Fio bankaFio banka

Populárny stravovací fenomén skrýva smrteľné riziko. Výskum odhalil jeho spojenie s neliečiteľnou rakovinou

Kým influenceri propagujú, vedci varujú. Populárny spôsob stravovania môže predstavovať nečakané zdravotné riziko.

10.03.2025 07:14
keto Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Sociálne siete ovplyvňujú naše stravovacie návyky silnejšie než kedykoľvek predtým. Najmä medzi mladými ľuďmi sa rýchlo šíria rôzne diétne trendy, ktoré sľubujú rýchle výsledky. Jeden z nich však môže predstavovať vážne zdravotné riziko, a to napriek tomu, že ho mnohí považujú za cestu k lepšiemu zdraviu.

Vedci z Kanady nedávno prišli s alarmujúcim odhalením – diéta, ktorú milióny mladých ľudí považujú za cestu k zdraviu a štíhlej postave, môže v skutočnosti podporovať vznik jedného z najobávanejších ochorení našej doby. Táto informácia je o to znepokojujúcejšia, že daná diéta je často prezentovaná ako zdraviu prospešná alternatíva.

Lekárka MUDr. Nina Bližnáková predstavila novú liečbu cystickej fibrózy
Video
Zdroj: TV Pravda

Rakovinové ochorenia patria medzi najväčšie zdravotné hrozby súčasnosti. Hoci ich príčiny sú komplexné, výskum čoraz jasnejšie ukazuje, že to, čo jeme, môže zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii, ale aj v podpore ich vzniku. Každý rok si rakovina vyžiada stovky tisíc životov a vedci neúnavne hľadajú spôsoby, ako tomuto ochoreniu predchádzať.

Keď sa moderná diéta stáva nepriateľom

Ketogénna diéta, často označovaná jednoducho ako „keto“, sa v posledných rokoch stala doslova fenoménom. Tisíce influencerov na TikToku a Instagrame zdieľajú svoje skúsenosti s touto stravou založenou na minimálnom príjme sacharidov. Mladí ľudia z Generácie Z ju často vnímajú ako zdravšiu alternatívu k bežnému stravovaniu a mnohí ju praktizujú bez akéhokoľvek odborného dohľadu.

Princíp keto diéty je jednoduchý – drastické obmedzenie príjmu sacharidov a zvýšenie konzumácie tukov a bielkovín. Telo tak prechádza do stavu ketózy, kedy začne spaľovať tuky namiesto glukózy ako primárny zdroj energie. Mnohí prísahajú na jej účinky pri chudnutí a zlepšení energie.

Jedálniček typického „keťáka“ pozostáva prevažne z mäsa, vajec, syrov, orechov a nízkosacharidovej zeleniny, pričom pečivo, cestoviny, ovocie a dokonca aj mnohé druhy zeleniny sú prísne obmedzené.

Prekvapivé zistenia kanadských vedcov však naznačujú, že táto populárna diéta môže mať temnú stránku. Výskum publikovaný v prestížnom časopise Nature Microbiology odhalil znepokojujúce spojenie medzi nízkosacharidovou stravou a procesmi v našom čreve, ktoré môžu viesť k vzniku rakoviny.

Tieto zistenia sú o to závažnejšie, že práve kolorektálny karcinóm patrí medzi najčastejšie typy rakoviny v rozvinutých krajinách.

„Kolorektálny karcinóm bol vždy považovaný za spôsobený množstvom rôznych faktorov vrátane stravy, črevného mikrobiómu, prostredia a genetiky,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Alberto Martin, profesor imunológie na Fakulte medicíny Temerty Univerzity v Toronte. „Naša otázka bola, ovplyvňuje strava schopnosť špecifických baktérií spôsobiť rakovinu?“

Skrytá hrozba v našich črevách

Črevá sú domovom biliónov baktérií, ktoré tvoria náš mikrobióm – komplexný ekosystém, ktorý významne ovplyvňuje naše zdravie. Vedci zistili, že pri nízkosacharidovej strave môže určitý kmeň baktérie E. coli, ktorá je bežne prítomná v našich črevách, začať produkovať nebezpečnú látku.

Tento mechanizmus je obzvlášť zaujímavý, pretože ukazuje, ako môže zmena stravy priamo ovplyvniť správanie baktérií v našom tráviacom systéme.

Táto toxická zlúčenina, nazývaná kolibaktín, môže narušiť DNA buniek v hrubom čreve a spôsobiť abnormálny rast polypov. Tieto výrastky sa časom môžu transformovať na rakovinové nádory. Hoci výskum prebiehal na myšiach, jeho implikácie pre ľudské zdravie sú významné.

Vedci pozorovali, že myši kŕmené nízkosacharidovou stravou mali výrazne vyššiu mieru tvorby polypov v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Vedci porovnali účinky troch rôznych typov stravy – bežnej vyváženej stravy, nízkosacharidovej diéty a typickej západnej stravy bohatej na spracované potraviny. Zistili, že práve kombinácia nízkosacharidovej stravy s určitými kmeňmi E. coli predstavuje najväčšie riziko pre tvorbu polypov v hrubom čreve. Táto kombinácia vytvorila v črevách prostredie, ktoré podporovalo produkciu toxických látok.

„Tieto zistenia by mohli pomôcť informovať o odporúčaniach týkajúcich sa stravy, bezpečnostných pokynoch pre probiotiká a cielených preventívnych stratégiách pre vysoko rizikových jedincov,“ hovorí profesor Martin. „Ale v tomto bode by som súhlasil, že by bolo predčasné odporúčať konkrétne diéty na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.“

Hľadanie rovnováhy v stravovaní

Odborníci zdôrazňujú, že problém nie je len v nedostatku sacharidov, ale aj v ich prebytku. Typická západná strava bohatá na rafinované sacharidy a ultra-spracované potraviny je dlhodobo spájaná s mnohými zdravotnými problémami vrátane obezity, ktorá sama o sebe zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu. Ideálne stravovanie by teda malo nájsť rovnováhu medzi týmito dvoma extrémami.

Kľúčom k zdraviu je preto vyvážená strava. Namiesto extrémneho obmedzovania celých skupín potravín vedci odporúčajú pestrosť a dôraz na prirodzené, nespracované potraviny. Osobitne dôležitá je konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ktorá podporuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha predchádzať rôznym ochoreniam tráviaceho traktu.

Najlepšie zdroje vlákniny pre zdravé črevá zahŕňajú:

  • Listovú zeleninu (špenát, kel, rukola)
  • Strukoviny (šošovica, cícer, fazuľa)
  • Celozrnné produkty (ovos, quinoa, celozrnný chlieb)
  • Bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, jahody)
  • Orechy a semená (ľanové semienka, chia semienka, mandle)
  • Koreňovú zeleninu (mrkva, repa, sladké zemiaky)

„Odporúčame, aby ľudia jedli stravu bohatú na vlákninu, ako sú bobuľové ovocie, šošovica a orechy, pretože pomáha hladkému prechodu stolice hrubým črevom,“ dodávajú autori štúdie. Vláknina nielen podporuje zdravý tráviaci systém, ale slúži aj ako potrava pre prospešné baktérie v našich črevách, čím pomáha udržiavať črevný mikrobióm v rovnováhe.

Hoci keto diéta môže prinášať určité zdravotné výhody, najmä pri znižovaní inzulínovej rezistencie u ľudí s cukrovkou, výskumníci zdôrazňujú potrebu ďalších štúdií.

„Kolorektálny karcinóm bol vždy považovaný za spôsobený množstvom rôznych faktorov vrátane stravy, črevného mikrobiómu, prostredia a genetiky,“ pripomína profesor Martin. Tieto faktory sa navzájom ovplyvňujú komplexnými spôsobmi, ktoré vedci stále skúmajú.

Namiesto slepoho nasledovania internetových trendov by sme mali pristupovať k svojmu zdraviu komplexne a informovane. Vyvážená strava, pravidelný pohyb a konzultácie s odborníkmi zostávajú tou najlepšou stratégiou pre dlhodobé zdravie – a to platí pre všetky generácie, nielen pre Generáciu Z. Krátkodobé trendy prichádzajú a odchádzajú, ale princípy zdravého stravovania založené na vedeckých poznatkoch pretrvávajú.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 4 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #rakovina hrubého čreva #generácia Z #keto diéta