Fio bankaFio banka

Každé sústo ultraprocesovaného jedla zmenšuje mozog. Objav vedcov mení všetko, čo vieme o demencii

Ultraprocesované jedlo mení váš mozog rýchlejšie než si myslíte. Nové zistenia prekvapili aj vedcov.

17.03.2025 13:22
demencia Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Čo jeme, to sme – aj na úrovni mozgových funkcií. Nový výskum odhaľuje, ako ultraprocesované potraviny poškodzujú naše kognitívne schopnosti už po niekoľkých dňoch konzumácie.

Odborníci dlhodobo varujú pred vplyvom nezdravého stravovania na fyzické zdravie, no teraz sa ukazuje, že dôsledky siahajú hlbšie – priamo do nášho myslenia a pamäti.

,Fyzické a duševné zdravie spolu súvisia," hovorí všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová, PhD
Video
Zdroj: TV Pravda

Americkí spotrebitelia získavajú až dve tretiny svojich kalórií z ultraprocesovaných potravín. Tieto produkty obsahujú zložky, ktoré v prírode nenájdete – umelé sladidlá, farbivá, konzervanty a emulgátory.

Problém sa netýka len USA, podobný trend vidíme aj v európskych krajinách, kde spracované potraviny tvoria významnú časť jedálnička bežného človeka.

Vedci teraz zistili priame spojenie medzi takýmito potravinami a zhoršením pamäti. Dobrou správou zostáva, že mozog dokáže regenerovať už po troch týždňoch zdravšieho stravovania. Mozog reaguje na zmenu stravy podobne ako svaly na cvičenie – dokáže sa zotaviť a posilniť, ak mu dáme správnu výživu.

Čo sú ultraprocesované potraviny?

Profesorka výživovej psychiatrie Felice Jacka v podcaste ZOE vysvetlila podstatu problému.

„Ultraprocesované potraviny sú dekonštruované z pôvodných zložiek a znovu poskladané, pričom zvyčajne obsahujú zoznam ďalších zložiek, ktoré v celých potravinách nenájdete,“ uviedla. Tieto látky výrobcovia pridávajú pre lepšiu chuť, dlhšiu trvanlivosť alebo atraktívnejší vzhľad.

bolest-brucha Čítajte viac Najsmrteľnejšia rakovina stúpa u mladých alarmujúcim tempom. Odborníci identifikovali 6 jednoduchých krokov, ktoré môžu zachrániť tisíce životov

Nejde len o zrejmých vinníkov ako zmrzlina či čipsy. Do tejto kategórie patria aj mnohé hotové jedlá a niektoré druhy pečiva, upozorňuje Surrey Live.

Často práve tieto „nevinne“ vyzerajúce potraviny tvoria väčšinu nezdravého príjmu, pretože ich konzumujeme pravidelne bez uvedomenia si ich škodlivosti.

Spracované potraviny často obsahujú nadmerné množstvo cukru, soli a nezdravých tukov, ktoré zvyšujú riziko obezity a srdcových chorôb. Nové štúdie však potvrdzujú, že okrem týchto známych rizík existuje aj priamy vplyv na mozgové funkcie, najmä na hipokampus – centrum učenia a pamäti.

Šokujúce výsledky experimentu

Felice v podcaste opísala prekvapivé zistenia nedávnej štúdie s mladými, zdravými účastníkmi.

„V jednej skupine bola ich verzia veľmi bohatá na tuky, vysoký obsah cukru, a druhá verzia nebola, a boli náhodne pridelení do oboch. A to, čo videli, bolo, že v priebehu štyroch dní mohli vidieť vplyv na úlohy súvisiace s učením a pamäťou hipokampu u týchto mladých ľudí,“ vysvetlila profesorka.

Výsledky šokovali aj skúsených vedcov – stačili len štyri dni konzumácie nezdravých raňajok (čokoládového milkshaku a syrovej hrianky), aby sa prejavili merateľné zmeny v kognitívnych schopnostiach. Tieto zistenia naznačujú, že náš mozog reaguje na kvalitu stravy oveľa rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo.

Jonathan Wolf, moderátor podcastu, doplnil: „Môžete vidieť, že v podstate ľudia so zlou stravou a množstvom ultra-spracovaných potravín, že môžete v reálnom čase vidieť, ako sa hipokampus zmenšuje. A to je spojené s mnohými zlými vecami, ako je demencia. A na druhej strane existuje možnosť zlepšiť svoju stravu. Nie je neskoro. Môžete si skutočne zväčšiť hipokampus. Takže to milujem. Je to trochu ako chodiť do posilňovne, ale pre váš mozog."

Ako znížiť konzumáciu ultraprocesovaných potravín

Odborníci z British Heart Foundation odporúčajú jednoduché zmeny, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Nejde o radikálnu zmenu životného štýlu, ale o postupné nahradzovanie nezdravých potravín lepšími alternatívami. Tieto úpravy nielen zlepšia vaše fyzické zdravie, ale ochránia aj mozgové funkcie.

lekar Čítajte viac Prelomový objav: Každodenná tabletka proti bolesti prebúdza imunitné bunky proti rakovine

Experti odporúčajú tieto konkrétne zmeny:

  • Namiesto ochutených jogurtov s pridaným cukrom si vyberte obyčajný jogurt a pridajte vlastné nakrájané čerstvé, mrazené alebo sušené ovocie
  • Namiesto kupovaných omáčok alebo hotových jedál uvarte svoje obľúbené jedlá doma vo väčšom množstve a zmrazte zvyšok v porciách
  • Ráno si dajte ovsené vločky s ovocím a orechmi namiesto sladkých cereálií s nízkym obsahom vlákniny
  • Jedzte čerstvé, pečené alebo dusené ovocie namiesto kupovaných ovocných koláčov alebo zákuskov
  • Dajte si orechy namiesto sušienok s popoludňajším čajom

Zmena stravy nemusí byť drastická ani okamžitá. Profesorka Jacka zdôrazňuje, že pozitívne účinky na mozog sa prejavia už po troch týždňoch zdravšieho stravovania. Postupným nahrádzaním ultraprocesovaných potravín čerstvými, minimálne spracovanými alternatívami môžete výrazne zlepšiť nielen telesné zdravie, ale aj svoje kognitívne schopnosti.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 21 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mozog #zdravie #zdravá výživa #ultraspracované potraviny