Ochorenia, ktoré vedú k cirhóze a samotná cirhóza, sú tichým zabijakom. Zhovárame sa s MUDr. Danielom Jánom Havajom, internistom a hepatológom z II. internej kliniky SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.
Vo videu sa dozviete:
- Ako je na tom Slovensko výskyte a úmrtnosti na ochorenia pečene?
- Alkohol nie je jediný rizikový faktor pre pečeň. Ktoré faktory stoja na pozadí stukovatenia pečene?
- Začína sa každá cirhóza pečene, aj tá alkoholová, jej stukovatením?
- Koľko trvá proces od stukovatenia cez fibrózu až po cirhózu?
- Čo je ťažká akútna alkoholová hepatitída?
- Od akej fázy je možné „tuhnutie“ pečene zvrátiť? Kedy vie ochorenie ešte „zacúvať“?
- Ako sa vyhľadávajú pacienti, ktorí môžu mať nejaké ochorenia pečene bez príznakov?
- Ako môže ochorenie pečene odhaliť všeobecný lekár?
- Čo je to hepkalkulačka?