Vysoký krvný tlak je často tichý zabijak. Nebolí, neobťažuje, no ak sa nelieči, môže spôsobiť infarkt, mozgovú príhodu či dokonca smrť. Čoraz viac ľudí, a nielen v staršom veku, bojuje s hypertenziou, ktorú vo veľkej miere ovplyvňuje životný štýl. A práve strava je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré môžeme ovplyvniť hneď.
Zabudnite však na drastické diéty či hladovky. Boj s vysokým tlakom môže byť chutný a prirodzený. Stačí zaradiť do svojho jedálnička správne potraviny. Najnovšie vedecké výskumy ukazujú, že niektoré potraviny dokážu znižovať krvný tlak už v malých množstvách. Často ide o suroviny, ktoré máte bežne doma.
Ak ste doteraz verili, že lieky sú jedinou cestou k stabilnému tlaku, nasledujúci prehľad vás presvedčí o opaku. Týchto 18 potravín môže mať vplyv na vaše zdravie skôr, než sa skončí váš obed. A čo je najlepšie? Mnohé z nich sú nielen účinné, ale aj chutné.

Ako sme uviedli, najnovšie vedecké štúdie identifikovali konkrétne potraviny, ktoré – ak sú súčasťou každodenného jedálnička – môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku.
1. Listová zelenina
Špenát a mangold sú bohaté na draslík a horčík – minerály dôležité pre reguláciu krvného tlaku. Šálka vareného mangoldu pokrýva približne 20 % dennej potreby draslíka a 36 % horčíka.
2. Bobuľové ovocie
Čučoriedky, jahody a maliny obsahujú podľa výskumu veľa antioxidantov, najmä flavonoidov, ktoré sú spojené so znižovaním krvného tlaku.
3. Cvikla
Cvikla je bohatá na prírodné dusičnany, ktoré rozširujú cievy, zlepšujú prietok krvi a znižujú tlak. Štúdie ukázali, že pohár šťavy z červenej repy môže znížiť systolický tlak o 4–5 mm Hg.
4. Ovsené vločky
Obsahujú beta-glukány – druh rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšovať zdravie srdca.
5. Banány
Sú výborným zdrojom draslíka, ktorý pomáha vyrovnávať hladinu sodíka v tele a tým napomáha regulácii tlaku.

6. Ryby
Losos, makrela či sardinky sú plné omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú zápal a krvný tlak. Denný príjem 2–3 gramov omega-3 tukov má preukázateľný účinok na zníženie tlaku, uvádza Healthline.
7. Cesnak
Obsahuje alicín, látku s preukázaným účinkom na rozširovanie ciev a znižovanie krvného tlaku.
8. Strukoviny
Fazuľa a šošovica obsahujú veľa vlákniny, bielkovín a draslíka – všetko zložky podporujúce zdravé srdce a tlak.
9. Orechy
Mandle, pistácie a vlašské orechy sú bohaté na zdravé tuky, horčík a vlákninu. Pravidelná konzumácia prispieva k nižšiemu krvnému tlaku.
10. Semienka
Ľanové, chia a tekvicové semienka sú zdrojom horčíka, draslíka a vlákniny. Zaradenie týchto semien do jedálnička môže pomôcť pri znižovaní tlaku.
11. Citrusové ovocie
Pomaranče, citróny a grapefruit sú plné vitamínov, minerálov a rastlinných látok, ktoré chránia srdce pred rizikovými faktormi ako je hypertenzia.
12. Horká čokoláda
Kvalitná horká čokoláda (min. 70 % kakaa) obsahuje flavonoidy, ktoré napomáhajú znižovaniu krvného tlaku. V primeranom množstve má kardiovaskulárne výhody.
13. Melón
Obsahuje citrulín – aminokyselinu, ktorá podporuje rozširovanie ciev a tým znižuje krvný tlak.
14. Granátové jablko
Šťava z granátového jablka má vysoký obsah antioxidantov a jej pravidelná konzumácia prospieva srdcu a tlaku.
15. Fermentované potraviny
Jogurt, kimchi a kyslá kapusta obsahujú probiotiká, ktoré môžu pomôcť udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, čo priaznivo ovplyvňuje krvný tlak.

16. Celozrnné obilniny
Quinoa, hnedá ryža či celozrnný chlieb sú bohaté na vlákninu a živiny, ktoré pomáhajú pri regulácii tlaku.
17. Paradajky
Vysoký obsah draslíka a lykopénu (antioxidantu spájaného so zdravím srdca) robí z paradajok výbornú potravinu proti hypertenzii.
18. Ružičkový kel
Obsahuje vlákninu, vitamín K a prírodné dusičnany, ktoré zlepšujú krvný obeh a znižujú tlak, dopĺňa portál Eating Well.
Zaradenie týchto potravín do každodenného jedálnička môže výrazne prispieť k zvládaniu vysokého krvného tlaku a celkovému zdraviu srdcovo-cievneho systému. Dôležité je tiež dbať na celkový životný štýl – pravidelný pohyb, udržiavanie zdravej hmotnosti a zvládanie stresu.