Za zdravotné problémy občas môže rúž na pery

Chemické látky, ktoré poškodzujú zdravie, sa dajú nájsť aj v niektorých rúžoch na pery. Nový výskum odhalil, že táto denná súčasť kozmetickej výbavy takmer každej ženy spôsobuje svalové a srdcové problémy, ako aj zvýšené riziko vzniku alergií a artritídy.

22.10.2012 06:00
rúž, pery, líčenie Foto:
Rúže s obsahom olova zase spôsobujú pomalú otravu.
debata (1)

Rúže na pery sa skladajú z mnohých chemických látok, či už umelo vyrobených alebo prírodných. Vedci najnovšie odhalili, že zdravotné riziká spôsobuje najmä látka zvaná triclosan. Ten sa využíva v kozmetike ako konzervačná látka. Podľa informácií anglického denníka dailymail výskumníci triclosan spájajú so vznikom srdcových a svalových ťažkostí. Výrobcovia vo väčšine prípadov výskum odmietajú. Tvrdia, že výrobky sú v poriadku a testované. Združenie kozmetických koncernov najnovší výskum zamieta, argumentuje tým, že testy na myšiach nie sú relevantné. Dodáva, že obsah triclosanu v produktoch neprekračuje povolenú hranicu. Predchádzajúce výskumy však účinky triclosanu testovali aj na ľuďoch. Niektoré koncerny na základe výskumu ako napríklad Johnson & Johnson (ústna voda Listerine), Neutrogena (mydlo) prisľúbili zo svojich výrobkov túto látku odstrániť.

Profesor Isac Pessah zaoberajúci sa molekulárnou biochémiou odhalil, že laboratórnym myšiam sa znížila funkcia srdca až o 25 percent po tom, čo boli na dvadsať minút vystavené účinkom triclosanu. Jeho štúdia takisto ukázala, že látka môže vážne narušiť a znížiť funkciu svalov. Ďalšie štúdie ukázali, že triclosan môže spôsobovať problémy so štítnou žľazou alebo dokonca aj s plodnosťou. Takisto môže zvýšiť hladinu mužských pohlavných hormónov v tele, čo sa môže prejaviť v podobe akné, nárastu telesnej hmotnosti, nadmerným ochlpením alebo vynechávaním menštruácie. Európske úrady zatiaľ výrobky s triclosanom nezakázali, uviedli však, že ich používanie je na rozhodnutí každého človeka.

Medzi potenciálne škodlivé chemické látky nepatrí len triclosan, ale aj parabény, ktoré sa v rúžoch bežne vyskytujú a majú konzervačný efekt. Medzi vedcami existujú obavy, že parabény môžu pôsobiť ako ženský pohlavný hormón estrogén a rozhádzať menštruačný cyklus. Výskum anglického onkológa Philipa Darbreho dokonca spája parebény so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka.

Zápaly kože aj choré obličky

Okrem parabénov môžu zdravotné ťažkosti spôsobovať ťažké kovy ako kadmium a chróm, nachádzajúce sa v rúžoch. Tieto látky zase vedci vinia za problémy ako sú zápaly kože alebo možné poškodenie obličiek pri dlhodobom používaní výrobkov s ich obsahom. Pokožku môže dráždiť aj metyakrylát, ktorý udržiava farbu na perách. Niektoré výskumy zase spájajú používanie rúžu s rozvojom chronickej a ťažkej artritídy alebo choroby nazývanej systémový lupus. Ten ovplyvňuje stav pokožky, kĺbov a vnútorných orgánov vrátane obličiek. Bostonskí vedci dokázali, že používanie niektorých rúžov aspoň trikrát týždenne významne zvyšuje riziko vzniku lupusu. Samozrejme platí, že čím dlhšie žena rúž používa, tým je riziko vzniku týchto zdravotných ťažkostí väčšie.

Zdraviu škodí aj olovo

Rúže s obsahom olova zase spôsobujú pomalú otravu. Olovo sa hromadí v tele a časom môže vyvolať poškodenie mozgu a nervového systému. Obzvlášť zraniteľné sú tehotné a dojčiace matky, lebo olovo sa dostáva cez placentu alebo materské mlieko do krvi dieťaťa. Americký výskum z tohto roka ukázal, že maximálna povolená hladina olova v kozmetike sa prekračuje a najviac sa tak dialo v rokoch 2009 až 2011, počas ktorých výrobcovia výrazne prekračovali povolené limity a najviac tak robili práve najväčšie kozmetické koncerny, ktorých výrobky sú bežne dostupné v sieťach drogérií.

Olovo obsahujú najmä rúže, v ktorých výrobca avizuje obsah minerálnych látok. Podľa anglickej expertky na bezpečnosť kozmetiky Pat Thomasovej sú však minerály ťažené vo väčšine prípadov zo zeme a každý takýto produkt teda bude obsahovať olovo, ale aj látky ako arzén alebo kadmium. Iróniou podľa nej je, že obsah olova sa zvýšil najmä v kozmetike predávanej ako prírodná práve pre obsah spomínaných minerálnych látok. Obsah prírodných látok naznačuje, že výrobok by mal byť pre pokožku zdravý, ale opak môže byť pravdou práve vďaka vysokej hladine olova. Pomer olova k ostatným látkam v kozmetike sa líši podľa farebných pigmentov Pravidlom býva, že čím je odtieň intenzívnejší, tým je hladina olova vyššia. Lepšie pre zdravie je teda používať svetlejšie až priesvitné odtiene.

1 debata chyba