Najzdravšia verzia tejto potraviny obsahuje najviac jedu. Vaše deti ju možno jedia každý deň

Vedci prinášajú šokujúce zistenie pre milovníkov zdravej stravy. Hnedá ryža, symbol zdravého stravovania, skrýva viac toxického arzénu než jej rafinovaná sestra.

17.04.2025 06:00
ryza Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ruku na srdce – koľkí z nás automaticky siahnu po hnedej ryži, keď chceme jesť zdravšie? Tento nerafinovaný produkt sa už roky považuje za symbol zdravého stravovania vďaka vyššiemu obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny. Prekvapením pre mnohých z nás však budú zistenia vedcov z Michiganskej štátnej univerzity – hnedá ryža totiž ukrýva viac arzénu ako jej biela sestra.

Všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová tvrdí, že vitamín C je ako švajčiarsky nožík
Video
Zdroj: TV Pravda

Tento prirodzene sa vyskytujúci prvok môže pri dlhodobej konzumácii narobiť šarapatu v našom zdraví. Dobrou správou je, že väčšina dospelých sa nemusí príliš strachovať. Opatrnejší však musíme byť pri našich najmenších – deti do piatich rokov totiž jedia viac jedla vzhľadom na svoju telesnú hmotnosť a ich organizmus reaguje na toxické látky citlivejšie.

Výskumníci svoje zistenia zverejnili v odbornom časopise Risk Analysis. Neznamená to, že by ste mali hnedú ryžu vyhadzovať z kuchyne. Skôr nám to pripomína, že pri zostavovaní jedálnička je dôležité hľadať rovnováhu medzi výživovými hodnotami a bezpečnosťou potravín.

Prečo práve ryža obsahuje toľko arzénu?

Ryža je v istom zmysle unikátna plodina, informuje portál SciTechDaily. Pestuje sa na zaplavovaných poliach, kde vlhké prostredie umožňuje rastlinám ľahšie prijímať arzén z pôdy. Nejde o nič umelé – tento prvok tvorí prirodzenú súčasť zemskej kôry a do potravín sa dostáva celkom prirodzene.

Zaujímavé je, že v porovnaní s inými obilninami ryža absorbuje až desaťnásobne viac arzénu. V čom teda spočíva rozdiel medzi hnedou a bielou ryžou? Je to v spracovaní – biela ryža prichádza o vonkajšiu vrstvu (otruby), kde sa arzén najčastejšie koncentruje.

kava Čítajte viac Bežná látka v káve zábija najodolnejšie baktérie. Vedci objavili neočakávaného superhrdinu v boji proti infekciám

Americkí vedci vo svojom výskume zistili pozoruhodné rozdiely: ryža pestovaná v USA obsahuje v hnedej verzii až 48% anorganického (toho nebezpečnejšieho) arzénu, zatiaľ čo biela iba 33%. Pri globálne pestovanej ryži tieto čísla ešte stúpajú – v hnedej až na 65% a v bielej na 53%.

Kto by mal byť najobozretnejší? Predovšetkým rodičia malých detí, rodiny ázijských prisťahovalcov s vysokou spotrebou ryže a ľudia, ktorí majú obmedzený prístup k rozmanitej strave. Výskum naznačil, že najmä pre deti od 6 mesiacov do 5 rokov môže pravidelná porcia hnedej ryže predstavovať vyššie zdravotné riziko.

Výhody aj riziká

„Tento výskum je dôležitý, pretože uznáva dôležitosť zvažovania bezpečnosti potravín spolu s výživou, keď spotrebitelia robia rozhodnutia o potravinách,“ vysvetľuje hlavná výskumníčka štúdie Felicia Wu, významná profesorka Johna A. Hannaha na Fakulte poľnohospodárstva a prírodných zdrojov MSU.

„Aj keď sme zistili, že výber hnedej ryže namiesto bielej by v priemere viedol k vyššej expozícii arzénu, tieto hladiny by nemali spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy, pokiaľ by niekto nejedol obrovské množstvo hnedej ryže každý deň po dobu rokov.“

Hnedá ryža naďalej ponúka skvelé výživové benefity, ktoré stoja za zváženie:

  • vyšší obsah vlákniny, ktorá pomáha nášmu tráveniu
  • bohatší zdroj bielkovín oproti bielej ryži
  • výraznejšia prítomnosť niacínu (vitamínu B3)
  • pestrejšie spektrum minerálnych látok
chodza Čítajte viac Jednoduchá denná aktivita zabíja rakovinu. Znižuje riziko o 11 %, nemusíte sa ani potiť

Pri rozhodovaní, akú ryžu zaradiť do jedálnička, zvážte nielen zdravotné benefity, ale aj potenciálne riziká. Vaše rozhodnutie by malo zohľadňovať vek, zdravotný stav a hlavne to, ako často ryžu konzumujete.

„Toto hodnotenie expozície je iba jednou stranou rovnice pri skúmaní potenciálnych kompromisov medzi konzumáciou hnedej a bielej ryže,“ dodáva profesorka Wu. „Aj keď sú hladiny arzénu v hnedej ryži mierne vyššie ako v bielej ryži, je potrebný ďalší výskum, ktorý by ukázal, či sú potenciálne riziká z tejto expozície čiastočne zmiernené potenciálnymi výživovými prínosmi, ktoré poskytujú ryžové otruby.“

Ako sa chrániť a zostať informovaní

Dobrá správa je, že americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) už pracuje na nových pravidlách. V rámci iniciatívy „Bližšie k nule“ pripravuje regulácie pre obsah arzénu v potravinách, ktoré stanovia bezpečné limity na základe dôkladnej analýzy rizík.

Čo môžete urobiť vy sami? Výživoví odborníci odporúčajú jednoduchý trik – striedajte ryžu s inými obilninami ako quinoa, jačmeň či kuskus. Znížite tak celkový príjem arzénu a zároveň obohatíte svoju stravu o pestrejšiu škálu živín. Ak ryžu varíte, môžete ju pred varením dôkladne premyť alebo uvariť vo väčšom množstve vody a prebytočnú vodu zliať.

Vedeli ste, že chronické vystavenie arzénu počas dlhého obdobia môže zvýšiť riziko rakoviny? Práve preto je dôležité, aby sme ako spotrebitelia vedeli, čo jeme. Mnohí ľudia ani len netušia, že ryža, a obzvlášť tá hnedá, obsahuje takéto množstvo toxického prvku.

Výskumníci z Michiganskej štátnej univerzity nezostávajú len pri tomto objave. Plánujú komplexnejšiu analýzu, ktorá porovná celkové prínosy a riziká konzumácie oboch typov ryže. Okrem zdravotných aspektov sa pozrú aj na cenové rozdiely a environmentálne dopady pestovania hnedej a bielej ryže.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #zdravá výživa #zdravotné benefity #ryža #hnedá ryža