Tinnitus – známy skôr ako pískanie v ušiach – je vnímanie zvuku (zvonivý, bzučivý alebo klikajúci zvuk), keď neexistuje žiadny vonkajší zdroj. Údaje naznačujú, že postihuje približne 14 percent dospelých a viac ako 13 percent detí a adolescentov na celom svete a je spojený s depresiou, úzkosťou, stresom a v závažných prípadoch aj so samovraždou.
Neexistuje žiadna liečba, ale poradenstvo, behaviorálna terapia, lieky a sluchové pomôcky môžu pomôcť zmierniť symptómy.
Analýza dostupných dôkazov, ktorá bola zverejnená v časopise BMJ Open naznačuje, že nižšie riziko zvonivého zvuku v ušiach môže byť spojené so zvýšenou konzumácia ovocia, vlákniny, mliečnych výrobkov a kofeínu.

„Bolo analyzovaných pätnásť bežných stravovacích faktorov a stravovacie zdroje boli hodnotené prostredníctvom validovaných výživových/stravovacích dotazníkov. Kombinované zistenia odhalili, že štyri druhy stravy (kofeín, ovocie, vláknina a mliečne výrobky) boli negatívne spojené s výskytom tinnitu; teda čím vyšší bol príjem kofeínu, ovocia, vlákniny a mliečnych výrobkov, tým nižšia bola prevalencia tinnitu,“ píše sa v analýze.
Podľa výskumníkov môže mať strava výrazný vplyv na tinnitus. Predpokladá sa, že konzumácia kvalitných živín môže mať pozitívny vplyv na sluch tým, že zlepšuje krvný obeh do vnútorného ucha a znižuje oxidačné poškodenie a zápal. Avšak predchádzajúce štúdie ukazujú rozporuplné výsledky a stále nie je isté, ktoré konkrétne potraviny zhoršujú alebo zmierňujú symptómy.
Stravovacie faktory zahŕňali sacharidy, kofeín, vajcia, ovocie, vlákninu, tuky, mäso, bielkoviny, cukor, ryby, zeleninu a mliečne výrobky.
Kombinované zistenia ukázali, že zvýšená konzumácia ovocia, vlákniny, mliečnych výrobkov a kofeínu bola spojená so zníženým výskytom tinnitu. Tieto zníženia predstavovali 35 % pre príjem ovocia, 9 % pre vlákninu, 17 % pre mliečne výrobky a 10 % pre príjem kofeínu.
Výskumníci však zdôrazňujú, že ich zistenia nemôžu určiť priamy – kauzálny vzťah a mali by sa interpretovať opatrne kvôli nízkej kvalite dôkazov. Avšak tvrdia, že možné dôvody môžu súvisieť s ochrannými účinkami týchto diét na krvné cievy a nervy, ako aj s ich protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.