Fio bankaFio banka

Prevratný objav vedy: Nová superpotravina, ktorú sme stáročia považovali za odpad, má geniálne účinky

Pravidelná konzumácia sa spája so zlepšením hladiny cholesterolu a znížením krvného tlaku, čo prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu.

26.03.2025 06:00
odpad z lisovania olivoveho oleja Foto:
Nová superpotravina, ktorú ľudstvo roky považovalo za odpad, prináša prelomové zdravotné benefity.
debata (5)

V honbe za zdravím a dlhovekosťou často objavujeme nové superpotraviny, ktoré nás vedú k prehodnoteniu predtým prehliadaných látok. Jedným z takýchto objavov je potenciál odpadovej vody z výroby olivového oleja (OMW), vedľajšieho produktu lisovania olív, ktorý sa teraz objavuje ako nutričná a zdravotná bomba s množstvom pozitívnych účinkov, píše britský The Guardian.

10 dôležitých rád pre diabetika. Držte sa ich a vaše nohy budú v poriadku
Video
Pre diabetikov by dôsledná starostlivosť o nohy mala byť dennodennou rutinou. Aj drobná ranka môže spôsobiť nepríjemné dôsledky. Na čo by mali cukrovkári najviac dbať? / Zdroj: TV Pravda

OMW vzniká počas extrakcie olivového oleja ako výsledok umývania, drvenia a miešania olív. Tradične bola táto voda považovaná za odpad kvôli jej tmavej farbe, horkosti a vysokej kyslosti, čo predstavovalo environmentálny problém pri nesprávnom zneškodnení. Nedávne vedecké štúdie však začali odhaľovať jej skrytú hodnotu.

avokádo Čítajte viac Obľúbená superpotravina nie je až tak super. Prekvapí vás, čo všetko môže táto „zelená lahôdka“ spôsobiť

Nutričné zloženie a zdravotné prínosy

OMW je bohatá na polyfenoly, ako je hydroxytyrozol, triesloviny, antokyaníny a flavonoly, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, ktorý prispieva k chronickým ochoreniam a starnutiu. Okrem toho majú tieto fenolické zlúčeniny protizápalové účinky, ktoré môžu zmierniť problémy, ako je artritída, a podporovať zdravie srdca.

Pravidelná konzumácia OMW sa spája so zlepšením hladiny cholesterolu a znížením krvného tlaku, čo prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu. Navyše, predbežné štúdie naznačujú, že bioaktívne zložky v OMW môžu inhibovať rast určitých rakovinových buniek, čo naznačuje potenciál v prevencii rakoviny. Prítomné vlákniny navyše podporujú zdravý črevný mikrobióm, zlepšujú trávenie a predchádzajú tráviacim problémom.

Športovci môžu OMW využiť na rýchlejšiu regeneráciu po cvičení, keďže jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti môžu zmierniť svalovú únavu a urýchliť zotavenie.

Štúdia z Univerzity Sapienza v Ríme poukázala na mimoriadne vysoké hladiny prospešných zlúčenín v OMW, čo zdôrazňuje jej potenciál v boji proti patogénom a pri podpore celkového zdravia. Výskum vedený talianskou vedkyňou Adrianou Albini skúma OMW už viac ako desať rokov a zistil, že jej extrakty môžu pomôcť pri prevencii a liečbe určitých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, prostaty, hrubého čreva a prsníka.

Ďalšie štúdie naznačujú, že OMW môže podporovať regeneráciu po cvičení, zlepšovať metabolické ukazovatele a potenciálne prospievať kardiovaskulárnym a neurologickým stavom.

nezdrave jedlo Čítajte viac Jedávate tieto potraviny? Môžu vám spôsobiť zápal a zdravotné problémy. Na zozname svieti aj milované jedlo Slovákov

Hoci OMW ešte nie je široko dostupná na komerčné účely, malí výrobcovia ju začali plniť do fliaš ako funkčný nápoj. Môže sa konzumovať priamo ako shot alebo sa pridávať do džúsov, smoothies alebo šalátových dresingov. Kvôli jej koncentrovanej povahe sa odporúča mierna konzumácia, aby sa predišlo zažívacím problémom.

Začatie s malým denným množstvom umožní jednotlivcom posúdiť svoju toleranciu a bezpečne pocítiť prínosy OMW.

Zhodnotenie OMW predstavuje príležitosť na riešenie environmentálnych problémov spojených s jej likvidáciou. Opätovné využitie tohto vedľajšieho produktu umožní odvetviu výroby olivového oleja znížiť odpad a vytvoriť dodatočné príjmy.

Navrhujú sa inovatívne riešenia, ako je kombinácia mikrofiltračných techník s kultiváciou prospešných mikroorganizmov, ako je Arthrospira platensis, na spracovanie OMW a jeho premena na hodnotnú biomasu pre rôzne aplikácie, uvádza Science Direct.

Premena odpadovej vody z lisovania olív z environmentálnej záťaže na nutričný poklad ukazuje potenciál, ktorý sa skrýva v vedľajších produktoch potravinárskej výroby. Keďže výskum naďalej odhaľuje mnohostranné prínosy OMW, táto látka sa črtá ako budúca superpotravina, ktorá ponúka udržateľný a zdraviu prospešný doplnok k modernej strave.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 5 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #jedlo #olivový olej #superpotravina #zdravie a prevencia