Smrteľný koktail vo vašej lekárničke: Týchto 6 obľúbených bylinných doplnkov môže viesť k zlyhaniu pečene

Myslíte si, že prírodné znamená bezpečné? Vedci práve odhalili, že tieto populárne doplnky môžu zničiť vašu pečeň.

18.03.2025 14:37
kurkum Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informoval portál Healthline, sociálne siete zaplavili videá o zázračných účinkoch bylinných doplnkov. Mnohí užívatelia im veria a začali ich masovo užívať. Trend sa rýchlo šíri a predaj týchto produktov prudko stúpa.

Výskumníci z Michiganskej univerzity však nedávno v štúdii odhalili jedno znepokojujúce zistenie. Šesť najpopulárnejších bylinných doplnkov môže vážne poškodiť pečeň. Ide o extrakt zo zeleného čaju, kurkumu, ashwagandhu, čierny koreň, garcinia cambogia a červenú fermentovanú ryžu.

MUDr. Allan Böhm o ochoreniach srdca na Slovensku
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa odhadov výskumníkov až 15,6 milióna dospelých Američanov užilo v poslednom mesiaci aspoň jeden hepatotoxický bylinný doplnok. Odborníci preto upozorňujú na potrebu opatrnosti a konzultácie s lekárom pred ich užívaním.

Ashwagandha – spánok za rizikovú cenu

„Ashwagandha môže pomôcť znížiť hladiny sérového kortizolu, čo môže viesť k tomu, že ľudia budú mať lepší, pokojnejší spánok,“ hovorí Pedram Kordrostami, MD, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Omre.

„Schopnosť ashwagandhy upokojiť mozog je väčšinou spôsobená zlúčeninami, ktoré obsahuje. Považovaná za adaptogén, ashwagandha je druh byliny, ktorá po konzumácii pomáha telu vyrovnať sa so stresom,“ vysvetľuje.

demencia Čítajte viac Každé sústo ultraprocesovaného jedla zmenšuje mozog. Objav vedcov mení všetko, čo vieme o demencii

Táto bylina však môže spôsobiť aj vážne zdravotné komplikácie. Niektorí užívatelia hlásili vážne poškodenie pečene.

Kordrostami upozorňuje najmä na komerčné doplnky: „Tieto doplnky zvyčajne sú zmesou viacerých rôznych bylín a výživových produktov, ktoré sú často nesprávne označené.“ Preto si dávajte pozor na čistotu výrobku, ktorý kupujete.

Čierny koreň – úľava pre ženy s nebezpečným vedľajším účinkom

Čierny koreň pomáha mnohým ženám s problémami spojenými s hormonálnymi zmenami. Samael Tejada, odborník na funkčnú medicínu, vysvetľuje: „Jeho potenciálne výhody zahŕňajú zvládanie príznakov spojených s menopauzou a hormonálnou nerovnováhou a znižovanie návalov horúčavy, nočného potenia, zmien nálady a porúch spánku. Používa sa tiež na manažment menštruačných cyklov a zmiernenie príznakov PMS.“

Zdravotné riziká sú však závažné. „Niekoľko prípadových správ spojilo používanie čierneho koreňa s poškodením pečene, vrátane prípadov hepatitídy a zlyhania pečene, vyžadujúcich transplantáciu pečene,“ varuje Tejada.

Medzi príznaky patria žltačka, zvýšené hodnoty pečeňových enzýmov a akútna hepatitída. Ženy s problémami pečene by sa tomuto doplnku mali úplne vyhnúť.

Garcinia cambogia – chudnutie s vysokou cenou

Garcinia cambogia láka ľudí sľubmi o rýchlom chudnutí. „Obsahuje kyselinu hydroxycitrónovú (HCA), o ktorej sa verí, že pomáha potlačiť chuť do jedla a blokovať enzým v tele používaný na produkciu tuku,“ vysvetľuje Tejada.

„Je známa potenciálnymi výhodami pri chudnutí, zlepšenými hladinami cholesterolu, zníženou chuťou do jedla, zvýšenou vytrvalosťou a zníženou únavou, čo ju robí populárnou medzi športovcami.“

Tento doplnok však môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. „Správy o akútnom zlyhaní pečene a príznakoch podobných hepatitíde boli spojené s Garcinia cambogia, často u jedincov, ktorí ju kombinujú s inými doplnkami na chudnutie,“ upozorňuje Tejada.

V najhorších prípadoch pacienti potrebovali transplantáciu pečene. Riziko stúpa pri kombinácii s inými doplnkami.

Extrakt zo zeleného čaju – antioxidant s toxickým potenciálom

Extrakt zo zeleného čaju obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia telo pred mnohými ochoreniami. „Jeho vysoký obsah antioxidantov pomáha bojovať proti oxidačnému stresu, ktorý je spojený s chronickými chorobami, ako sú rakovina, diabetes a kardiovaskulárne ochorenia,“ hovorí Tejada. Okrem toho pomáha pri chudnutí, zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Paradoxne, tento „zdravý“ extrakt môže poškodiť pečeň. Toxicita závisí najmä od dávky. Pri vysokých dávkach sa v pečeni hromadia katechíny, ktoré spôsobujú oxidačné poškodenie a zápal.

V krajných prípadoch môže dôjsť aj k zlyhaniu pečene. Preto neprekračujte odporúčané dávkovanie a sledujte reakcie svojho tela.

bolest-brucha Čítajte viac Najsmrteľnejšia rakovina stúpa u mladých alarmujúcim tempom. Odborníci identifikovali 6 jednoduchých krokov, ktoré môžu zachrániť tisíce životov

Červená fermentovaná ryža – prírodný statín s rizikami

Červená fermentovaná ryža predstavuje prírodný spôsob, ako znížiť cholesterol. „Obsahuje zlúčeniny známe ako monakolíny, ktoré sú podobné statínom a môžu pomôcť znížiť hladiny cholesterolu,“ vysvetľuje Tejada.

„Môže tiež zlepšiť zdravie srdca a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Niektoré štúdie naznačujú, že má tiež antioxidačné a protizápalové vlastnosti.“

Tento prírodný produkt však nesie podobné riziká ako farmaceutické statíny. „Červená fermentovaná ryža môže spôsobiť zvýšené enzýmy pečene, zápal pečene a v zriedkavých prípadoch akútne zlyhanie pečene,“ upozorňuje Tejada.

Riziko rastie s vyššími dávkami a dlhodobým užívaním, zvlášť pri súbežnom užívaní liekov na cholesterol alebo iných látok zaťažujúcich pečeň.

Kurkuma – protizápalová bylina s temnou stránkou

Kurkuma sa stala hitom medzi milovníkmi zdravého životného štýlu. Jej aktívna zložka kurkumín bojuje proti zápalom a oxidačnému stresu. „Antioxidačné vlastnosti kurkumy pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižovať oxidačný stres,“ hovorí Tejada.

„Podporuje tiež zdravie tráviaceho traktu, verí sa, že zlepšuje kognitívne funkcie a dokonca potenciálne znižuje riziko určitých druhov rakoviny.“

lekar Čítajte viac Prelomový objav: Každodenná tabletka proti bolesti prebúdza imunitné bunky proti rakovine

Aj táto obľúbená bylina však môže ohroziť pečeň. Vysoké dávky kurkumínových doplnkov zvyšujú hladiny pečeňových enzýmov a v niektorých prípadoch poškodzujú pečeň. Odborníci odporúčajú užívať kurkumu v bežných množstvách ako koreninu v jedle namiesto koncentrovaných doplnkov.

Bezpečné užívanie doplnkov

Nový výskum jasne ukazuje, že prírodné neznamená bezpečné. Šesť populárnych bylinných doplnkov propagovaných na TikToku môže vážne poškodiť vašu pečeň.

Pred začatím užívania akéhokoľvek bylinného doplnku sa poraďte so svojím lekárom. Dodržiavajte odporúčané dávkovanie a sledujte prípadné príznaky poškodenia pečene ako únava, žltnutie kože a očí, tmavý moč alebo bolesť v pravej hornej časti brucha.

Prírodné produkty môžu pomôcť vášmu zdraviu, ale len pri zodpovednom prístupe a informovanom rozhodovaní.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #pečeň #zdravie #bylinky #zdravotné riziká #prírodné doplnky