Tvrdia to fínski vedci, ktorí dvanásť rokov sledovali skupinu viac ako tisíc starších mužov. V štúdii uverejnenej v odbornom časopise Neurology sa uvádza, že u ľudí s najvyšším obsahom lykopénu v krvi hrozilo o 55 percent menšie riziko mozgovej príhody než u tých, ktorí mali najmenší obsah tohto antioxidantu.
Počas dvanástich rokov štúdie postihla zo sledovaných 1031 mužov mozgová príhoda 67 z nich. Jedenásť prípadov bolo v skupine 259 mužov s najvyšším obsahom lykopénu v krvi, zatiaľ čo v rovnako početnej skupine mužov s najnižším obsahom tohto antioxidantu bolo 25 prípadov mozgovej príhody.
Výsledky sú podľa vedcov o to viac dôkaznejšie, že sa brali do úvahy len mozgové príhody vyvolané krvnou zrazeninou, a nie krvácaním.
„Štúdia potvrdzuje oprávnenosť jedálnička bohatého na ovocie a zeleninu pre zníženie rizika cievnych príhod,“ povedal hlavný autor štúdie Jouni Karppi z fínskej univerzity.
Autori štúdie skúmali aj obsah ďalších antioxidantov – alfa-karoténu, beta karoténu, alfa-tokoferolu (forma vitamínu E) a vitamínu A (retinol) v krvi a nenašli bez ohľadu na ich obsah v tele žiadnu spojitosť so znížením rizika mozgovej príhody.