Je kyslá kapusta viac než len kyslá príloha? Nová štúdia Kalifornskej univerzity v Davise, publikovaná v časopise Applied and Environmental Microbiology, naznačuje, že fermentovaná kapusta by mohla pomôcť chrániť črevá – kľúčovú súčasť celkového zdravia, ktorá podporuje trávenie a chráni pred ochoreniami.
Autorkami štúdie sú profesorka na Katedre potravinovej vedy a technológie Maria Marco a postdoktorandka v jej laboratóriu Lei Wei. Zamerali sa na to, čo sa deje počas fermentácie – konkrétne na to, ako sa metabolity v kyslej kapuste líšia od tých v surovej kapuste.

Chemická analýza ukazuje, že fermentácia mení výživový profil kapusty a zvyšuje množstvo prospešných metabolitov, ako sú kyselina mliečna, aminokyseliny a rastlinné chemikálie spájané so zdravím čriev. Tieto zmeny môžu vysvetliť, prečo sú fermentované potraviny často spájané s výhodami pre trávenie. Marco uviedla, že spolu s Wei identifikovali stovky rôznych metabolitov, ktoré vznikajú počas fermentácie, a teraz pracujú na určení tých, ktoré zohrávajú najväčšiu úlohu pri podpore dlhodobého zdravia čriev.

„Spolu s tým, že jeme viac vlákniny, čerstvého ovocia a zeleniny, možno aj bežná porcia kyslej kapusty – ak ju častejšie zaradíme do jedálnička – nám môže dlhodobo pomôcť proti zápalom a zvýšiť odolnosť tráviaceho traktu pri rôznych výkyvoch,“ dodala Marco.
Fermentovaná zelenina a potraviny sú už súčasťou mnohých stravovacích režimov, no tento výskum naznačuje, že môžu byť viac než len chutnou prílohou. Marco hovorí, že ďalším krokom je uskutočnenie štúdií na ľuďoch, aby sa zistilo, či ochranné metabolity z kyslej kapusty môžu mať rovnaký pozitívny účinok aj pri bežnej konzumácii, ako sa ukázalo v laboratóriu.
„Trocha kyslej kapusty môže mať veľký účinok,“ uzatvára. „Mali by sme o fermentovaných potravinách uvažovať ako o bežnej súčasti stravy – nielen ako o prílohe k párkom v rožku,“ uzavrela výskumníčka.