Táto potravina je kľúčom k dlhému životu. Vedci to potvrdili po 60 rokoch výskumu

Štúdia sledovala stravovacie návyky v 101 krajinách počas šiestich desaťročí. Zistila prekvapivú súvislosť medzi dlhovekosťou a jedným typom potravín.

22.04.2025 06:00
dlhovekost Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavte si, že by ste mohli predĺžiť svoj život jednoducho tým, čo máte na tanieri. Znie to ako sci-fi? Podľa najnovšieho výskumu to môže byť skutočnosť! Vedci z Austrálie zistili niečo, čo možno zmení váš pohľad na večeru – ľudia žijú dlhšie v krajinách, kde sa konzumuje viac hrachu, cícera, tofu a ďalších rastlinných bielkovín.

MUDr. Nina Bližnáková o cystickej fibróze
Video
Zdroj: TV Pravda

Tím z Univerzity v Sydney nelenil a poriadne sa zahrabal do dát. Preskúmali stravovacie návyky v 101 krajinách počas neuveriteľných šiestich desaťročí! A aby to nebolo jednoduché, zohľadnili aj faktory ako bohatstvo krajín či počet obyvateľov. Výsledok? Čisto rastlinná strava nie je pre každého ideálna – všetko závisí od veku.

„Pre deti do piatich rokov potravinový systém, ktorý poskytuje veľké množstvo bielkovín a tukov živočíšneho pôvodu – ako mäso, vajcia a mliečne výrobky – znížil mieru úmrtnosti dojčiat. Pre dospelých však platil opak, kde rastlinné bielkoviny zvýšili celkovú očakávanú dĺžku života,“ vysvetlila hlavná autorka štúdie Caitlin Andrews.

Takže zatiaľ čo deti potrebujú na zdravý rast aj živočíšne bielkoviny, pre nás dospelých platí „čím viac rastlín, tým lepšie“.

Celosvetová mapa dlhovekosti – čo jedia dlhovekí ľudia?

Keď vedci začali zbierať údaje medzi rokmi 1961 až 2018, netušili, aké zaujímavé vzorce objavia. Zaznamenávali nielen koľko potravín sa v jednotlivých krajinách spotrebuje, ale aj ich nutričné hodnoty – kalórie, bielkoviny, tuky. Možno si myslíte, že krajiny s najbohatšími jedálničkami majú najzdravších obyvateľov, ale výsledky ukazujú niečo iné.

vitaminy Čítajte viac Táto bežná látka môže zastaviť najsmrteľnejšiu rakovinu. Chýba až u 50 % populácie

Výskumníci porovnávali rôzne kuchyne sveta – od typicky „mäsitých“ krajín ako USA, Austrália či Argentína, kde si radi doprajú poriadny steak, až po miesta, kde rastlinná strava dominuje, ako Pakistan či Indonézia. Možno poznáte aj zo svojho okolia rodiny s rôznymi stravovacími návykmi – jedni bez mäsa nespravia ani krok, iní zase objavujú krásu strukovín a tofu.

Aby vedci dosiahli skutočne férové porovnanie, museli vylúčiť vplyv peňazí. Bohatšie krajiny totiž majú lepšiu zdravotnú starostlivosť, čo samozrejme predlžuje život bez ohľadu na stravu. Preto upravili všetky údaje podľa ekonomickej situácie – a potom prišlo prekvapenie! Aj po tejto úprave zostal jasný vzor – ľudia v „rastlinnejších“ krajinách žijú dlhšie.

Vezmite si napríklad Indiu, kde je množstvo pokrmov založených na šošovici, cíceri a iných strukovinách. Jej obyvatelia mali dlhšiu očakávanú dĺžku života než Američania, ktorí konzumujú podstatne viac mäsa, syrov a iných živočíšnych produktov. A to aj napriek tomu, že USA patria medzi najbohatšie krajiny sveta s prvotriednym zdravotníctvom!

Prečo záleží, odkiaľ získavame bielkoviny?

Mnohí z nás si stále myslia, že „poriadna večera“ musí obsahovať kus mäsa. Lenže vedci už roky upozorňujú, že vysoký príjem živočíšnych bielkovín má svoju temnú stránku. Najmä spracované mäsové výrobky ako salámy, párky či klobásy zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny.

tofu Čítajte viac Obľúbená potravina ničí plodnosť. Francúzsko zakazuje tento produkt v školách a nemocniciach

Na druhej strane spektra stoja rastlinné bielkoviny, ktoré pôsobia ako ochranný štít. Vedci pozorovali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú strukoviny, orechy a celozrnné potraviny, majú nižšie riziko chronických ochorení a celkovo nižšiu úmrtnosť.

Najzaujímavejšie je, že práve oblasti s najdlhšie žijúcimi ľuďmi na svete – japonská Okinawa, grécka Ikaria či kalifornská Loma Linda – majú jedno spoločné: veľa rastlinnej stravy na tanieri!

V týchto „modrých zónach“ dlhovekosti ľudia často prekračujú stovku v dobrom zdraví. Na Okinawe je základom stravy sladký zemiak, tofu a morské riasy. Gréci z Ikarie milujú strukoviny, čerstvú zeleninu a olivový olej.

Obyvatelia Loma Lindy v Kalifornii, prevažne adventisti siedmeho dňa, dávajú prednosť vegetariánskej strave bohatej na orechy a celozrnné potraviny. Všetky tieto miesta ukazujú, že rastlinná strava zrejme nie je len módny trend, ale skutočná cesta k dlhšiemu životu.

ovocie Čítajte viac Bežné ovocie z obchodu funguje ako prirodzený „upratovač“ ciev. Vedci dokázali, že môže zabrániť infarktu

Ak premýšľate, ako obohatiť svoj jedálny lístok o rastlinné bielkoviny, máte na výber z množstva chutných možností:

  • Strukoviny – fazuľa, šošovica, cícer (vyskúšajte domáci humus alebo šošovicový prívarok)
  • Orechy a semená – mandle, vlašské orechy, chia, ľanové semienka (výborné do ranných kaší)
  • Sójové produkty – tofu, tempeh, edamame (skvelý základ pre ázijské jedlá)
  • Celozrnné obilniny – quinoa, pohánka, amarant (perfektné prílohy namiesto bielej ryže)

Tieto potraviny obsahujú nielen kvalitné bielkoviny, ale aj vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré spoločne vytvárajú silný obranný systém proti mnohým ochoreniam. A čo je najlepšie? Väčšina z nich je cenovo dostupná a ľahko sa pripravuje!

Ako si zostaviť jedálniček pre dlhší život?

„Bielkoviny sú kľúčovou súčasťou ľudskej stravy, ale keďže sa menia stravovacie návyky a rozvinuté krajiny sa snažia o dekarbonizáciu, odkiaľ získavame naše bielkoviny sa dostalo pod väčšiu kontrolu,“ vysvetľuje hlavný výskumník Dr. Senior.

„Poznanie, že rastlinné bielkoviny sú spojené s dlhším životom, je naozaj dôležité, keď zvažujeme nielen to, ako naša strava ovplyvňuje našu vlastnú dlhovekosť, ale aj zdravie planéty.“

Dobrá správa je, že nemusíte zo dňa na deň prevrátiť svoj jedálniček naruby! Štúdia jasne ukázala, že rôzne vekové skupiny majú odlišné potreby. Malé deti potrebujú dostatok živočíšnych bielkovín a tukov pre zdravý vývoj kostí, mozgu a imunitného systému. Mamičky, nemusíte sa obávať dať svojim ratolestiam vajíčko na raňajky alebo mliečne výrobky – v tomto veku sú skutočne prospešné.

S pribúdajúcim vekom by sme však mali postupne zvyšovať podiel rastlinných zdrojov. Ak ste zvyknutí mať mäso každý deň, začnite malými krokmi – možno zavedením „bezmäsitého pondelka“ alebo nahradením časti mletého mäsa v bolonskej omáčke červenou šošovicou. Niektorí ľudia zistili, že takéto jedlá sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a ľahšie stráviteľné. Navyše, šetria peňaženku – kvalitné hovädzie mäso stojí podstatne viac než vrecko šošovice!

Podobný princíp vyváženosti platí aj pre celkové stravovanie. S vekom sa menia naše potreby – zatiaľ čo aktívny tridsiatnik potrebuje viac energie, po päťdesiatke je dôležitejšie zamerať sa na prevenciu chronických ochorení a optimálne fungovanie organizmu. Práve tu zohráva rastlinná strava kľúčovú úlohu.

Mnoho ľudí, ktorí prešli na stravu bohatšiu na strukoviny, celozrnné potraviny a zeleninu, hlási zlepšenie trávenia, viac energie a dokonca aj lepšie výsledky krvných testov pri preventívnych prehliadkach.

Na záver jedna povzbudivá myšlienka – štúdia dokazuje, že dlhovekosť nie je len otázkou génov, ale aj každodenných rozhodnutí pri jedle. Malé zmeny v stravovaní môžu priniesť veľké výsledky pre vaše zdravie. A najlepšie na tom je, že začať môžete už pri vašom ďalšom nákupe – stačí pridať do košíka viac strukovín, orechov a celozrnných potravín. Vaše telo vám za to poďakuje dlhším a zdravším životom.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #stravovanie #bielkoviny #rastlinná strava