Či už čerstvo odšťavená z hlávkovej kapusty alebo získaná ako nálev z kvasenej kapusty. Kapustová šťava patrí medzi tradičné domáce liečivé nápoje. Mnohí na ňu nedajú dopustiť pre jej pozitívne účinky na trávenie, imunitu či vitalitu. Moderné vedecké štúdie začínajú tieto účinky potvrdzovať a odhaľujú, čím je kapustová šťava výnimočná.
Obsahuje množstvo prospešných látok – od vitamínov (najmä C a K) až po antioxidanty a prospešné baktérie. Pozrime sa, ako môže tento jednoduchý nápoj pomáhať pri rôznych zdravotných ťažkostiach a prečo by sme naň nemali zabúdať.
Pomoc pri žalúdočných vredoch a tráviacich problémoch
Kapustová šťava sa tradične používala na hojenie žalúdočných vredov a upokojenie trávenia. Už v 50. rokoch lekári zdokumentovali prípady, keď pitie čerstvej kapustovej šťavy urýchlilo hojenie peptických vredov – pacienti pociťovali rýchlejšiu úľavu od bolestí a vredy sa zacelili skôr než pri bežnej liečbe.

Novšie pokusy na zvieratách tento efekt potvrdili: extrakt z kapusty výrazne zlepšil hojenie žalúdočných vredov u potkanov a dokonca bránil vzniku nových vredov. Fermentovaná kapustová šťava navyše obsahuje probiotické baktérie prospešné pre črevnú mikroflóru, takže pravidelné malé dávky môžu celkovo upokojiť trávenie a prispieť k zdravej rovnováhe v žalúdku i črevách, píše Healthline.
Zníženie krvného tlaku a zdravé srdce
Kapustová šťava významne prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu. Kapusta je bohatá na draslík, minerál pomáhajúci udržiavať optimálny krvný tlak – vyšší príjem draslíka sa spája so znížením vysokého tlaku, píše Cleveland Clinic. Okrem toho kapusta (najmä červená) obsahuje antokyány, silné antioxidanty chrániace srdce a cievy. V jednej štúdii mali ľudia, ktorí pravidelne pili zeleninovú šťavu s obsahom kapusty, nižší “zlý” LDL cholesterol než tí bez tejto šťavy.
Vďaka znižovaniu tlaku aj cholesterolu tak kapustová šťava môže prispievať k prevencii srdcových ochorení a udržiavaniu zdravých ciev.
Detoxikácia pečene a organizmu
Látky z kapusty (napríklad glukozinoláty) dokážu stimulovať pečeňové enzýmy zodpovedné za neutralizáciu škodlivín. V experimentálnej štúdii na zvieratách podávanie kapustovej šťavy viedlo k zvýšenej aktivite kľúčových detoxikačných enzýmov v pečeni. To znamená, že pečeň efektívnejšie odbúrava toxíny a potenciálne karcinogény, čím lepšie chráni organizmus. Pravidelné pitie kapustovej šťavy tak môže podporiť prirodzenú očistu tela.
Cukrovka a regulácia krvného cukru
Vedecké poznatky naznačujú, že kapusta má viacnásobný pozitívny vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. Obsahuje viaceré bioaktívne zlúčeniny (polyfenoly, antioxidanty), ktoré zlepšujú metabolizmus glukózy. Štúdie zistili, že kapusta pomáha udržiavať stabilnejšiu glykémiu a zároveň chrániť orgány pred poškodením spojeným s cukrovkou.
Taktiež zmierňuje oxidačný stres a zápal v tele, čím môže prispieť k prevencii diabetu.

Posilnenie imunity a boj proti zápalom
Kapustová šťava je výborným prírodným posilňovačom imunity vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý podporuje obranyschopnosť, píše Healthline. Zároveň obsahuje látky so silným protizápalovým účinkom, ako sulforafán a kemferol, ktoré tlmia chronické zápaly v tele. Štúdie dokonca ukazujú, že kapustová šťava dokáže znížiť prejavy zápalu v tkanivách.
Hoci sa na ňu dnes občas zabúda a naši starí rodičia ju pili denne, kapustová šťava je osvedčený tradičný elixír zdravia. Je lacná, dostupná a plná živín, takže by nemala zostať nepovšimnutá.
Ako ju zaradiť do bežnej stravy? Úplne jednoducho – skúste piť cca pol pohára denne, najlepšie ráno nalačno. Čerstvú šťavu získate odšťavením hlávkovej kapusty (pre lepšiu chuť možno pridať kúsok jablka či mrkvy), alebo použite priamo nálev z kyslej kapusty.
Začnite s menšou dávkou a postupne ju zvyšujte, aby si trávenie privyklo. Dôležitá je pravidelnosť – len pravidelným pitím sa naplno prejavia jej benefity. Nezabúdajme na tento rokmi overený nápoj našich predkov. Pár dúškov kapustovej šťavy denne predstavuje jednoduchý a prirodzený spôsob, ako podporiť svoje zdravie.