Tajomstvo obľúbeného jedla Slovákov odhalené: Vedci nedajú na recept starých mám dopustiť, no pozor na tieto časti kuraťa

Slepačí vývar je viac než len tradičná polievka – vedci potvrdzujú jeho zdravotné benefity. Správne pripravený môže posilniť imunitu a trávenie.

03.03.2025 13:30
slepaci vyvar Foto:
Slepačia polievka
debata (2)

Slepačí vývar, tradičné jedlo obľúbené medzi Slovákmi, je často považovaný za domáci liek pri prechladnutí a chrípke. Moderné vedecké štúdie naznačujú, že táto polievka môže mať skutočne priaznivé zdravotné účinky.

10 dôležitých rád pre diabetika. Držte sa ich a vaše nohy budú v poriadku
Video
Pre diabetikov by dôsledná starostlivosť o nohy mala byť dennodennou rutinou. Aj drobná ranka môže spôsobiť nepríjemné dôsledky. Na čo by mali cukrovkári najviac dbať? / Zdroj: TV Pravda

Ako uvádza portál Draxe, slepačí vývar je bohatý na esenciálne živiny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré posilňujú imunitný systém a podporujú regeneráciu tkanív. Okrem toho je zdrojom dôležitých minerálov, ako sú vápnik, horčík a fosfor, ktoré prispievajú k zdraviu kostí a zubov. Pridaná zelenina, ako mrkva, cibuľa a zeler, obohacuje vývar o vitamíny A, C a K, ktoré podporujú imunitu a celkové zdravie.

+9

Výskumy naznačujú, že slepačí vývar má protizápalové vlastnosti. Látky obsiahnuté v polievke môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele, čo je obzvlášť prospešné pri ochoreniach dýchacích ciest, ako je prechladnutie alebo chrípka, píše Femme. Tieto protizápalové účinky môžu tiež prispieť k zmierneniu symptómov alergií, astmy či artritídy.

Výskum publikovaný v časopise Chest zistil, že slepačí vývar môže inhibovať migráciu neutrofilov, čo sú biele krvinky zodpovedné za zápalové reakcie. Tento účinok môže zmierniť symptómy infekcií horných dýchacích ciest.

Teplý vývar poskytuje telu potrebnú hydratáciu a para z neho môže pomôcť uvoľniť upchaté nosné dutiny. Štúdie ukazujú, že konzumácia slepačieho vývaru je účinnejšia pri uvoľňovaní hlienov ako samotná horúca voda.

chladnicka Čítajte viac Bežná potravina z chladničky bojuje proti najsmrteľnejšej rakovine. Harvardskí vedci potvrdili jej účinky

Želatína, ktorá vzniká pri varení slepačieho vývaru, má priaznivý vplyv na tráviaci trakt. Pomáha chrániť a utesňovať sliznicu gastrointestinálneho traktu, čo zlepšuje vstrebávanie živín a môže zabrániť priepustnosti čriev. To je obzvlášť dôležité pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva alebo inými tráviacimi problémami, píše Nu3o.

Hoci slepačí vývar nie je liekom na prechladnutie, jeho konzumácia môže zmierniť symptómy a podporiť rýchlejšie zotavenie. Kombinácia teplého vývaru, výživných ingrediencií a hydratácie robí z tejto polievky účinný domáci prostriedok, ktorý je podporený aj vedeckými dôkazmi.

Nie je vývar ako vývar

Okrem iného je kurací vývar obohatený o hovädzie mäso právom považovaný za kráľovnú medzi polievkami. Aby bol nielen lahodný, ale aj prospešný pre organizmus, mal by obsahovať dostatočný podiel tuku, dlhé hodiny sa variť a byť správne dochutený. Kľúčovými bylinkami, ktoré zvýraznia jeho arómu je najmä petržlenová vňať.

Ak si však chcete vývar vychutnať bez zdravotných rizík, je dôležité dbať na výber správnych častí hydiny, pretože niektoré môžu obsahovať toxíny a parazity, uvádza Onet.

spanok Čítajte viac Osemhodinový spánok vás nezachráni. Konečne vieme, prečo sa ráno budíte unavení: Tieto dôvody vás prekvapia

Najlepšie druhy mäsa na vývar

Kuracie mäso je pre vývar ideálnou voľbou, keďže je jemné a dobre stráviteľné – obzvlášť vhodné pre deti. Ak však chcete vývar obohatiť o výraznejšiu chuť, oplatí sa pridať aj iné druhy mäsa, ako napríklad kačacie, husacie, teľacie alebo hovädzie.

Na dosiahnutie plnej chuti a bohatej výživovej hodnoty stačí použiť čerstvé mäso, koreňovú zeleninu a kvalitné koreniny. Nie je potrebné siahať po umelých bujónoch či dochucovadlách, ktoré obsahujú konzervačné látky a zbytočné prísady.

Čo do vývaru radšej nedávať?

Hoci sa pri varení vývaru často využívajú rôzne časti hydiny, nie všetky sú vhodné na konzumáciu. Niektoré časti kurčaťa môžu obsahovať škodlivé látky a parazity, ktoré sa pri varení neodstránia. Najmä tieto:

  • Hlava
  • Pľúca

Tieto časti hydiny sa považujú za rizikové, pretože môžu obsahovať toxíny a škodlivé mikroorganizmy, ktoré sa v tele zvieraťa prirodzene kumulujú. Ani dlhý var ich úplne nezničí, pretože niektoré druhy parazitov dokážu prežiť aj pri vysokých teplotách.

Ktoré časti sú najlepšie na dokonalý vývar?

Ak chcete pripraviť lahodný, zdravý a bezpečný vývar, siahnite po týchto častiach kurčaťa:

  • Štvrte kurčaťa
  • Kuracie prsia
  • Krídla
  • Stehná

Polievka uvarená z týchto častí bude nielen plná chuti, ale aj nutrične vyvážená. Uvarené mäso zostane jemné a šťavnaté, vďaka čomu si ho môžu vychutnať aj deti a starší ľudia.

Ak sa chcete vyhnúť zbytočným zdravotným rizikám, stačí dodržať pár jednoduchých pravidiel – vyberať len kvalitné mäso, dbať na správnu kombináciu surovín a vyhnúť sa nevhodným častiam hydiny.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #slepačia polievka #vývar #zdravie a prevencia
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"