Napríklad aj pre nepriaznivé štatistiky, v ktorých by ste sa mohli ocitnúť. Spomedzi krajín OECD (Organizácia pre európsku spoluprácu a rozvoj) sme na prvom mieste v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Celosvetovo sa umiestňujeme v prvej päťke. V roku 2022 podľahlo tomuto ochoreniu u nás 2 232 pacientov, čo je viac ako polovica zo všetkých nových prípadov. Na túto diagnózu zomiera každý týždeň 32 Slovákov.
Ďalším dôvodom, prečo využiť skríning, je, že vám môže zachrániť život. Nebezpečenstvo rakoviny hrubého čreva a konečníka spočíva v nenápadnosti a dlhodobej bezpríznakovosti. „Toto ochorenie sa vyvíja veľmi dlho – 10 až 15 rokov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova a prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý. „Najprv začnú na sliznici hrubého čreva rásť drobné výrastky, ktoré sa postupne zväčšujú, a keď dosiahnu niekoľko centimetrov, môžu prerastať stenu čreva. To je moment, keď sa z nezhubného nádoru stáva zhubný,“ pokračuje známy gastroenterológ. Týmto spôsobom vzniká až 80 percent prípadov kolorektálneho karcinómu. Počas kolonoskopie si lekár preto postupne pozrie celé črevo a výrastky počas vyšetrenia bezbolestne odstráni.
„Keď sa rakovina hrubého čreva prejaví, býva totiž už veľmi neskoro,“ varuje Tibor Hlavatý. „Príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve. Keď máte „šťastie“ a rakovina sa nachádza v ľavej časti čreva alebo konečníku, typickým príznakom je viditeľné alebo skryté krvácanie do stolice,“ hovorí o ťažkostiach, ktoré jasne poukazujú na ochorenie čreva alebo konečníka. K nim sa neskôr zvyčajne pridružujú bolesti, a ešte neskôr chudnutie.
TOKS nie je test na rakovinu!
Domáci test TOKS môžete obdržať v rámci organizovaného skríningu zo zdravotnej poisťovne, dá sa kúpiť v lekárni alebo ho dostanete od všeobecného lekára počas preventívnej prehliadky.
Lekár vám môže test odporučiť, aj keď trpíte anémiou, dlhšími bolesťami brucha alebo ste spozorovali čiernu stolicu. Nezabudnite, že farba stolice je ovplyvnená aj stravou – pomýliť vás môže, ak ste jedli napríklad cviklu, živočíšne uhlie alebo užívate lieky alebo potravinové doplnky s obsahom železa. Nevýhodou testu je, že prítomnosť krvi v stolici nemusí súvisieť s rakovinou hrubého čreva a konečníka. TOKS nie je test na rakovinu! Pozitívny výsledok môže signalizovať iné ochorenia, napríklad prítomnosť polypov, zápalového ochorenia čreva, divertikulovú chorobu či hemoroidy. Ak je TOKS pozitívny, je potrebné absolvovať kolonoskopiu.
„Keď sa rakovina nachádza v pravej časti čreva, typickým príznakom je chudokrvnosť z nedostatku železa, ktorú si dlhšiu dobu nemusíte vôbec všimnúť. Budete trošku unavení, nebudete vládať, rýchlo sa zadýchate,“ dodáva gastroenterológ, že ide o veľmi nešpecifický príznak. Nemali by sme ignorovať žiadne ťažkosti, ktoré by mohli naznačovať, že sa v tráviacom trakte niečo deje. Treba odpozorovať, či ide o bežné zdravotné problémy, ktoré rýchlo odznejú a neopakujú sa, alebo o závažnejšie a opakujúce sa ťažkosti.
Ďalším dôvodom, prečo sa zúčastniť skríningu, je, že vďaka nemu možno nikdy vážne neochoriete. Bratislavská Poliklinika Bezručova je najväčším gastroenterologickým centrom u nás, kde ročne urobia 2 000 kolonoskopií. Polovica z nich sú preventívne vyšetrenia. Toto číslo tvorí asi 7 percent kolonoskopií na celom Slovensku v ďalšej asi stovke centier, ktoré majú certifikát skríningového pracoviska hrubého čreva. „Naším spoločným úsilím je dosiahnuť, aby tento typ rakoviny na Slovensku vôbec neexistoval,“ povedal prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý. Rakovina hrubého čreva a konečníka je preventabilné ochorenie, čo znamená, že takmer u každého pacienta je možné predísť tomu, aby vôbec vznikla.

Ako si vás nájdu?
Skríning je najúčinnejším spôsobom, ako diagnostikovať a zároveň aj vyliečiť „predrakovinové“ stavy alebo odhaliť rakovinu v liečiteľnom štádiu. Na celoplošný skríning sú pozývaní muži a ženy vo veku 50 až 75 od roku 2021. Cieľom testovania je zachytiť už nepatrné, okom neviditeľné množstvo krvi v stolici (TOKS) a následne pátrať po jeho príčine. Pre ľudí s pozitívnym výsledkom alebo vysokorizikové skupiny je indikovaná kolonoskopia.
Zdravotné poisťovne rozposielajú pozvánky na skríning a domáce testy poistencom, ktorí neabsolvovali pravidelné vyšetrenie TOKS u všeobecného lekára alebo neboli na kolonoskopii v príslušnom časovom rámci (každých 10 rokov).
V roku 2023 dostalo takúto pozvánku približne 40 percent Slovákov a len 32 percent absolvovalo testovanie. „Na skríningu rakoviny hrubého čreva sa podľa dát zúčastňuje väčší počet ľudí, ako je priemer v EÚ na úrovni 30,6 percenta, a potom sa tento úspech niekde stráca, pretože sme krajina, ktorá na liečbu minie najviac a miera výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka je u slovenských mužov tretia najvyššia v rámci EÚ, v prípade žien sme na piatom mieste,“ hovorí prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková. Problém vidí aj v tom, že po pozitívnom teste na okultné krvácanie do stolice len pomerne malá časť ľudí podstúpi odporúčanú kolonoskopiu. V roku 2022 to bola menej než polovica.
„Podľa prieskumu SGS ako hlavný dôvod prevláda strach z bolesti,“ hovorí profesor Tibor Hlavatý. Ďalším častým dôvodom, ktorý pacientov odradí, je ten, že za bezbolestné kolonoskopické vyšetrenie si musia priplatiť, pri tom vo svete je bezplatná analgosedácia bežným štandardom. Odborníci sú presvedčení, že uhrádzaním výkonu „bezbolestnej“ kolonoskopie by sa odstránila významná bariéra podstúpiť takéto vyšetrenie, čo by mohlo znamenať pozitívny trend v počte včasných odhalení.

Čo máme vo vlastných rukách
Lekára sme si zvykli navštevovať len v čase choroby, ale o svoje črevo sa musíme starať, aj keď sa cítime zdraví. Čo ešte okrem kolonoskopickej prehliadky a absolvovania testu na skryté krvácanie do stolice môžeme urobiť? Po päťdesiatke by sme sa mali nad svojím životným štýlom vážne zamyslieť – konečne začať jesť zdravo a podporiť zdravé črevné baktérie, ktoré preukázateľne znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. Jesť dostatok rastlinnej stravy, zvýšiť príjem vlákniny, orechov a strukovín. K potravinám bohatým na vlákninu patrí celozrnný chlieb alebo hnedá ryža, strukoviny sú skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínu B a vitamínu E. Konzumovať chudé bielkoviny ako ryby a hydinu a nízkotučné mliečne výrobky. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny existujú dôkazy, že konzumácia mliečnych výrobkov môže chrániť pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Rovnaký efekt sa pripisuje aj vitamínu D.
Udržiavať si zdravú hmotnosť, pretože nadváha a obezita sú rizikovým faktorom pre vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka. A konečne začať cvičiť. Pohyb prospieva nielen srdcu a pomôže nám udržať si hmotnosť, ale môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny. Koľko pohybu je tak akurát? Odporúča sa aspoň 30 minút mierneho cvičenia väčšinu dní v týždni.
A nemali by sme zabúdať ani na pitný režim a každý deň prijímať dostatok tekutín z nápojov, ktoré neobsahujú kofeín.

Vyhnite sa
1. Alkoholu: zvyšuje riziko vzniku rakovinových buniek. V tele sa mení na rakovinotvorné zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť bunkovú výstelku hrubého čreva.
2. Rýchlemu občerstveniu: obsahuje vysoko spracované potraviny, má nízky obsah živín a môže prispievať k obezite. Ak ste v núdzi a potrebujete si dať obed na cestách, vyskúšajte reštauráciu, ktorá používa čerstvé suroviny a ako prílohu ponúka ovocie, zeleninu alebo celozrnné výrobky.
3. Potravinám s vysokým IG: biela ryža, rezance, koláče obsahujú veľa skrytého cukru a vedú k inzulínovej rezistencii. Výskum rakoviny potvrdil priamu súvislosť medzi potravinami s vysokou glykemickou záťažou a rakovinou hrubého čreva a konečníka.
4. Červenému a spracovanému mäsu: sú spájané s pravdepodobným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva. Za červené mäso sa považuje hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, konské i kozie mäso. Pod spracovaním sa myslí solenie, údenie alebo fermentácia a príkladom takýchto výrobkov sú párky alebo šunka. Nebezpečná môže byť aj samotná úprava mäsa pečením a grilovaním, počas ktorej vznikajú heterocyklické amíny (HA). Pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie, vznikajú karcinogénne polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU).
5. Fajčeniu: zvyšuje nielen riziko rakoviny pľúc, ale karcinogény v tabakovom dyme sa šíria krvným obehom a môžu zvyšovať aj riziko rakoviny tráviaceho traktu.