Naše babičky to vedeli už dávno, teraz to vedia aj americkí vedci. Táto klasika slovenských pivníc je zdravotná bomba

Nakladanie kyslej kapusty patrí k slovenskej kultúre. Súdok s kapustou má stále svoje miesto v množstve našich pivníc a komôr. O zdravotných benefitoch tejto pochúťky sa toho hovorí veľa. Vedkyne z Kalifornskej univerzity teraz zisťovali, či je rozdiel medzi benefitmi surovej a kyslej kapusty. Čo zistili?

18.04.2025 15:00
kvasená kapusta, nakladaná zelenina Foto:
Fermentované potraviny by sme nemali ignorovať.
debata (12)

Je kyslá kapusta viac než len kyslá príloha? Nová štúdia Kalifornskej univerzity v Davise, publikovaná v časopise Applied and Environmental Microbiology, naznačuje, že fermentovaná kapusta by mohla pomôcť chrániť črevá – kľúčovú súčasť celkového zdravia, ktorá podporuje trávenie a chráni pred ochoreniami.

Škola varenia - Dusená kapusta k pečenému mäsku a knedliam
Video
Zdroj: TV VARECHA

Autorkami štúdie sú profesorka na Katedre potravinovej vedy a technológie Maria Marco a postdoktorandka v jej laboratóriu Lei Wei. Zamerali sa na to, čo sa deje počas fermentácie – konkrétne na to, ako sa metabolity v kyslej kapuste líšia od tých v surovej kapuste.

črevá, hrubé a tenké črevo, trávenie Čítajte viac Máte črevá v poriadku? Pri týchto príznakoch by ste mali spozornieť Vedkyne testovali, či živiny z kyslej kapusty dokážu chrániť črevné bunky pred poškodením spojeným so zápalom. Štúdia porovnávala surovú kapustu, kyslú kapustu a tekutý nálev, ktorý zostáva po procese fermentácie. Vzorky kyslej kapusty zahŕňali produkty z obchodu aj laboratórne fermentovanú kapustu. Zistili, že kyslá kapusta pomáha udržiavať integritu črevných buniek, zatiaľ čo surová kapusta a nálev túto schopnosť nemali. Marco uviedla, že medzi kapustou z obchodu a tou vyrobenou v laboratóriu nebol významný rozdiel.
„Niektoré z metabolitov, ktoré nachádzame v kyslej kapuste, sú rovnakého typu ako tie, ktoré produkuje črevný mikrobióm, čo nám dáva väčšiu istotu, že súvislosť medzi metabolitmi v kyslej kapuste a zdravím čriev dáva zmysel,“ povedala Marco. „V konečnom dôsledku nezáleží na tom, či si kapustu pripravíme doma alebo ju kúpime v obchode – oba typy sa zdajú podporovať činnosť čriev,“ doplnila Marco.

Chemická analýza ukazuje, že fermentácia mení výživový profil kapusty a zvyšuje množstvo prospešných metabolitov, ako sú kyselina mliečna, aminokyseliny a rastlinné chemikálie spájané so zdravím čriev. Tieto zmeny môžu vysvetliť, prečo sú fermentované potraviny často spájané s výhodami pre trávenie. Marco uviedla, že spolu s Wei identifikovali stovky rôznych metabolitov, ktoré vznikajú počas fermentácie, a teraz pracujú na určení tých, ktoré zohrávajú najväčšiu úlohu pri podpore dlhodobého zdravia čriev.

vajce, vajcia, žĺtok, žĺtky, žltá, oranžová Čítajte viac Čo ovplyvňuje farbu vaječného žĺtka? Je oranžovejší žĺtok zdravší?

„Spolu s tým, že jeme viac vlákniny, čerstvého ovocia a zeleniny, možno aj bežná porcia kyslej kapusty – ak ju častejšie zaradíme do jedálnička – nám môže dlhodobo pomôcť proti zápalom a zvýšiť odolnosť tráviaceho traktu pri rôznych výkyvoch,“ dodala Marco.

Fermentovaná zelenina a potraviny sú už súčasťou mnohých stravovacích režimov, no tento výskum naznačuje, že môžu byť viac než len chutnou prílohou. Marco hovorí, že ďalším krokom je uskutočnenie štúdií na ľuďoch, aby sa zistilo, či ochranné metabolity z kyslej kapusty môžu mať rovnaký pozitívny účinok aj pri bežnej konzumácii, ako sa ukázalo v laboratóriu.

„Trocha kyslej kapusty môže mať veľký účinok,“ uzatvára. „Mali by sme o fermentovaných potravinách uvažovať ako o bežnej súčasti stravy – nielen ako o prílohe k párkom v rožku,“ uzavrela výskumníčka.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 12 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #kyslá kapusta #fermentované potraviny