Lekári bijú na poplach. Rakovina hrubého čreva napáda stále viac mladých dospelých. Každý rok pribúda 2–4 % nových prípadov u ľudí medzi 20. a 49. rokom života.
Ako informuje portál Newsmax, tento znepokojujúci trend môže do roku 2030 vyústiť do situácie, keď sa táto diagnóza stane najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu v tejto vekovej skupine.
Odborníci zaznamenali obzvlášť alarmujúci nárast u osôb pod 35 rokov. Počet diagnóz v tejto skupine dramaticky stúpa, čo vyvoláva vážne obavy v medicínskej komunite.
Americká onkologická spoločnosť aj Centrá pre kontrolu chorôb (CDC) preto intenzívne vyzývajú na posilnenie preventívnych opatrení a zvýšenie povedomia o dôležitosti včasných skríningov.
Dobrou správou je, že výskum jasne ukazuje, že zdravé životné návyky dokážu riziko ochorenia významne znížiť. Odborníci identifikovali hlavné príčiny tohto nárastu, ktoré súvisia predovšetkým s našimi každodennými rozhodnutiami a životným štýlom typickým pre modernú spoločnosť.
Prečo rakovina útočí na mladších?
Za prudkým nárastom rakoviny hrubého čreva u mladších ľudí stoja prevažne zmeny v životnom štýle posledných desaťročí. Dnešná generácia konzumuje výrazne iné potraviny, menej sa hýbe a častejšie trpí metabolickými ochoreniami než generácie pred ňou. Tieto faktory vytvárajú ideálne podmienky pre rozvoj tohto zákerného ochorenia.

Portál MindBodyGreen uvádza, že za nárastom rakoviny hrubého čreva s včasným nástupom (EOCRC) stoja viaceré faktory moderného životného štýlu:
- "Zvýšená konzumácia potravín štandardnej americkej stravy, ako sú sladené nápoje a červené a spracované mäso.
- Obezita v dospievaní a dospelosti.
- Sedavé správanie.
- Metabolické stavy ako vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a diabetes 2. typu."
K týmto rizikovým faktorom sa pridáva aj častý nedostatok vitamínu D. Výskumy odhalili, že jeho nízka hladina zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 31 %. Odborníci odporúčajú denný príjem približne 5 000 IU vitamínu D3, čo však len ťažko dosiahneme prirodzenou cestou.
„Keďže je ťažké získať takú úroveň vitamínu D len zo slnečného žiarenia a potravín, váš lekár vám môže odporučiť doplnky,“ hovoria výskumníci.
Ako sa môžeme chrániť?
Prevencia rakoviny hrubého čreva začína už v mladom veku. Aj keď nemôžeme ovplyvniť genetické predispozície, väčšinu rizikových faktorov máme pod kontrolou. Zdravá strava, dostatočný pohyb a vyhýbanie sa škodlivým návykom dokážu výrazne znížiť pravdepodobnosť ochorenia.
CDC odporúča niekoľko účinných stratégií na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva:
- Osvojte si zdravú stravu. Zdôraznite stravu bohatú na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky a chudé bielkoviny. Znížte konzumáciu červeného a spracovaného mäsa, ktoré boli spojené s vyšším rizikom rakoviny.
- Udržujte si zdravú hmotnosť. Obezita je dobre zdokumentovaným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva. Snažte sa zostať v rozmedzí zdravej hmotnosti prostredníctvom vyváženej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity.
- Cvičte pravidelne. Venujte sa aspoň 150 minútam stredne intenzívneho alebo 75 minútam vysoko intenzívneho cvičenia každý týždeň. Pravidelná fyzická aktivita pomáha znižovať riziko niekoľkých typov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva.
- Obmedzte alkohol a vyhnite sa tabaku. Obmedzte konzumáciu alkoholu a vyhnite sa užívaniu tabaku, ktoré môžu zvýšiť vaše riziko rakoviny.
Včasná diagnostika zachraňuje životy
Kľúčom k úspešnej liečbe rakoviny hrubého čreva zostáva jej včasné odhalenie. Pravidelné skríningy dokážu zachytiť ochorenie v počiatočnom štádiu, keď je liečba najefektívnejšia. Odborníci preto odporúčajú začať s preventívnymi vyšetreniami skôr, než bolo zvykom v minulosti.

CDC zdôrazňuje dôležitosť pravidelných vyšetrení: „CDC odporúča začať skríning rakoviny hrubého čreva vo veku 45 rokov alebo skôr, ak máte rodinnú anamnézu alebo iné rizikové faktory. Skríningové metódy zahŕňajú kolonoskopiu, testy stolice a sigmoidoskopiu.“
Táto zmena veku z pôvodných 50 na 45 rokov odráža súčasný trend výskytu ochorenia u mladších ľudí.
Súčasťou komplexnej prevencie by malo byť aj sledovanie hladiny vitamínu D v krvi. „Ako už bolo uvedené, zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínu D je dôležité. Porozprávajte sa so svojím lekárom o testovaní hladiny vitamínu D a potenciálnej potrebe doplnkov,“ odporúčajú zdravotnícke autority.
Pravidelné kontroly a konzultácie s odborníkmi vám pomôžu udržať optimálne zdravie a minimalizovať riziko tohto zákerného ochorenia.