Nechtík lekársky, chlad a pohyb pomáhajú zapáleným žilám

Zapálená žila sa prejavuje tým, že noha opuchne, sčervenie a pokožka sa prehreje. Môžu sa však vyskytnúť aj svalové kŕče, únava, pálenie, svrbenie a podobne.

10.10.2012 13:00
nechtík lekársky Foto:
Masťť z nechtíka lekárskeho je nápomocná pri zapálených žilách.
debata

Čo pomáha?

Sadnúť si a cvičiť
Najrizikovejšie pre žily sú povolania, ktoré vyžadujú dlho stáť na nohách. (Napríklad kaderníčky). Každý človek by si vo svojom záujme mal svoje nohy z času na čas odľahčiť a ak na nich stojí skutočne dlho, urobiť si prestávku a chvíľu s nimi pocvičiť. Pomáha hojdať sa na nohách (zo špičiek na päty), nohy si vyložiť na stôl, alebo, ak je možnosť, ľahnúť si a vyložiť ich v 90-stupňovom uhle na stenu.

Kompresné pančuchy
Pomáhajú v zmysle, že podporujú krvný tok. V ťažších prípadoch je účinný kompresný obväz.

Chlad
Pretože teplo žilám škodí. Ak už človek s tendenciou na toto ochorenie nemôže inak, mal by si nohy aspoň chrániť pred slnkom. (Vyhľadávať chládok, prikladať na ne mokrý uterák a podobne).

Nechtík lekársky
V liečbe zápale žíl je táto rastlinka najúčinnejšia. Má totiž protizápalové účinky, ale zlepšuje tiež prietok krvi a hojenie rany. Masť sa odporúča viackrát denne natrieť na postihnuté miesta.

Prevencia
Aby sa žily nezapálili, treba sa veľa pohybovať, resp. cvičiť. Pomáha beh, bicyklovanie alebo plávanie. Aj z dôvodu, že obezita je rizikom, rovnako ako aj nikotín.

debata chyba