Proti vypadávaniu vlasov pomáhajú prípravky, liečba je však potrebná

V lekárňach a drogériách možno nájsť obrovské množstvo prípravkov, ktoré sľubujú zastavenie vypadávania vlasov. Nie každému z nich však možno dôverovať a nie každému pomôžu.

01.10.2012 06:00
vlasy, účes Foto:
Chvíľu trvá, kým nájdete ten správny prípravok pre vás. Ak je neúčinný jeden, môžete vyskúšať nejaký ďalší.
debata

Pomôcť dokážu, ak chcete vlasy najmä posilniť a ich vypadávanie vás trápi len v menšej miere. No ak strácate vlasy naozaj vo veľkom množstve, najlepšie riešenie bude obrátiť sa na lekára (kožného), ktorý vám predpíše prípravky proti vypadávaniu vlasov, ktoré už majú postavenie lieku a sú teda oveľa účinnejšie. Bez predpisu ich však nekúpite. Chvíľu trvá, kým nájdete ten správny prípravok pre vás. Ak je neúčinný jeden, môžete vyskúšať nejaký ďalší. Ten môže mať úplne iné zloženie a princíp fungovania a môže zabrať. Vybrať si môžete z najrôznejších šampónov, vlasových toník alebo tabletiek. Pomôcť dokážu aj špeciálne doplnky stravy. Každý z týchto typov prípravkov proti vypadávaniu vlasov má, samozrejme, svoje výhody a líšia sa aj cenou.

Doplnky stravy padanie zmiernia

Nadmerné vypadávanie vlasov a ich zlú kvalitu môže zapríčiniť nedostatok niektorých látok. Dodávať do tela ich možno pomocou potravinových doplnkov. Vypadávanie vlasov je možné týmto spôsobom väčšinou zmierniť. Preto sa odporúčajú doplnky stravy predovšetkým v prípadoch slabého, dočasného alebo počiatočných vypadávanie vlasov, na prevenciu sezónneho vypadávania alebo ako doplnok iného spôsobu liečby. Tieto prípravky však nemôžu príliš ovplyvniť androgénnu alopaciu. Nutričné doplnky proti padaniu vlasov by mali obsahovať vitamíny B a PP, železo, zinok, kremík, jód, horčík a niektoré aminokyseliny. Preto ak si kupujte takýto výrobok, dbajte, aby vymenované látky obsahoval.

Šampóny a toniká proti vypadávaniu vlasov

Účinok šampónov proti vypadávaniu vlasov spočíva v posilnení vlasov, niektoré obsahujú aj účinné látky (napríklad aminexi). Šampóny predstavujú ideálnu doplnkovú formu liečby vypadávania vlasov. Väčšinou sú k vlasom aj pokožke veľmi šetrné, čo však súvisí aj s ich nižšou účinnosťou.

Vlasové toniká sa veľmi líšia účinnosťou, čo súvisí s tým, či sú na báze liekov, alebo nie – a tie voľne kúpite. Niektoré prípravky tohto typu dokážu výrazne zredukovať vypadávanie a dokonca aj znova aktivovať vlasové folikuly v miestach, kde už vlasy nerástli. Aplikujú sa väčšinou pomocou spreja, ampulkami alebo z malých fľaštičiek a vstrebávajú sa rovno do pokožky hlavy. Účinnými látkami môžu byť minoxidil, aminexil a fluridil. Toniká a spreje sú pomerne účinným a šetrným spôsobom liečby. Nevýhodou je, že sa musia používať stále, inak sa vypadávanie vlasov opäť obnoví.

Lieky proti vypadávaniu vlasov

Lieky proti vypadávaniu vlasov sú určené na vážne prípady padania vlasov. Princípom fungovania je väčšinou blokovanie dihydrotestosterónu a účinnou látkou finasterid. Je dobré si uvedomiť, že tablety pôsobia na vlasové korienky zvnútra, preto sú účinné a zmeny je možné pozorovať pomerne rýchlo. Nevýhodou môžu byť občasné nepríjemné vedľajšie účinky.

Transplantácie vlasov

Problémy s padaním vlasov natrvalo rieši len transplantácia, tá však nemusí byť vhodná pre každého (napr. neodporúča sa ľuďom trpiacim kožnými chorobami). Rizikovejšia a náročnejšia je táto metóda u žien. Pri vlasovej transplantácii sa nikdy nepoužíva materiál od cudzích darcov. Hrozilo by totiž veľké riziko komplikácií, najmä neprijatie vlasov pokožkou. Niekedy je však možné voperovať implantáty vyrobené zo syntetických či pravých vlasov.

V prípade bežnej transplantácie vlasov je nutné, aby sa na niektorom mieste hlavy vyskytoval dostatočný a kvalitný vlasový porast. V prípade celoplošné plešivosti je problém transplantáciu realizovať. Zo zvoleného miesta sa odoberú vlasy a aplikujú sa na problematické oblasti. Výhodou je, že sa pacient nemusí obávať, že vlasy začnú opäť znova padať, pretože tie si uchovávajú svoje pôvodné vlastnosti z odberového miesta. Padanie však môže bohužiaľ pokračovať za hranicou transplantačnej oblasti.

Transplantácia je pomerne náročný zákrok, ktorý trvá niekoľko hodín. Býva bezbolestný, pretože sa vykonáva pod lokálnym umŕtvením. Oblasť, ktorá má byť využitá ako zdroj kvalitných vlasových korienkov, sa pred operáciou ostrihá. Potom sa odoberú štepy (väčšinou z tyla hlavy). Práve v odbere štepov sa líšia jednotlivé metódy. Predtým sa skalpelom vyrezal celý pruh kože, ale tento postup zanechával po zašití pomerne veľké jazvy. Dnes sa štepy odoberajú šetrnejším spôsobom. Sú miniatúrnych rozmerov a tiež potom presne zapadajú do vytvorených otvorov v mieste aplikácie. V mieste odberu by po zahojení nemalo byť takmer nič vidieť. Na výsledky operácie si pacient musí asi pol roka počkať, kým sa začne plnohodnotný rast nových vlasov.

debata chyba