V prevencii rakoviny krčka maternice sme na posledných priečkach

Podľa štatistiky sa Slovenská republika dostala na jedno z posledných miest európskych krajín v gynekologických témach ako je starostlivosť o ženu, odber cytológie, preventívne prehliadky a prevencia rakoviny krčka maternice.

30.09.2012 10:10
gynekológ - vyšetrenie - kvasinková infekcia Foto:
Pri pravidelných gynekologických kontrolách by karcinóm krčka maternice vzniknúť nemal.
debata (4)

„Hanbíme sa ísť na kongres do zahraničia, pretože nás už dávajú za príklad, ako by to byť nemalo,“ povedal prof. MUDr. Miroslav Borovský, PhD., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Rakovina krčka maternice je zhubný nádor, ktorý sa vytvára na krčku maternice a prevenciou sa jej dá vyhnúť. „Je možné, že o sto rokov problém krčka maternice nebude taký ako dnes. Okrem toho, že máme možnosť prevencie a pri pravidelných gynekologických kontrolách by karcinóm krčka maternice vzniknúť nemal, je to absolútne ľahko detekovateľné ochorenie,“ povedal gynekológ Borovský a dodal, že dnes už tiež existuje proti rakovine krčka maternice očkovanie.

Hlavná príčina tohto druhu rakoviny je známa. Vyvoláva ju ľudský papiloma vírus (HPV). Lekár Borovský logicky vysvetlil, že tým, že je pôvodca známy, vyšetrením ho dokážu zistiť. Podľa jeho slov ide o vírus, s ktorým sa stretne každá žena, ktorá mala pohlavný pomer. „HPV dostane istú imunitu, ktorá ale na ďalšie ochorenie nie je dostatočná.“

Prierez krčka maternice chráni pred infekciami a keď vznikne poranenie, napríklad pri pomere a dostane sa tam vírus, rozmnoží sa v bunke a zmutuje ju. Organizmus väčšinu zmutovaných buniek zlikviduje a rakovina sa nevyvinie. Takmer každá žena infekciu prekoná, máloktorá z nej dostane rakovinu.

V prevencii rakoviny krčka maternice je dôležitý odber, ktorý je jednoduchý – onkologická cytológia. Princípom je zotrieť zo sliznice bunky a zistiť, či už sú infikované HPV. Lekári vedia určiť, či je to už rakovina alebo tzv. predrakovinové štádia, ktoré ľahko, malými operáciami zlikvidujú a žena sa nedostane do štádia vážneho ochorenia.

Rakovina sa vo všeobecnosti považuje za ochorenie „staršieho veku“. Avšak rakovina krčka maternice je ochorenie mladých žien. Na Slovensku je asi 2,33 miliónov žien v tzv. fertilnom veku, ktoré môžu mať infekciu a následne rakovinu krčka maternice. Iba 600 z nich má klinickú rakovinu, no tých predrakovinových štádií, kedy hovoríme o začínajúcich bunkových zmenách, ktoré môžu časom vyústiť do rakoviny, je podľa MUDr. Borovského enormný počet.

Epidemiológovia a gynekológovia sa teraz spojili, aby na túto vážnu situáciu upozornili. „Skrátka, sme na tom zle. Máme nelichotivé prvenstvo aj v počte päťdesiatničiek, ktoré na rakovinu krčka maternice trpia, v porovnaní s inými krajinami celého sveta,“ skonštatoval ďalej doktor Borovský.

Pri súčasnom stúpajúcom trende možno predpokladať, že v roku 2025 bude až o 49 percent viac chorých žien. Lekári tiež upozorňujú na to, že sme široko-ďaleko jediná krajina, ktorá nemá hradené očkovanie 12-ročných dievčat. Už aj Rumunsko, ktoré dopadlo v tejto štatistike celkom najhoršie, hradí očkovanie dievčat v tomto veku zo zdravotných poisťovní a v susednej Českej republike sa uhrádza od apríla.

Pripomeňme, že očkovanie vo veku 12 rokov sa odporúča preto, že v tomto období je účinnosť vakcíny najväčšia a predpokladá sa, že dievčatá ešte zväčša nemali pohlavnú skúsenosť. Preto je u nich prítomnosť infekcie HPV ešte nepravdepodobná.

4 debata chyba