K tým prispievajú aj bežné vírusové ochorenia, ako napríklad sezónna chrípka ktorá sa vracia rok čo rok. No a napríklad vírus herpes simplex-1 (HSV-1), ktorý sa šíri predovšetkým prostredníctvom orálneho kontaktu, infikuje viac ako dve tretiny svetovej populácie a je hlavnou príčinou infekčnej slepoty v západných krajinách.
Nízke miery očkovania podčiarkujú potrebu nového prístupu – prístupu, ktorý sa zameriava na znižovanie vírusových nákladov na miestach, kde k prenosu dochádza. A pre vírusy ako tieto, ktoré sa prenášajú efektívnejšie ústami ako nosom, to znamená zamerať sa na ústnu dutinu.

V štúdii zverejnenej v časopise Molecular Therapy vedci z Katedry zubného lekárstva na Univerzite v Pennsylvánii a ich spolupracovníci z Fínska urobili práve toto.
Na základe ich predchádzajúcej práce – ktorá je teraz v klinických skúškach – ukazujúcej, že podobný prístup dokázal znížiť SARS-CoV-2 v slinách alebo výteroch pacientov s covid-19 o viac ako 95%, Henry Daniell, profesor na Katedre zubného lekárstva na Pennsylvánskej univerzite a jeho spolupracovníci testovali schopnosť žuvačky vyrobenej z fazúľ rastliny Lablab purpureus – ktoré prirodzene obsahujú antivírusový zachytávací proteín (FRIL) – neutralizovať dva vírusy herpes simplex (HSV-1 a HSV-2) a dva kmene chrípky typu A (H1N1 a H3N2). Formulácia žuvačky umožnila efektívne a konzistentné uvoľňovanie FRIL na miestach vírusovej infekcie.
Preukázali, že 40 miligramov žuvačky vo forme tablety o hmotnosti dvoch gramov bolo dostatočné na zníženie vírusového zaťaženia o viac ako 95%, čo je zníženie podobné tomu, ktoré pozorovali v ich štúdii SARS-CoV-2.

Dôležité je, že vedci pripravili žuvačku ako klinický liek v súlade so špecifikáciami pre liečivé výrobky a zistili, že žuvačka je bezpečná. „Tieto pozorovania naznačujú, že žuvačka môže byť účinná v klinických štúdiách na minimalizáciu vírusovej infekcie,“ povedal Daniell.
Daniell a jeho kolegovia sa teraz zameriavajú na použitie prášku z fazúľ lablab na boj proti vtáčej chrípke. Predtým sa ukázalo, že prášok z fazúľ dokáže účinne neutralizovať vírusy H5N1 a H7N9 – dva kmene chrípky typu A, ktoré spôsobujú vtáčiu chrípku u ľudí aj u vtákov. Daniell a jeho kolegovia teraz skúmajú jeho použitie v kŕmnych zmesiach pre vtáky, aby pomohli kontrolovať vtáčiu chrípku.
„Kontrola prenosu vírusov stále predstavuje veľkú globálnu výzvu. Antivírusový proteín širokého spektra (FRIL), ktorý sa nachádza v prírodnom potravinovom produkte (prášok z fazúľ) na neutralizáciu nielen ľudských chrípkových vírusov, ale aj vtáčich chrípok, je aktuálnou inováciou na prevenciu ich infekcie a prenosu,“ hovorí Daniell.