Fio bankaFio banka

Najsmrteľnejšia rakovina stúpa u mladých alarmujúcim tempom. Odborníci identifikovali 6 jednoduchých krokov, ktoré môžu zachrániť tisíce životov

Zdravotníci varujú pred tichým zabijakom mladej generácie. Rakovina hrubého čreva sa šíri medzi dvadsiatnikmi a tridsiatnikmi rýchlejšie než kedykoľvek predtým.

15.03.2025 08:16
bolest-brucha Foto:
Ilustračné foto.
debata (114)

Lekári bijú na poplach. Rakovina hrubého čreva napáda stále viac mladých dospelých. Každý rok pribúda 2–4 % nových prípadov u ľudí medzi 20. a 49. rokom života.

Ako informuje portál Newsmax, tento znepokojujúci trend môže do roku 2030 vyústiť do situácie, keď sa táto diagnóza stane najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu v tejto vekovej skupine.

MUDr. Michal Šenitko o rakovine pľúc na Slovensku
Video
Zdroj: TV Pravda

Odborníci zaznamenali obzvlášť alarmujúci nárast u osôb pod 35 rokov. Počet diagnóz v tejto skupine dramaticky stúpa, čo vyvoláva vážne obavy v medicínskej komunite.

Americká onkologická spoločnosť aj Centrá pre kontrolu chorôb (CDC) preto intenzívne vyzývajú na posilnenie preventívnych opatrení a zvýšenie povedomia o dôležitosti včasných skríningov.

Dobrou správou je, že výskum jasne ukazuje, že zdravé životné návyky dokážu riziko ochorenia významne znížiť. Odborníci identifikovali hlavné príčiny tohto nárastu, ktoré súvisia predovšetkým s našimi každodennými rozhodnutiami a životným štýlom typickým pre modernú spoločnosť.

Prečo rakovina útočí na mladších?

Za prudkým nárastom rakoviny hrubého čreva u mladších ľudí stoja prevažne zmeny v životnom štýle posledných desaťročí. Dnešná generácia konzumuje výrazne iné potraviny, menej sa hýbe a častejšie trpí metabolickými ochoreniami než generácie pred ňou. Tieto faktory vytvárajú ideálne podmienky pre rozvoj tohto zákerného ochorenia.

lekar Čítajte viac Prelomový objav: Každodenná tabletka proti bolesti prebúdza imunitné bunky proti rakovine

Portál MindBodyGreen uvádza, že za nárastom rakoviny hrubého čreva s včasným nástupom (EOCRC) stoja viaceré faktory moderného životného štýlu:

  • "Zvýšená konzumácia potravín štandardnej americkej stravy, ako sú sladené nápoje a červené a spracované mäso.
  • Obezita v dospievaní a dospelosti.
  • Sedavé správanie.
  • Metabolické stavy ako vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a diabetes 2. typu."

K týmto rizikovým faktorom sa pridáva aj častý nedostatok vitamínu D. Výskumy odhalili, že jeho nízka hladina zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 31 %. Odborníci odporúčajú denný príjem približne 5 000 IU vitamínu D3, čo však len ťažko dosiahneme prirodzenou cestou.

„Keďže je ťažké získať takú úroveň vitamínu D len zo slnečného žiarenia a potravín, váš lekár vám môže odporučiť doplnky,“ hovoria výskumníci.

Ako sa môžeme chrániť?

Prevencia rakoviny hrubého čreva začína už v mladom veku. Aj keď nemôžeme ovplyvniť genetické predispozície, väčšinu rizikových faktorov máme pod kontrolou. Zdravá strava, dostatočný pohyb a vyhýbanie sa škodlivým návykom dokážu výrazne znížiť pravdepodobnosť ochorenia.

CDC odporúča niekoľko účinných stratégií na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva:

  • Osvojte si zdravú stravu. Zdôraznite stravu bohatú na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky a chudé bielkoviny. Znížte konzumáciu červeného a spracovaného mäsa, ktoré boli spojené s vyšším rizikom rakoviny.
  • Udržujte si zdravú hmotnosť. Obezita je dobre zdokumentovaným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva. Snažte sa zostať v rozmedzí zdravej hmotnosti prostredníctvom vyváženej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity.
  • Cvičte pravidelne. Venujte sa aspoň 150 minútam stredne intenzívneho alebo 75 minútam vysoko intenzívneho cvičenia každý týždeň. Pravidelná fyzická aktivita pomáha znižovať riziko niekoľkých typov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva.
  • Obmedzte alkohol a vyhnite sa tabaku. Obmedzte konzumáciu alkoholu a vyhnite sa užívaniu tabaku, ktoré môžu zvýšiť vaše riziko rakoviny.

Včasná diagnostika zachraňuje životy

Kľúčom k úspešnej liečbe rakoviny hrubého čreva zostáva jej včasné odhalenie. Pravidelné skríningy dokážu zachytiť ochorenie v počiatočnom štádiu, keď je liečba najefektívnejšia. Odborníci preto odporúčajú začať s preventívnymi vyšetreniami skôr, než bolo zvykom v minulosti.

chladnicka Čítajte viac Bežná potravina z chladničky bojuje proti najsmrteľnejšej rakovine. Harvardskí vedci potvrdili jej účinky

CDC zdôrazňuje dôležitosť pravidelných vyšetrení: „CDC odporúča začať skríning rakoviny hrubého čreva vo veku 45 rokov alebo skôr, ak máte rodinnú anamnézu alebo iné rizikové faktory. Skríningové metódy zahŕňajú kolonoskopiu, testy stolice a sigmoidoskopiu.“

Táto zmena veku z pôvodných 50 na 45 rokov odráža súčasný trend výskytu ochorenia u mladších ľudí.

Súčasťou komplexnej prevencie by malo byť aj sledovanie hladiny vitamínu D v krvi. „Ako už bolo uvedené, zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínu D je dôležité. Porozprávajte sa so svojím lekárom o testovaní hladiny vitamínu D a potenciálnej potrebe doplnkov,“ odporúčajú zdravotnícke autority.

Pravidelné kontroly a konzultácie s odborníkmi vám pomôžu udržať optimálne zdravie a minimalizovať riziko tohto zákerného ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 114 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #rakovina hrubého čreva #prevencia rakoviny