Niektoré typy rakoviny, infarkt, respiračné choroby, zápalové ochorenia čriev či demencia. To sú len niektoré diagnózy, ktoré vedci spájajú s mikroplastami všade okolo nás. Miniatúrne čiastočky plastov sa už našli napríklad aj v materskom mlieku či v našom mozgu. Výskumy stále prebiehajú, no na definitívne potvrdenie, ako nám škodia, nemusíme čakať a opatrenia môžeme urobiť hneď. Inšpirujte sa sa tipmi, ktoré zverejnil portál News Medical.
1. Oblečenie z prírodného materiálu
Pri výbere oblečenia zvoľte prírodné tkaniny – bavlnu, vlnu či ľan. Oblečenie z umelých vlákien pri praní uvoľnuje mikrovlákna, ktoré prispievajú k znečisteniu mikroplastmi. Existuje štúdia, ktorá ukázala, že syntetické tkaniny ako polyester a nylon výrazne zvyšujú uvoľňovanie mikroplastov v porovnaní s prírodnými materiálmi.

2. Pozor na čajové vrecúška
Ak si radi vychutnáte šálku čaju, svoju pozornosť zamerajte na materiál, z ktorého je vyrobené čajové vrecúško. Vrecúška z nylónu alebo polyetyléntereftalátu (PET) môžu uvoľniť miliardy častíc mikroplastov do vašej šálky. Najlepšie riešenie je používať sypaný čaj. Ak sa vrecúšok neviete vzdať, uprednostnite tie, ktoré sú vyrobené z biologicky rozložiteľných prírodných materiálov.
3. Filtrujte vodu
Mikroplasty často kontaminujú aj vodu. A to najmä v oblastiach, v ktorých je zhoršená situácia s plastovým odpadom. Ak sa vás to týka, zvážte inštaláciu filtra s aktívnym uhlím alebo reverznej osmózy do vášho vodovodu.

4. Obmedzte jednorazové plasty
Plastové fľaše, príbor, igelitové vrecká či nádoby môžu do potravín a nápojov uvoľňovať mikroplasty. Znížte spotrebu jednorazových plastov výberom sklenených, nerezových alebo opakovane použiteľných nádob a príbora. Nedávne štúdie odhaľujú vysokú kontamináciu mikroplastov v plastových fľašiach s jednorazovým použitím, čo zdôrazňuje výhody udržateľných alternatív.
5. Zamerajte sa na obaly, v ktorých sú zabalené potraviny
Potraviny balené v igelitoch a plastoch často obsahujú zvyšky mikroplastov. Vyberajte si potraviny balené v skle, papieri alebo kove. Pri výbere čerstvej zeleniny a ovocia v potravinách siahnite po tých nebalených a použite vlastné látkové vrecká. Aj skladovanie potravín v sklenených alebo keramických nádobách namiesto plastových môže výrazne znížiť kontamináciu mikroplastov a ochrániť vaše zdravie.
Mikroplasty sú drobné plastové častice s veľkosťou menej ako 5mm, ktoré sú neviditeľné voľným okom a v súčasnosti sú rozšírenými kontaminantmi v potrave, vode a vzduchu v dôsledku rozsiahleho plastového znečistenia. Nové výskumy zdôrazňujú ich prítomnosť v ľudských orgánoch, čo vyvoláva obavy o dlhodobé zdravotné dôsledky. Aj keď vedecké porozumenie účinkov mikroplastov na zdravie pokračuje v rozvoji, proaktívne kroky na minimalizovanie expozície sú múdrou voľbou pre celkové zdravie.

Ako sa mikroplasty dostávajú do nášho tela?
Ľudia neúmyselne prijímajú mikroplasty najmä prostredníctvom kontaminovaných potravín, nápojov a inhalácie. Bežné potravinové zdroje zahŕňajú morské plody, ryby, soľ, pivo, balenú vodu a dokonca aj vodu z vodovodu, ktoré absorbujú mikroplasty zo znečistených oceánov, jazier a riek.
Morské plody, najmä mäkkýše, akumulujú mikroplasty, keď ich morské organizmy neúmyselne konzumujú alebo absorbujú. Soľ získaná zo znečistených morských vôd tiež zavádza mikroplasty do našej stravy. Je pozoruhodné, že mikroplastov boli detegované vo veľmi vysokých koncentráciách v balenej minerálnej vode, čo zdôrazňuje význam obalov.