Nápoj z bežnej potraviny, ktorú má doma každý Slovák, môže radikálne znížiť riziko rakoviny: Výsledky vás ohromia

Najnovšie vedecké analýzy ukazujú, že pravidelná konzumácia nápoja z jednej bežnej potraviny môže výrazne znížiť riziko viacerých typov rakoviny. Výsledky rozsiahlych štúdií potvrdzujú silný ochranný účinok.

07.05.2025 07:00
stavy prevencia Foto:
Existuje čoraz viac dôkazov, že pravidelná konzumácia môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny.
debata

Lykopén je silný antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v paradajkách a paradajkových produktoch. Práve on dodáva paradajkám ich charakteristickú červenú farbu a je predmetom mnohých vedeckých štúdií v súvislosti s jeho potenciálnym vplyvom na zdravie.

Všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová tvrdí, že vitamín C je ako švajčiarsky nožík - má mnohoraké použitie
Video
Čo sa týka doplnkov výživy, sme zvyknutí užiť "céčko" kedykoľvek a s čímkoľvek. Existuje niečo ako správne užívanie tohto vo vode rozpustného vitamínu? Kedy to už s jeho dávkou preháňame? / Zdroj: TV Pravda

Antioxidačné účinky lykopénu pomáhajú neutralizovať voľné radikály – nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k vzniku rakoviny.

Rozsiahla metaanalýza publikovaná vo Frontiers in Nutrition v roku 2025 analyzovala 43 prospektívnych štúdií s viac ako 92 000 účastníkmi. Zistilo sa, že vyšší príjem lykopénu v strave a jeho vyššie hladiny v krvi súvisia so zníženým výskytom rakoviny a nižšou úmrtnosťou. Každé zvýšenie hladiny lykopénu v krvi o 10 mikrogramov na deciliter bolo spojené s 5 % znížením celkového rizika rakoviny.

Výskumy ukazujú pozitívnu súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou paradajkových produktov a nižším výskytom niektorých druhov rakoviny.

Hladomor. Čítajte viac V Džibuti ešte stále platí, že "neobrezaná" žena je nečistá. Robí sa to žiletkou a bez anestézy

Štúdia publikovaná v British Journal of Nutrition zaznamenala až 35 % zníženie rizika rakoviny u osôb, ktoré konzumovali desať a viac porcií paradajkových produktov týždenne.

Forma, v akej paradajky konzumujeme, pritom zohráva dôležitú úlohu. Tepelne spracované paradajkové produkty, ako sú šťava, pretlak či omáčky, obsahujúviac biologicky dostupného lykopénu než surové paradajky. Pri varení sa totiž rozkladajú bunkové steny paradajok a lykopén sa tak ľahšie vstrebáva.

Lykopén a konkrétne typy rakoviny

Rakovina prostaty

Niekoľko výskumov sa zameralo na spojenie medzi príjmom lykopénu a výskytom rakoviny prostaty. Prehľadová štúdia publikovaná v Journal of the National Cancer Institute uvádza, že vyšší príjem paradajkových produktov a vyššie hladiny lykopénu v krvi sú spojené s nižším rizikom vzniku rakoviny prostaty.

imunitny system Čítajte viac Za slabou imunitou môže byť časté užívanie antibiotík „len pre istotu“: Týchto 10 návykov škodí aj zdravým ľuďom

Rakovina pľúc a prsníka

Spomínaná metaanalýza z roku 2025 potvrdila aj nepriamu úmeru medzi hladinami lykopénu v krvi a výskytom rakoviny pľúc či prsníka. Najmä pri rakovine pľúc sa potvrdila významná negatívna súvislosť, čím vyššie hladiny lykopénu, tým nižšie riziko ochorenia.

Ako zaradiť paradajkovú šťavu do jedálnička?

Ak chcete získať potenciálne ochranné účinky lykopénu, zvážte pravidelné zaradenie paradajkovej šťavy do svojho denného režimu. Tu je niekoľko odporúčaní:

Voľte 100 % paradajkovú šťavu – vyhnite sa produktom s pridaným cukrom a soľou.

Dôležitá je pravidelnosť – výhody prináša každodenná konzumácia, nie občasné pitie.

Kombinujte so zdravými tukmi – lykopén je rozpustný v tukoch, preto ho zapite alebo skombinujte s trochou olivového oleja.

Striedajte formy paradajok – okrem šťavy siahnite aj po omáčkach, polievkach alebo pretlakoch.

Existuje čoraz viac dôkazov, že pravidelná konzumácia paradajkových produktov bohatých na lykopén môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny, najmä prostaty, pľúc a prsníka. Zaradenie paradajkovej šťavy do vyváženej stravy, spolu so zdravým životným štýlom, môže byť jednoduchým a chutným krokom k prevencii rakoviny.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #rakovina prsníka #paradajky #rakovina pľúc #paradajková šťava #prevencia rakoviny