, z Harvardskej školy verejného zdravia T.H. Chan, hlavný autor štúdie, zdôraznil pre Health dôležitosť týchto zistení: „Typ pozitívny na Bifidobacterium je pomerne bežný a tvorí približne tretinu kolorektálnych rakovín.“

Vzhľadom na vysokú incidenciu kolorektálneho karcinómu vo vyspelých krajinách by takéto jednoduché preventívne opatrenie mohlo mať významný dopad na verejné zdravie.

Ako prebiehala štúdia

Výskumníci využili unikátnu databázu údajov z dlhoročných epidemiologických štúdií Nurses' Health Study (NHS) a Health Professionals Follow-up Study (HPFS).

Tieto rozsiahle projekty sledovali stravovacie návyky a zdravotný stav vyše 150 000 zdravotníckych pracovníkov od 70. a 80. rokov minulého storočia. Účastníci pravidelne vyplňovali detailné dotazníky o svojej strave, vrátane konzumácie jogurtu, cukru, alkoholu, vlákniny a celkového príjmu kalórií.

Vedci následne zhromaždili a analyzovali vzorky nádorových tkanív od účastníkov, u ktorých sa vyvinula rakovina hrubého čreva. Z celkového počtu 132 000 sledovaných osôb identifikovali všetky prípady kolorektálneho karcinómu a rozdelili ich podľa prítomnosti baktérie Bifidobacterium. Výsledky boli prekvapivé: 31 % nádorov obsahovalo túto baktériu, zatiaľ čo 69 % ju neobsahovalo.

Pomocou štatistických modelov a multivariabilne upravených pomerov rizika vedci zistili, že pravidelná konzumácia jogurtu v množstve dvoch alebo viacerých porcií týždenne súvisela s 20 % znížením rizika Bifidobacterium-pozitívnej rakoviny.

Zaujímavé je, že tento ochranný efekt sa neprejavil pri celkovom riziku kolorektálneho karcinómu – jogurt teda neposkytoval ochranu pred všetkými typmi rakoviny hrubého čreva.

„Je ťažké povedať, či štúdia identifikovala kauzalitu alebo len asociáciu,“ upozornila pre Health Satoko Ugai, PhD, postdoktorandská výskumná pracovníčka na Harvard T.H. Chan School of Public Health. Výskumníčka tak pripomína jedno z hlavných obmedzení štúdie – hoci dáta naznačujú súvislosť, nemôžeme s istotou tvrdiť, že práve jogurt priamo spôsobuje zníženie rizika rakoviny. Mohli by existovať aj iné faktory, ktoré ovplyvňujú tento vzťah.

Ako zaradiť jogurt do svojho jedálnička

Hoci štúdia má určité metodologické obmedzenia, rastúce množstvo vedeckých dôkazov naznačuje, že živé kultúry v jogurte a iných fermentovaných potravinách významne prospievajú zdraviu tráviaceho traktu. Väčšina účastníkov výskumu boli belosi zo zdravotníckeho prostredia, čo znamená, že výsledky nemusia platiť rovnako pre všetky populačné skupiny. Napriek tomu odborníci považujú zaradenie jogurtu do stravy za bezpečnú a potenciálne prospešnú stratégiu.

„Pravidelná konzumácia jogurtu môže prispieť k vyváženému črevnému mikrobiómu,“ vysvetlil Berookim. „Vyvážený mikrobióm by potenciálne mohol znížiť zápal alebo dysbiózu, o ktorých je známe, že zohrávajú úlohu pri vzniku rakoviny hrubého čreva.“ Gastroenterológ tak poukazuje na mechanizmus, ktorým jogurt môže chrániť pred rakovinou – znížením zápalu a podporou zdravej rovnováhy črevných baktérií.

Ak sa rozhodnete zvýšiť príjem jogurtu vo svojej strave, odborníci odporúčajú dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  • Vyberajte si jogurty s označením „živé a aktívne kultúry“
  • Dávajte prednosť variantom s nízkym obsahom pridaného cukru
  • Kombinujte jogurt s ovocím alebo orechmi pre zvýšenie obsahu vlákniny
  • Striedajte rôzne druhy jogurtov pre rozmanitosť probiotických kmeňov
  • Konzumujte jogurt pravidelne, ideálne aspoň dvakrát týždenne
obchod, potraviny, supermarket, nakupovanie Čítajte viac Ignorujete ich kvôli mýtom a robíte obrovskú chybu: Týchto 5 spracovaných potravín vám vráti energiu

„Mohol by to byť pozitívny dôvod na zahrnutie potravín bohatých na probiotiká, ako je jogurt, do vašej stravy ako súčasť celkovo zdravého životného štýlu,“ dodal Berookim. Odborník tak zdôrazňuje, že jogurt by mal byť súčasťou komplexného prístupu k prevencii rakoviny, nie izolovaným riešením.

Dôležité je mať na pamäti, že jogurt predstavuje iba jeden z mnohých faktorov v prevencii rakoviny hrubého čreva. Významnú úlohu zohrávajú aj genetické predispozície, pravidelný pohyb, obmedzenie konzumácie alkoholu, udržiavanie zdravej hmotnosti a minimalizácia expozície škodlivým látkam v prostredí. Preventívne prehliadky a kolonoskopické vyšetrenia zostávajú najúčinnejším nástrojom včasného odhalenia tohto ochorenia.

„Mnohé ochutené jogurty obsahujú pridané cukry, ktoré môžu negovať zdravotné výhody probiotík a iných živín,“ upozornil Berookim. „Nadmerný cukor môže prispieť k nárastu hmotnosti, zvýšenému zápalu a vyššiemu riziku metabolických ochorení, z ktorých všetky sú spojené so zvýšeným rizikom určitých rakovín, vrátane rakoviny hrubého čreva.“

Jeho varovanie pripomína, že nie všetky jogurty sú z hľadiska prevencie rakoviny rovnako prospešné – kľúčovým faktorom je ich celkové zloženie a najmä obsah pridaného cukru.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 8 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #rakovina hrubého čreva #jogurt #biely jogurt #prevencia rakoviny