Informácie o pití kávy sú často protichodné – niekto tvrdí, že káva zdraviu škodí, podľa iných názorov je, naopak, zdraviu prospešná. Aj veda sa touto otázkou pravidelne zaoberá. Najnovšie zistenia naznačujú, že – a kávičkári to dávno vedia – sa s šálkou kávy v ruke lepšie starne.
Podľa štúdie publikovanej v časopise European Journal of Nutrition je pravidelná konzumácia kávy spojená so zníženým rizikom krehkosti. Išlo o množstvo 4 až 6 káv denne, pričom jedna šálka mala objem 125 ml.
Štúdiu financoval Inštitút pre vedecké informácie o káve (ISIC) a ide o prvú analýzu, ktorá skúma vzťah medzi konzumáciou kávy a jednotlivými zložkami krehkosti.

Výskumníci v rámci štúdie vykonali podrobnú analýzu počas sedemročného obdobia, počas ktorého sledovali 1 161 dospelých vo veku 55 a viac rokov prostredníctvom Longitudinálnej štúdie starnutia v Amsterdame (LASA).

Skúmal sa vzťah medzi konzumáciou kávy a výskytom krehkosti. Krehkosť bola hodnotená pomocou Friedovho päťzložkového fenotypu krehkosti, ktorý je definovaný prítomnosťou troch alebo viacerých z nasledujúcich príznakov: úbytok hmotnosti, slabosť, vyčerpanie, pomalá chôdza a nízka fyzická aktivita.
Výsledky tejto štúdie ukazujú, že vyššia pravidelná konzumácia kávy je spojená s nižšou pravdepodobnosťou výskytu krehkosti. Tieto zistenia možno posudzovať v kontexte vedeckého stanoviska Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), podľa ktorého je denný príjem do 400 mg kofeínu (čo zodpovedá približne 3–5 šálkam kávy) považovaný za mierny a bezpečný.
Výskumníci vysvetľujú, že účinok kávy na zníženie krehkosti môže byť čiastočne spôsobený obsahom antioxidantov, ktoré môžu pomáhať znižovať zápaly, úbytok a poškodenie svalov. Káva môže taktiež prispieť k lepšej regulácii citlivosti na inzulín a príjmu glukózy u starších ľudí.