Fio bankaFio banka

Zdravotná výhra alebo nutričná katastrofa? Vieme, čo sa stane s vaším telom, ak prestanete jesť mäso

Obmedzenie mäsa v jedálničku môže mať pozitívne účinky. Výskumy však varujú pred možnými výživovými nedostatkami.

20.03.2025 06:00
maso Foto:
Obmedzenie konzumácie mäsa má pozitívny vplyv nielen na zdravie, ale aj na životné prostredie.
debata (4)

Vylúčenie mäsa z jedálnička je spojené s rôznymi zdravotnými benefitmi, vrátane zníženia rizika chronických ochorení. Nedávne štúdie však zdôrazňujú dôležitosť dôkladného plánovania stravy, aby sa predišlo možným výživovým nedostatkom pri prechode na bezmäsitú stravu.

Bravčové mäso nejedla roky, potom prišla zmena! Čo sa stalo prezrádza Anna Jakab Rakovská
Video
Zdroj: STVR

Štúdia publikovaná v časopise Lancet Planetary Health v júli 2024 zistila, že zníženie konzumácie červeného a spracovaného mäsa o 30 % by mohlo za desaťročie zabrániť približne 382 400 prípadom kardiovaskulárnych ochorení. Toto zníženie predstavuje obmedzenie konzumácie spracovaného mäsa z viac ako dvoch porcií na 1,4 porcie týždenne a červeného mäsa z 3,7 porcie na 2,8 porcie týždenne.

Výskumy ďalej naznačujú, že obmedzenie príjmu mäsa môže znížiť celkové riziko rakoviny. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí konzumujú mäso najviac päťkrát týždenne, mali o 2 % nižšie riziko rakoviny v porovnaní s tými, ktorí jedli mäso častejšie. Riziko bolo ešte nižšie u ľudí, ktorí jedli len ryby (o 10 % nižšie riziko) a u vegetariánov či vegánov (o 14 % nižšie riziko).

dolezity mineral Čítajte viac Prečo sa ráno cítite vyčerpaní aj po 8 hodinách spánku? Môže za to tento nenápadný deficit

Najvýraznejšie výsledky boli zaznamenané pri rakovine hrubého čreva, kde bolo riziko u ľudí s obmedzenou konzumáciou mäsa o 9 % nižšie. Pescetariáni (ľudia, ktorí jedia ryby) a vegetariáni/vegáni mali tiež výrazne nižšie riziko rakoviny prostaty.

Pravidelná konzumácia červeného a spracovaného mäsa bola tiež spojená so zvýšeným rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Rozsiahla analýza, ktorá zahŕňala údaje z viacerých štúdií, potvrdila, že vyšší príjem mäsa zvyšuje riziko rozvoja tohto ochorenia.

Niektoré výskumy naznačujú, že nahradenie mäsa (najmä červeného a spracovaného) rastlinnými alternatívami môže súvisieť s dlhovekosťou, najmä pokiaľ ide o prevenciu ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a rakovina.

Hoci sa výsledky výskumov líšia, uprednostňovanie rastlinných bielkovín namiesto mäsa môže priniesť dlhodobé zdravotné výhody, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a dlhovekosti.

nocne budenie Čítajte viac Tajomstvo nočného prebúdzania o 3:00 odhalené: Vedci prezradili jasné príčiny, stojí za tým „hodina diabla“?

Výživové faktory

Hoci obmedzenie konzumácie mäsa prináša zdravotné výhody, je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem určitých živín, ktoré sa prirodzene nachádzajú najmä v mäse. Ide najmä o:

  • Bielkoviny
  • Železo
  • Vitamín B12
  • Zinok
  • Omega-3 mastné kyseliny

Nedostatok týchto živín môže viesť k zdravotným problémom, najmä u zraniteľných skupín, ako sú deti, mladé ženy a starší ľudia. Odborníci preto odporúčajú zaradiť do stravy alternatívne zdroje bielkovín (napríklad strukoviny, orechy, semienka) a dopĺňať chýbajúce vitamíny a minerály prostredníctvom rastlinnej stravy alebo doplnkov výživy.

Vplyv na životné prostredie

Obmedzenie konzumácie mäsa má pozitívny vplyv nielen na zdravie, ale aj na životné prostredie. Živočíšna výroba je významným zdrojom emisií skleníkových plynov a prechod na rastlinnú stravu môže prispieť k zmierneniu klimatických zmien.

Štúdia publikovaná v Nature Communications v roku 2023 zistila, že nahradenie polovice spotreby hovädzieho, kuracieho, bravčového mäsa a mliečnych výrobkov rastlinnými alternatívami by mohlo do roku 2050:

  • Znížiť využívanie poľnohospodárskej pôdy o takmer tretinu
  • Znížiť emisie skleníkových plynov o 31 %

Prechod na bezmäsitú stravu môže priniesť významné zdravotné benefity, ako je zníženie rizika srdcových ochorení, určitých druhov rakoviny a cukrovky 2. typu. Zároveň je však dôležité, aby bola táto zmena premyslená a aby boli zabezpečené všetky potrebné živiny.

Pridanie rôznych rastlinných zdrojov bielkovín a mikroživín môže pomôcť predísť možným nedostatkom. Navyše, zníženie spotreby mäsa prispieva k ochrane životného prostredia, čo spája osobné zdravotné benefity s globálnymi ekologickými výhodami.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 4 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #zdravie #zdravá strava #vegetarián #vegán