Obľúbená potravina ničí plodnosť. Francúzsko zakazuje tento produkt v školách a nemocniciach

Francúzsko zakazuje populárnu potravinu v tisícoch verejných jedálni. Odborníci varujú pred skrytým rizikom, ktoré ohrozuje najmä deti a dospievajúcich.

19.04.2025 06:00
tofu Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Máte radi tofu či sójové mlieko? Francúzsky úrad pre bezpečnosť potravín Anses nedávno prekvapil verejnosť odporúčaním, ktoré nabáda verejné stravovacie zariadenia vyradiť sójové výrobky zo svojho jedálnička. Dôvod? Rastúce obavy z možných zdravotných rizík spojených s dlhodobou konzumáciou sóje.

Na Slovensku stúpa úmrtnosť žien na rakovinu prsníka
Video
Zdroj: TV Pravda

Za týmto prekvapivým krokom stojí niekoľkoročný výskum účinkov izoflavónov – prírodných látok v sóji, ktoré môžu v ľudskom tele napodobňovať pôsobenie estrogénu. Vedci zistili, že tieto látky pri nadmernom príjme môžu narušiť našu citlivú hormonálnu rovnováhu.

„Našim cieľom je chrániť zdravie všetkých vekových skupín,“ uviedla agentúra vo svojom stanovisku z 24. marca 2025. Nové odporúčanie sa tak dotkne tisícov verejných stravovacích zariadení naprieč celým Francúzskom – od škôlok až po domovy seniorov.

Prečo nás sója znepokojuje práve teraz?

Sója sa v posledných rokoch stala miláčikom zdravej výživy. Niet sa čomu čudovať – ponúka plnohodnotné bielkoviny, je všestranná a pre vegetariánov predstavuje skvelú alternatívu k mäsu. Jej popularita raketovo vzrástla aj v západných krajinách, hoci tradične patrí do ázijskej kuchyne.

ovocie Čítajte viac Bežné ovocie z obchodu funguje ako prirodzený „upratovač“ ciev. Vedci dokázali, že môže zabrániť infarktu

Problém však tkvie v jej prirodzenom zložení. „Vysoké hladiny izoflavónov môžu mať toxické účinky na reprodukčný systém,“ vysvetľuje Anses vo svojej správe. Tieto rastlinné zlúčeniny fungujú v tele podobne ako estrogén – ženský pohlavný hormón, ktorý ovplyvňuje nielen reprodukčné funkcie, ale aj mnoho ďalších telesných procesov.

U žien konzumácia väčšieho množstva sóje pravidelne predlžuje menštruačný cyklus a môže narušiť hormonálnu rovnováhu. Mužský organizmus reaguje znížením hladiny testosterónu, čo priamo ovplyvňuje plodnosť. Tieto zistenia pochádzajú z niekoľkých nezávislých štúdií, ktoré Anses zahrnul do svojej analýzy.

Najzraniteľnejšou skupinou sú však deti, ktorých vyvíjajúci sa organizmus reaguje na hormonálne látky citlivejšie, informuje portál Daily Galaxy. Dlhodobé vystavenie izoflavónom počas vývoja môže podľa odborníkov spôsobiť nezvratné zmeny v hormonálnom systéme. Hoci sa izoflavóny nachádzajú aj v iných rastlinách, sója obsahuje ich najvyššiu koncentráciu, čím sa stáva hlavným zdrojom týchto látok v našej strave.

Komu zmena zasiahne do jedálnička?

Nové odporúčanie zasiahne prakticky všetky verejné stravovacie zariadenia vo Francúzsku. To znamená, že sójové produkty by sa čoskoro mohli stať minulosťou v nasledujúcich stravovacích prevádzkach:

  • Jasle a materské školy, kde sa stravujú najzraniteľnejšie deti
  • Základné a stredné školy, ktoré poskytujú stravu dospievajúcej mládeži
  • Vysoké školy a univerzity, kde sa stravujú mladí dospelí
  • Nemocnice a zdravotnícke zariadenia so špecifickými požiadavkami na výživu
  • Domovy dôchodcov a zariadenia pre seniorov
  • Prázdninové a rekreačné centrá
  • Väzenské zariadenia a nápravné zariadenia

Zaujímavé je, že mnohé z týchto zariadení už v súčasnosti sóju používajú len obmedzene. Publikácia 60 Millions de Consommateurs informovala, že „Syndicat national de la restauration collective reagoval na Anses s tým, že jasle už nepoužívajú produkty na báze sóje.“ V školských jedálňach sa sója objavuje tiež zriedkavo – zvyčajne len ako súčasť vegetariánskych jedál, a to v pomere jedno sójové jedlo na päť vegetariánskych pokrmov.

ryza Čítajte viac Najzdravšia verzia tejto potraviny obsahuje najviac jedu. Vaše deti ju možno jedia každý deň

Pre bežného stravníka však nejde o dôvod na paniku. Odborníci pripomínajú, že problematická je najmä pravidelná a dlhodobá konzumácia veľkého množstva sójových výrobkov. „Príležitostné požitie tofu či sójového mlieka nepredstavuje zásadné riziko pre zdravého dospelého človeka,“ vysvetľuje Anses, „dôležitý je celkový a dlhodobý príjem izoflavónov.“

Ako jesť zdravo aj bez sóje?

Dobrou správou je, že nahradiť sóju v jedálničku nie je žiadna veda. Existuje množstvo skvelých alternatív, ktoré nám poskytnú potrebné bielkoviny bez potenciálnych rizík spojených s izoflavónmi. Anses zdôrazňuje, že „je úplne možné znížiť expozíciu izoflavónom pri zachovaní zdravej stravy bohatej na rastliny.“

Medzi najlepšie alternatívy patria tradičné strukoviny ako šošovica, cícer či rôzne druhy fazule. Tieto potraviny ponúkajú nielen vysoký obsah bielkovín, ale aj vlákniny a ďalších cenných živín. Navyše majú dlhú tradíciu v európskej kuchyni, takže ich príprava nevyžaduje exotické receptúry.

Zaujímavým zistením agentúry je tiež fakt, že nie všetky sójové produkty obsahujú rovnaké množstvo izoflavónov. „Niektoré sójové pochutiny, ako sú krekry na báze sóje, môžu obsahovať 100-krát viac izoflavónov ako iné produkty, ako je sójová omáčka,“ upozorňuje Anses. Sójová omáčka sa totiž fermentuje a používa sa v malých množstvách, čím sa jej potenciálny vplyv výrazne znižuje.

Pre tých, ktorí nechcú sóju úplne vyradiť zo svojho jedálnička, existuje zlatá stredná cesta: umiernenosť a striedanie zdrojov bielkovín. Kombinujte rôzne druhy strukovín, orechy, semienka, celozrnné obilniny a v prípade, že nie ste vegáni či vegetariáni, aj kvalitné živočíšne bielkoviny. Takýto pestrý prístup k strave nielen eliminuje možné riziká, ale zabezpečí aj širšie spektrum živín potrebných pre optimálne zdravie.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 10 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #Francúzsko #zdravie #zdravá výživa #sója #sójové bôby