V honbe za zdravím a dlhovekosťou často objavujeme nové superpotraviny, ktoré nás vedú k prehodnoteniu predtým prehliadaných látok. Jedným z takýchto objavov je potenciál odpadovej vody z výroby olivového oleja (OMW), vedľajšieho produktu lisovania olív, ktorý sa teraz objavuje ako nutričná a zdravotná bomba s množstvom pozitívnych účinkov, píše britský The Guardian.
OMW vzniká počas extrakcie olivového oleja ako výsledok umývania, drvenia a miešania olív. Tradične bola táto voda považovaná za odpad kvôli jej tmavej farbe, horkosti a vysokej kyslosti, čo predstavovalo environmentálny problém pri nesprávnom zneškodnení. Nedávne vedecké štúdie však začali odhaľovať jej skrytú hodnotu.

Nutričné zloženie a zdravotné prínosy
OMW je bohatá na polyfenoly, ako je hydroxytyrozol, triesloviny, antokyaníny a flavonoly, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, ktorý prispieva k chronickým ochoreniam a starnutiu. Okrem toho majú tieto fenolické zlúčeniny protizápalové účinky, ktoré môžu zmierniť problémy, ako je artritída, a podporovať zdravie srdca.
Pravidelná konzumácia OMW sa spája so zlepšením hladiny cholesterolu a znížením krvného tlaku, čo prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu. Navyše, predbežné štúdie naznačujú, že bioaktívne zložky v OMW môžu inhibovať rast určitých rakovinových buniek, čo naznačuje potenciál v prevencii rakoviny. Prítomné vlákniny navyše podporujú zdravý črevný mikrobióm, zlepšujú trávenie a predchádzajú tráviacim problémom.
Športovci môžu OMW využiť na rýchlejšiu regeneráciu po cvičení, keďže jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti môžu zmierniť svalovú únavu a urýchliť zotavenie.
Štúdia z Univerzity Sapienza v Ríme poukázala na mimoriadne vysoké hladiny prospešných zlúčenín v OMW, čo zdôrazňuje jej potenciál v boji proti patogénom a pri podpore celkového zdravia. Výskum vedený talianskou vedkyňou Adrianou Albini skúma OMW už viac ako desať rokov a zistil, že jej extrakty môžu pomôcť pri prevencii a liečbe určitých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, prostaty, hrubého čreva a prsníka.
Ďalšie štúdie naznačujú, že OMW môže podporovať regeneráciu po cvičení, zlepšovať metabolické ukazovatele a potenciálne prospievať kardiovaskulárnym a neurologickým stavom.

Hoci OMW ešte nie je široko dostupná na komerčné účely, malí výrobcovia ju začali plniť do fliaš ako funkčný nápoj. Môže sa konzumovať priamo ako shot alebo sa pridávať do džúsov, smoothies alebo šalátových dresingov. Kvôli jej koncentrovanej povahe sa odporúča mierna konzumácia, aby sa predišlo zažívacím problémom.
Začatie s malým denným množstvom umožní jednotlivcom posúdiť svoju toleranciu a bezpečne pocítiť prínosy OMW.
Zhodnotenie OMW predstavuje príležitosť na riešenie environmentálnych problémov spojených s jej likvidáciou. Opätovné využitie tohto vedľajšieho produktu umožní odvetviu výroby olivového oleja znížiť odpad a vytvoriť dodatočné príjmy.
Navrhujú sa inovatívne riešenia, ako je kombinácia mikrofiltračných techník s kultiváciou prospešných mikroorganizmov, ako je Arthrospira platensis, na spracovanie OMW a jeho premena na hodnotnú biomasu pre rôzne aplikácie, uvádza Science Direct.
Premena odpadovej vody z lisovania olív z environmentálnej záťaže na nutričný poklad ukazuje potenciál, ktorý sa skrýva v vedľajších produktoch potravinárskej výroby. Keďže výskum naďalej odhaľuje mnohostranné prínosy OMW, táto látka sa črtá ako budúca superpotravina, ktorá ponúka udržateľný a zdraviu prospešný doplnok k modernej strave.