Kozmetické výrobky a alergické reakcie na ne

Pri používaní opaľovacích prípravkov ľudia alergicky reagujú najmä na chemické ochranné faktory, ktoré pohlcujú slnečné žiarenie.

22.10.2012 14:00
vlasy, farba, účes Foto:
Pred použitím farby na vlasy sa odporúča urobiť test znášanlivosti nanesením kvapky farby za ucho či do lakťovej jamky a počkať 24 hodín.
debata (1)

Adstringentné prípravky: majú sťahujúci a vysušujúci efekt, obsahujú alkohol, propylénglykol a salicylovú kyselinu, ktoré môžu vyvolávať svrbenie a začervenania pokožky.

Hydratačné prípravky: najčastejšie obsahujú vazelínu, minerálny olej, lanolín, silikón, glycerín, propylénglykol, proteíny a niektoré vitamíny a všetky môžu pôsobiť ako silné alergény.

Čistiace prípravky: mydlá, detergenty, sprchové a kúpeľové gély či peny môžu tiež dráždiť pokožku.

Farby na vlasy: pred ich použitím sa odporúča urobiť test znášanlivosti nanesením kvapky farby za ucho či do lakťovej jamky a počkať 24 hodín. Ak sa neobjaví začervenanie, svrbenie, opuch, môžete farbu použiť.

Dezodoranty a antiperspiranty: veľmi silné antiperspiranty môžu pokožku podráždiť pri kontakte s vodou a po holení, neodporúča sa ich používať pred depiláciou a pred kúpaním v bazénoch.

Make-up: ideálny make-up by mal byť hypoalergénny a nekomedogénny. Mal by obsahovať taký ochranný faktor proti slnečnému žiareniu, aby zabezpečil proti predčasnému starnutiu pokožky, tvorbe vrások a vzniku kožnej rakoviny.

Očné tiene, linky a maskary: očné viečka sú najcitlivejšia oblasť kože na tele, preto je dôležité venovať výberu prípravkov veľkú pozornosť. Výrobky rozpustné vo vode, teda nie permanentné očné linky, nezmývateľné riasenky a podobne, sa z pokožky odstraňujú ľahšie, a preto hrozí menej podráždenia a alergických reakcií. Očná kozmetika by mala byť menená každé tri mesiace za novú, aby sa predišlo bakteriálnemu znečisteniu.

Rúže, lesky a balzamy na pery: obsahujú farbivá a vonné látky, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu. Suché a popraskané pery by mali byť ošetrované špeciálnymi tyčinkami bez obsahu vonných a konzervačných látok a lanolínu.

Laky na nechty: prekvapujúco môžu byť tiež zdrojom alergickej reakcie, ktorú v tomto prípade spôsobuje formaldehyd. Objavuje sa začervenanie prstov, očných viečok, tváre i krku, teda miest, ktorých sa nalakovanými nechtami dotýkame. Riešením je voliť hypoalergénne druhy bez obsahu formaldehydu a jeho derivátov.

1 debata chyba