Vedci objavili silu obyčajnej zlúčeniny, ktorú denne míňate vo svojom nákupnom košíku. Výskumníci z Univerzity v Missouri nedávno odhalili, že kaempferol, látka prítomná v bežnej zelenine, dokáže chrániť nervové bunky a potenciálne pomáhať pri liečbe závažných ochorení ako amyotrofická laterálna skleróza (ALS) a demencia.
Kaempferol, prirodzený antioxidant, nájdete v keli, bobuľovom ovocí a endívii. Tento nenápadný hrdina rastlinnej ríše preukázal výnimočnú schopnosť podporovať zdravie nervového systému, a to dokonca aj u osôb, u ktorých sa už prejavili príznaky ochorenia.
„Je vzrušujúce objaviť prirodzene sa vyskytujúcu zlúčeninu, ktorá môže pomôcť ľuďom trpiacim na ALS alebo demenciu,“ povedala Smita Saxena, profesorka fyzikálnej medicíny a rehabilitácie na Lekárskej fakulte a hlavná autorka štúdie.
Revolučný účinok na nervový systém
Kaempferol zlepšuje fungovanie nervových buniek hneď dvojako. Pomáha im vyrábať viac energie a zároveň znižuje stres v časti bunky nazývanej endoplazmatické retikulum, kde prebieha spracovanie bielkovín. Tento dvojitý účinok predstavuje prevratný prístup k ochrane nervového systému.
Výskumníci testovali kaempferol na nervových bunkách pacientov s ALS pestovaných v laboratóriu. Výsledky ukázali, že látka nielen zlepšila celkové fungovanie buniek, ale aj spomalila ich poškodzovanie. Takýto účinok by mohol znamenať prelom v liečbe ochorení, pri ktorých nervové bunky odumierajú.

Zásadný význam má schopnosť kaempferolu cieliť súčasne na dva kľúčové bunkové procesy. „Verím, že toto je jedna z prvých zlúčenín schopných súčasne cieliť na endoplazmatické retikulum aj mitochondrie,“ vysvetlila Saxena. „Interakciou s oboma týmito zložkami v nervových bunkách má potenciál vyvolať silný neuroprotektívny účinok.“
Kaempferol zasahuje do kľúčovej dráhy kontrolujúcej produkciu energie a manažment proteínov – dvoch funkcií, ktoré zlyhávajú u ľudí s ALS. Táto schopnosť pôsobiť na viacerých úrovniach súčasne odlišuje kaempferol od mnohých iných skúmaných látok.
Výzvy pri využití prírodnej superlátky
Najväčšou prekážkou širšieho využitia kaempferolu zostáva jeho slabá vstrebateľnosť. Ľudské telo dokáže z prijatej potravy absorbovať len malé množstvo tejto látky, čo výrazne limituje jej účinnosť v prirodzenej forme.
„Naše telá neabsorbujú kaempferol veľmi dobre zo zeleniny, ktorú jeme,“ upozornila Saxena. „Kvôli tomu sa do našich tkanív dostáva len malé množstvo, čo obmedzuje jeho účinnosť. Musíme nájsť spôsoby, ako zvýšiť dávku kaempferolu alebo ho upraviť tak, aby sa ľahšie absorboval do krvného obehu.“

Množstvo kaempferolu potrebné na dosiahnutie terapeutického účinku prekvapí každého. Človek s ALS by musel konzumovať približne 4,5–5 kg kelu denne, aby získal účinnú dávku. To znemožňuje liečbu prostredníctvom bežnej stravy.
Ďalšou vážnou prekážkou je hematoencefalická bariéra – ochranný val, ktorý zabraňuje mnohým látkam vrátane kaempferolu prenikať z krvi do mozgu. Tento prirodzený obranný mechanizmus paradoxne komplikuje liečbu ochorení mozgu.
Budúcnosť patrí nanotechnológiám
Napriek týmto výzvam kaempferol zostáva mimoriadne sľubným kandidátom na liečbu neurodegeneratívnych ochorení. Jeho výnimočnou vlastnosťou je účinnosť aj po nástupe príznakov, čo by umožnilo liečiť pacientov v rôznych štádiách ochorenia.
Výskumníci z tímu profesorky Saxenovej pracujú v budove Roy Blunt NextGen Precision Health na revolučnom riešení problému vstrebateľnosti. Vyvíjajú špeciálne lipidové nanočastice – mikroskopické tukové obaly, ktoré dokážu kaempferol dopraviť priamo k nervovým bunkám.
„Myšlienka je zapuzdriť kaempferol do lipidových nanočastíc, ktoré sú ľahko absorbované neurónmi,“ vysvetlila Saxena. „Toto by zameralo kaempferol na neuróny, čím by sa výrazne zvýšil jeho priaznivý účinok.“
Potenciál kaempferolu presahuje hranice ALS. Vedci skúmajú jeho možné využitie pri liečbe ďalších neurodegeneratívnych ochorení:
- Alzheimerova choroba
- Parkinsonova choroba
- Huntingtonova choroba
- Frontotemporálna demencia
Výskumný tím plánuje otestovať nanočastice s kaempferolom do konca roka. „Zistili sme, že táto zlúčenina mala silný vplyv z hľadiska udržiavania motorických a svalových funkcií a znižovania svalovej atrofie,“ uzavrela Saxena s nádejou, že kaempferol by mohol v budúcnosti zmeniť životy mnohých pacientov.