1. Pretrvávajúce tráviace problémy
Časté záchvaty hnačky, zápchy, plynatosti alebo nadúvania sú jedným z najčastejších príznakov zvýšenej priepustnosti čreva. Takáto črevná sliznica narúša vstrebávanie živín, čo vedie k chronickým tráviacim ťažkostiam. Ak tieto problémy u vás pretrvávajú aj napriek zmenám v stravovaní, možno je načase, aby ste sa vážnejšie zaoberali zdravím čriev. Podporte svoj tráviaci systém stravou šetrnou k črevám, ktorá je bohatá na vlákninu, zdravé tuky a chudé bielkoviny. Znížte príjem spracovaných potravín, cukru, lepku a mliečnych výrobkov.
2. Deficit vitamínov a minerálov
Zapálená črevná sliznica zhoršuje schopnosť vstrebávať vitamíny a minerály, čo často vedie k nedostatku živín, najmä vitamínu B12, vitamínu D, železa a horčíka.
3. Chronická únava a nízka hladina energie
Cítite sa často vyčerpaní aj napriek dostatočnému odpočinku? Zápal spotrebuje priveľa energie a obmedzí vstrebávanie živín, preto sa budete cítiť vyčerpaní. Obmedzte potraviny, ktoré spôsobujú zápal, pite veľké množstvo vody a dodržiavajte spánkovú hygienu. Do stravy môžete zaradiť aj probiotiká.

4. Kožné problémy
Akné, ekzémy a vyrážky Pokožka je vonkajším odrazom vnútorného zdravia. Stavy ako akné, ekzém, rosacea a pretrvávajúce vyrážky môžu byť spojené so zápalom spôsobeným zvýšenou priepustnosťou črevnej steny. Zdravie čriev zlepšíte pomocou potravín bohatých na probiotiká, ako je kefír, jogurt a kyslá kapusta. Naopak, vyhnite sa spúšťačom zápalu – cukru a lepku.
5. Zvýšená potravinová citlivosť a alergie
Ak sa u vás vyvinula nová intolerancia alebo citlivosť na potraviny, ktoré ste doteraz dobre znášali, problém sa môže nachádzať vo vašich črevách. Priepustné črevo umožňuje nestráveným časticiam potravy vstúpiť do krvného obehu, čo spustí imunitnú odpoveď, ktorá môže viesť k potravinovej citlivosti a alergiám.
Probiotiká, prebiotiká a postbiotiká: tajomstvo zdravých čriev
Probiotika sú živé mikroorganizmy, ktoré sú viac než len módnym trendom v zdravej výžive. Udržiavajú rovnováhu v črevách a posilňujú imunitu. Predstavte si ich ako malých strážcov, ktorí chránia vnútorné prostredie pred škodlivými baktériami a zároveň podporujú trávenie. Kde ich nájdete? V tradičných fermentovaných potravinách ako kyslá kapusta, kefír, jogurt, kimči, kombucha.
Prebiotiká sú potravou pre naše bakteriálne spoločenstvo. Je to špeciálny typ vlákniny, ktorú naše telo nedokáže stráviť, ale ktorá je doslova hostinou pre prospešné črevné baktérie. Bohatými zdrojmi prebiotík sú cesnak a cibuľa, špargľa, brokolica, chia semienka, bobuľové ovocie, celozrnné potraviny.
Postbiotiká sú výsledkom mikrobiálnej spolupráce. Akýmsi „odpadom“ prospešných baktérií, ktorý je pre nás mimoriadne cenný. Sú to bioaktívne látky, ktoré vznikajú počas fermentácie a prinášajú množstvo zdravotných výhod: posilňujú imunitu, znižujú zápal, chránia pred rakovinou, zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
6. Autoimunitné poruchy
Rozvíjajúci sa výskum naznačuje silnú súvislosť medzi priepustnosťou čriev a autoimunitnými ochoreniami, ako sú reumatoidná artritída, lupus, celiakia a roztrúsená skleróza. Neustále aktivovaný imunitný systém môže začať napádať zdravé tkanivá.
7. Kognitívny úpadok
Ťažkosti s koncentráciou, výpadky pamäti a mozgová hmla sú často spojené so zdravím čriev. Os črevo-mozog je dôležitou komunikačnou cestou medzi mikrobiómom a riadiacim centrom. Strava zdravá pre mozog je bohatá na zdravé tuky, antioxidanty a probiotiká. Zároveň by ste mali znížiť spotrebu spracovaných potravín.
8. Chronická bolesť a zápal kĺbov
Zvýšená priepustnosť čriev môže zhoršiť bolesť a zápal kĺbov najmä pri stavoch, ako je artritída. V skutočnosti je to prehnaná reakcia imunitného systému, ktorá spôsobí rozsiahly zápal ovplyvňujúci naše kĺby a pohyblivosť.

9. Výkyvy nálady, úzkosť a depresia
Vaše črevo hrá dôležitú úlohu v duševnom zdraví. Nerovnováha v črevných baktériách môže ovplyvniť produkciu neurotransmiterov, čo prispieva k poruchám nálady, úzkosti, depresii a podráždenosti. Začleňte aktivity na zníženie stresu, ako sú joga, meditácia alebo hlboké dýchanie, aby ste zlepšili rovnováhu medzi črevom a mozgom.
10. Časté infekcie a oslabená imunita
Poškodená črevná výstelka môže oslabiť imunitný systém, vďaka čomu budete náchylnejší na prechladnutie, chrípku a infekcie. Neustála aktivácia imunity môže viesť k systémovému zápalu a nerovnováhe. Imunitu môžete posilniť aj stravou bohatou na vitamín C, zinok a probiotiká, dôležitý je i kvalitný spánok.
Zdroj: https://gundryhealth.com/