Fio bankaFio banka

Táto populárna potravina ničí vaše zuby rýchlejšie než sladkosti: Zubári bijú na poplach

Zabudnite na sladkosti. Zubárov teraz znepokojuje iný vinník. Obľúbená pochúťka, ktorá ničí vaše zuby ešte rýchlejšie.

13.04.2025 06:00
zubar Foto:
Sladkosti poskytujú baktériám okamžitý zdroj energie, čo vedie k rýchlej produkcii kyselín.
debata (7)

Keď sa hovorí o potravinách škodlivých pre zuby, väčšine ľudí napadnú sladkosti ako cukríky a čokoláda. No podľa najnovších poznatkov odborníkov a vedeckých štúdií môžu byť niektoré škrobové potraviny, najmä čipsy, pre zdravie ústnej dutiny ešte nebezpečnejšie než sladkosti.

Úrady nedodržiavajú lehoty, poisťovne nechcú schváliť niektoré lieky. Aké ďalšie problémy ľudí rieši ombudsman?
Video
S čím pomáha ľuďom verejný ochranca práv? S akými problémami sa na ombudsmana môžeme obrátiť? Naopak, s čím už ombudsman nevie pomôcť? Prečo osobitná matrika nútila rodičov zmeniť dieťaťu priezvisko? V akých podmienkach sa ocitnú nevinní ľudia po policajnom zaistení? Prečo nechcela poisťovňa schváliť onkologickej pacientke liek a ako to zdôvodňovala? Prečo zubári nechcú ošetrovať zubné kazy bezplatne? Prečo naše práva najviac ohrozuje chudoba? / Zdroj: TV Pravda

Táto informácia poukazuje na potrebu prehodnotiť naše stravovacie návyky v súvislosti so starostlivosťou o zuby.

Dr. Nyree Whitley, hlavná klinická pracovníčka siete zubných ambulancií mydentist, upozorňuje, že čipsy obsahujú vysoké množstvo škrobu, ktorý sa v ústach postupne rozkladá na cukry a slúži ako potrava pre zubný povlak a baktérie. Tento proces prispieva k vzniku zubného kazu.

Navyše, konzistencia čipsov spôsobuje, že sa ľahko zachytávajú medzi zubami, a keďže ich sliny nedokážu ľahko odstrániť, vedie to k hromadeniu plaku. Konzumácia slaných čipsov môže navyše spôsobiť sucho v ústach, čo ešte viac zvyšuje riziko vzniku kazov.

Štúdia publikovaná v Journal of the American Dental Association ukázala, že niektoré škrobové potraviny môžu byť rovnako škodlivé ako sladkosti pri vzniku zubného kazu. Výskum potvrdil, že škroby sa v ústach rozkladajú na cukry, ktoré kŕmia škodlivé baktérie. Tie potom produkujú kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu.

Ďalší výskum publikovaný v časopise Nature zdôrazňuje, že častá konzumácia sladených nápojov, kyslých pochutín a ovocných štiav výrazne zvyšuje pravdepodobnosť erózie zubov. Štúdia podčiarkuje, že určité stravovacie návyky, ako pitie sýtených nápojov a konzumácia kyslých jedál, majú zásadný vplyv na narúšanie zubnej štruktúry.

spanok Čítajte viac Tretina populácie trpí zlým spánkom. Vedci práve objavili prekvapivú príčinu tejto tichej epidémie

Porovnanie škrobov a cukrov

Aj keď cukry aj škroby prispievajú ku kazivosti zubov, podľa New York Post sa ich pôsobenie líši. Sladkosti poskytujú baktériám okamžitý zdroj energie, čo vedie k rýchlej produkcii kyselín. Naopak, škrobové potraviny ako čipsy síce nie sú sladké, ale môžu sa v ústach zadržiavať dlhšie, postupne sa premieňať na cukry a dlhodobo zásobovať baktérie. Toto predĺžené pôsobenie môže spôsobiť dlhšie trvajúce kyselinové útoky na zubnú sklovinu.

Preventívne opatrenia pre zdravé zuby

Aby ste znížili riziká spojené so škrobovými potravinami, riaďte sa týmito odporúčaniami:

1. S mierou: Obmedzte konzumáciu škrobových snackov, ako sú čipsy. Uprednostnite zdravšie alternatívy, napríklad čerstvé ovocie, zeleninu alebo orechy.

2. Dôsledná ústna hygiena: Čistite si zuby aspoň dvakrát denne pomocou zubnej pasty s obsahom fluoridu. Pravidelne používajte zubnú niť, aby ste odstránili zvyšky jedla medzi zubami.

3. Vyplachovanie úst po jedle: Ak si po jedle nemôžete umyť zuby, vypláchnite si ústa čistou vodou. Pomôže to odstrániť zvyšky jedla a neutralizovať kyseliny.

4. Pravidelné prehliadky u zubára: Navštevujte zubného lekára na preventívne prehliadky a profesionálne čistenie.

5. Dostatok tekutín: Pite veľa vody, ideálne fluoridovanej. Pomáha to vyplavovať zvyšky potravy, baktérie a podporuje tvorbu slín, ktoré prirodzene chránia zuby.

potraviny, čuch, nos, vôňa Čítajte viac Kvíz: Viete, čo je umami a nákovka, či čo počuje naše ucho? Otestujte svoje zmysly

Hoci je známe, že sladkosti poškodzujú zuby, čoraz častejšie sa poukazuje aj na skryté riziká spojené so škrobovými potravinami, ako sú čipsy. Ich schopnosť rozkladať sa na cukry a lepiť sa na zuby ich môže v niektorých prípadoch urobiť ešte nebezpečnejšími než sladkosti. Pochopením týchto rizík a prijatím preventívnych opatrení si môžete udržať zdravý chrup a lepšie rozhodovať o svojom jedálničku.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 7 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #sladkosti #zubár #zdravie a prevencia