Komplexná metaanalýza publikovaná v apríli 2025 v časopise Nutrients odhalila výraznú súvislosť medzi dostatočnou hladinou vitamínu D a zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu – rakovina hrubého čreva (CRC). Štúdia, ktorá analyzovala 50 výskumov zahŕňajúcich viac ako 1,3 milióna účastníkov, ukázala, že osoby s dostatočnou hladinou vitamínu D mali až o 58 % nižšie riziko vzniku tohto typu rakoviny.
Kolorektálny karcinóm patrí medzi najrozšírenejšie formy rakoviny na svete, pričom ročne je diagnostikovaných približne 1,2 milióna nových prípadov. Ide o druhý najčastejší typ rakoviny u mužov a tretí u žien, píše Eating Well. Vzhľadom na jeho vysoký výskyt je mimoriadne dôležité identifikovať rizikové faktory, ktoré možno ovplyvniť a zaradiť ich do preventívnych stratégií.
Metaanalýza poukázala na významnú úlohu vitamínu D pri potláčaní rastu rakovinových buniek, podpore apoptózy (programovanej bunkovej smrti) a znižovaní zápalu v črevách. Tieto mechanizmy sa považujú za hlavný dôvod, prečo má vyššia hladina vitamínu D ochranný účinok voči vzniku kolorektálneho karcinómu. Zaujímavé zistenia priniesla aj dlhodobá americká štúdia Nurses’ Health Study, ktorá ukázala, že ženy s najvyšším príjmom vitamínu D mali až o 58 % nižšie riziko CRC v porovnaní so ženami s najnižším príjmom.
Ďalšie dôkazy poskytli aj Iowa Women’s Health Study a španielska štúdia PREDIMED. Obe potvrdili, že vysoký príjem vitamínu D a vápnika súvisí s približne 50 % znížením rizika vzniku CRC. Kanadská štúdia s 1 409 účastníkmi zase ukázala, že suplementácia vitamínu D znížila pravdepodobnosť vzniku polypov o 33 % a významne obmedzila riziko vývoja vysoko rizikových lézií.

Nedostatok vitamínu D
Nedostatok vitamínu D je celosvetovo rozšírený problém, ktorý postihuje až 50 % populácie. Medzi rizikové faktory patria obmedzené vystavovanie sa slnečnému žiareniu, tmavší typ pokožky, vyšší vek a niektoré chronické ochorenia. Vzhľadom na potenciálny ochranný účinok vitamínu D proti rakovine hrubého čreva a konečníka je dôležité udržiavať jeho optimálnu hladinu.
Tú je možné dosiahnuť bezpečným pobytom na slnku, konzumáciou potravín bohatých na vitamín D (napríklad mastné ryby, vaječné žĺtky, obohatené mliečne výrobky) a v prípade potreby aj doplnkami výživy. Odporúča sa pravidelné sledovanie hladiny vitamínu D prostredníctvom krvných testov a konzultácia s lekárom pred začatím užívania doplnkov, aby sa predišlo predávkovaniu.
Hoci sú tieto zistenia veľmi nádejné, autori štúdie upozorňujú, že je potrebný ďalší výskum – najmä rozsiahle randomizované klinické štúdie, ktoré by určili optimálne dávkovanie a lepšie objasnili mechanizmy, prostredníctvom ktorých vitamín D ovplyvňuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.
Napriek tomu však aktuálne dôkazy naznačujú, že udržiavanie dostatočnej hladiny vitamínu D by mohlo byť dôležitou súčasťou prevencie tohto ochorenia.