Tento doplnok urýchľuje vylučovanie liekov z tela: Vedci odhalili skryté riziko obľúbeného korenia v kuchyni

Prírodný liek, ktorý môže sabotovať vašu liečbu? Vedci zistili, že škorica dokáže významne ovplyvniť, ako dlho lieky zostanú vo vašom tele.

08.05.2025 06:00
koreniny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Milujete rannú kávu s penou, ktorá je posypaná škoricou alebo si radi doprajete škoricové pečivo? Táto voňavá korenina sa stala hitom medzi fanúšikmi zdravého životného štýlu. Do kávy, kaše či dezertov ju pridávame nielen pre jej úžasnú chuť, ale aj pre jej sľubované zdravotné účinky. Najnovší výskum však prináša zaujímavé zistenie – s nadmernou konzumáciou škorice by sme mali byť opatrní, hlavne ak užívame lieky.

Špecialistka na jedlo a výživu navštívila nedávno aj redakciu Pravdy
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Food Chemistry: Molecular Sciences môže škorica ovplyvňovať to, ako naše telo spracováva lieky na predpis. Vedci zistili, že niektoré látky v škorici dokážu „prebudiť“ špeciálne receptory v našom tele, ktoré urýchľujú odbúravanie liekov. Jednoducho povedané – vaše lieky by kvôli škorici mohli rýchlejšie opustiť vaše telo, než stihnú poriadne zabrať.

Táto informácia prichádza práve v čase, keď popularita škorice stúpa do nebývalých výšin. Ľudia ju čoraz častejšie vyhľadávajú nielen ako koreninu, ale aj ako prírodný liek, najmä pri problémoch s cukrovkou typu 2. Odborníci predpovedajú, že trh so škoricou narastie o neuveriteľných 412,9 milióna dolárov do roku 2028, a to sčasti vďaka jej využitiu vo farmaceutickom priemysle.

Čo sa deje s liekmi, keď konzumujeme veľa škorice?

Aby vedci zistili, čo presne škorica v našom tele robí, vytvorili v laboratóriu niečo ako „umelé trávenie“. Pozerali sa najmä na škoricový olej a dve jeho hlavné zložky, ktoré sa volajú škoricový aldehyd a kyselina škoricová.

Ukázalo sa, že počas trávenia tieto látky v škorici prebúdzajú v našom tele takzvané xenobiotické receptory. Nebojte sa toho zložitého názvu – ide vlastne o akýchsi „vrátnikov“, ktorí kontrolujú, ako dlho a v akom množstve zostanú lieky v našom tele.

demencia Čítajte viac To, čo pijete, môže zmenšovať váš mozog: Vedci varujú pred bežným potešením, ktoré urýchľuje nástup kognitívneho úpadku

Keď škorica aktivuje týchto „vrátnikov“, môže to spôsobiť, že lieky sa z nášho tela vylúčia rýchlejšie. Je to ako keby ste si zabudli dať budík a zaspali do práce – liek jednoducho nemá dosť času urobiť svoju prácu naplno.

Zaujímavé je, že vedci zatiaľ nevedia presne povedať, koľko škorice je už „priveľa“. Vedia však, že občasné posypanie raňajok škoricou pravdepodobne problém nespôsobí, no pravidelné užívanie škoricových výživových doplnkov už môže viesť k interakciám s liekmi.

Ktorí ľudia by mali byť najviac ostražití?

Ak užívate denne nejaké lieky a zároveň ste veľkým fanúšikom škorice, mali by ste zbystriť pozornosť. Najväčšie riziko hrozí tým, ktorí liečia chronické ochorenia a súčasne si denne doprajú silnú dávku škorice – či už v jedle, v čaji, alebo v podobe výživových doplnkov.

Vedci priznávajú, že v tejto oblasti ešte nemáme dostatok výskumu. Je to ako skladačka, v ktorej chýba niekoľko dôležitých dielikov. Práve preto je dobré byť opatrný, najmä ak škoricu užívate pravidelne vo väčších množstvách.

nezdrave jedlo Čítajte viac Päť potravín, ktoré potichu ničia váš mozog: Neurovedec odhalil, ako bežné jedlá urýchľujú nástup demencie o desaťročia

Medzi lieky, ktorých účinnosť by mohla byť ovplyvnená škoricou, pravdepodobne patria:

  • Lieky na srdce a vysoký tlak
  • Lieky na cukrovku
  • Lieky proti bolesti a zápalu
  • Lieky na neurologické problémy
  • Lieky proti zrážaniu krvi

Paradoxne, mnohí ľudia siahajú práve po škoricových doplnkoch v nádeji, že im pomôžu s niektorými zdravotnými problémami, ako je vysoký cukor v krvi. Škorica totiž získala povesť prírodného pomocníka pri regulácii hladiny cukru, znižovaní zápalu a podpore zdravého srdca.

Ako teda s obľúbenou škoricou naložiť?

Nemusíte hneď vyhadzovať všetku škoricu z kuchyne! Pre väčšinu z nás je občasné použitie malého množstva škorice v jedle úplne v poriadku. Trocha škorice na rannej kaši alebo v jablkovom koláči by nemala spôsobiť problémy.

Ak však užívate dôležité lieky, bolo by dobré povedať vášmu lekárovi o všetkých bylinných doplnkoch a korenínach, ktoré pravidelne konzumujete vo väčšom množstve. Lekár tak získa úplnejší obraz o vašom zdraví a môže lepšie vyhodnotiť, či vaše lieky fungujú správne.

Vedci momentálne plánujú ďalší výskum, ktorý by mal presnejšie určiť, koľko škorice je bezpečné konzumovať a ktoré konkrétne lieky sú najviac ohrozené. Potrebujeme totiž klinické štúdie s reálnymi pacientmi, nie len laboratórne experimenty.

„Vieme, že existuje potenciál pre škoricový aldehyd aktivovať tieto receptory, čo môže predstavovať riziko pre liekové interakcie,“ povedal Bill Gurley, hlavný vedec Národného centra pre výskum prírodných produktov Univerzity v Mississippi, v tlačovej správe. „To je to, čo by sa mohlo stať, ale nebudeme presne vedieť, čo sa stane, kým neurobíme klinickú štúdiu.“

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #škorica