Ako vyzerá najlepšie starnutie? S kávou v ruke. Konečne to potvrdili aj vedci

Dobrá správa pre kávičkárov: Pitie kávy vám pomôže lepšie starnúť. Podľa novej štúdie je pravidelná konzumácia kávy spojená s nižším rizikom krehkosti. Čo to znamená?

09.05.2025 10:00
káva, kofeín, pôžitok Foto:
Konzumácia kávy znižuje riziko krehkosti, zistili vedci.
debata (3)

Informácie o pití kávy sú často protichodné – niekto tvrdí, že káva zdraviu škodí, podľa iných názorov je, naopak, zdraviu prospešná. Aj veda sa touto otázkou pravidelne zaoberá. Najnovšie zistenia naznačujú, že – a kávičkári to dávno vedia – sa s šálkou kávy v ruke lepšie starne.

Škodí káva zdraviu, alebo je to superpotravina?
Video
Zdroj: MALL.TV

Podľa štúdie publikovanej v časopise European Journal of Nutrition je pravidelná konzumácia kávy spojená so zníženým rizikom krehkosti. Išlo o množstvo 4 až 6 káv denne, pričom jedna šálka mala objem 125 ml.

Štúdiu financoval Inštitút pre vedecké informácie o káve (ISIC) a ide o prvú analýzu, ktorá skúma vzťah medzi konzumáciou kávy a jednotlivými zložkami krehkosti.

ranny shot Čítajte viac 7 dôvodov, prečo si dať tento „silný shot“ ešte pred raňajkami: 90 % ľudí o skrytom zázraku ani len netuší Konzumácia kávy bola v minulosti spájaná so znížením rizika niektorých prirodzených príznakov starnutia, ako je zlepšenie kognitívnych funkcií alebo zmiernenie zápalových ochorení. Tento najnovší výskum rozširuje poznatky v tejto oblasti a skúma prínosy pravidelného pitia kávy počas dlhšieho obdobia.
„Pitie kávy je dôležitou súčasťou každodennej rutiny mnohých ľudí a s pribúdajúcim vekom hľadajú spôsoby, ako si udržať zdravie. Naše zistenia poukazujú na možnú priaznivú súvislosť medzi každodennou konzumáciou kávy a zníženým rizikom krehkosti v staršom veku. Konzumácia kávy tak môže podporiť zdravé starnutie, avšak je dôležité ďalej skúmať aj iné výživové zásahy, aby starší dospelí mohli naďalej viesť plnohodnotný život,“ uviedla hlavná autorka štúdie Margreet R. Olthof, docentka na Inštitúte pre verejné zdravie v Amsterdame, Vrije Universiteit Amsterdam.

Výskumníci v rámci štúdie vykonali podrobnú analýzu počas sedemročného obdobia, počas ktorého sledovali 1 161 dospelých vo veku 55 a viac rokov prostredníctvom Longitudinálnej štúdie starnutia v Amsterdame (LASA).

kava Čítajte viac Vedci odhalili skrytú výhodu obľúbeného nápoja, ktorý máte doma aj vy. Jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť znížiť stres a zlepšiť psychiku

Skúmal sa vzťah medzi konzumáciou kávy a výskytom krehkosti. Krehkosť bola hodnotená pomocou Friedovho päťzložkového fenotypu krehkosti, ktorý je definovaný prítomnosťou troch alebo viacerých z nasledujúcich príznakov: úbytok hmotnosti, slabosť, vyčerpanie, pomalá chôdza a nízka fyzická aktivita.

Výsledky tejto štúdie ukazujú, že vyššia pravidelná konzumácia kávy je spojená s nižšou pravdepodobnosťou výskytu krehkosti. Tieto zistenia možno posudzovať v kontexte vedeckého stanoviska Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), podľa ktorého je denný príjem do 400 mg kofeínu (čo zodpovedá približne 3–5 šálkam kávy) považovaný za mierny a bezpečný.

Výskumníci vysvetľujú, že účinok kávy na zníženie krehkosti môže byť čiastočne spôsobený obsahom antioxidantov, ktoré môžu pomáhať znižovať zápaly, úbytok a poškodenie svalov. Káva môže taktiež prispieť k lepšej regulácii citlivosti na inzulín a príjmu glukózy u starších ľudí.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #starnutie #káva