Bežný kuchynský spotrebič môže zvyšovať riziko rakoviny: Máte ho doma aj vy?

Vedci zo Stanfordskej univerzity varujú pred bežným spotrebičom, ktorý sa nachádza v miliónoch domácností. Môže zvyšovať riziko rakoviny, najmä u detí.

09.05.2025 07:20
plynovy sporak Foto:
Najefektívnejšou ochranou podľa výskumníkov je kvalitné vetranie, ideálne pomocou digestora s vývodom von z budovy alebo otvorením okien počas varenia.
debata (7)

V miliónoch amerických, ale aj európskych domácnostiach patria plynové sporáky k bežnej výbave. Sú obľúbené pre rýchlosť ohrevu aj precíznu reguláciu tepla, no v posledných rokoch sa čoraz častejšie dostávajú do centra pozornosti kvôli zdraviu škodlivým emisiám, ktoré pri ich používaní vznikajú.

Na Slovensku stúpa úmrtnosť žien na rakovinu prsníka, pretože pacientky zachytávame v neskorších štádiách ochorenia
Video
Vo chvíli, keď si žena nahmatá hrčku, môže byť aj neskoro na to, aby bol nádor liečiteľný s dobrým prežívaním. / Zdroj: TV Pravda

Najnovšie na to upozorňuje tím vedcov zo Stanfordskej univerzity, ktorý priniesol znepokojivé zistenia: plynové sporáky počas spaľovania zemného plynu a propánu uvoľňujú benzén – známy karcinogén. Riziko vzniku rakoviny je pritom najvyššie práve v domácnostiach s nedostatočným vetraním a častým používaním týchto spotrebičov, píše New York Post.

„Zemný plyn a propánové sporáky emitujú benzén, známy karcinogén prostredníctvom spaľovania,“ uviedli výskumníci v štúdii, ktorá vyjde v Journal of Hazardous Materials.

žena v posteli, spánok Čítajte viac Zabudnite na osem hodín spánku v kuse. Tento jednoduchý zvyk mení životy miliónom ľudí

Najviac sú ohrozené deti. Vdychujú viac škodlivín ako dospelí

Zvlášť alarmujúce sú zistenia týkajúce sa detí. Výskum naznačuje, že ich riziko vzniku rakoviny spôsobenej benzénom je až 1,85-násobne vyššie než u dospelých. Dôvodom je najmä ich rýchlejšie dýchanie a menšia telesná hmotnosť, kvôli čomu absorbujú viac škodlivých látok z ovzdušia.

Vedci preto zdôrazňujú, že keďže benzén nemá žiadnu bezpečnú hranicu účinku, je dôležité venovať týmto rizikám zvýšenú pozornosť: „Keďže neexistuje žiadna bezpečná hranica pre karcinogénne účinky benzénu, je kľúčové ďalej vyhodnocovať zdravotné riziká spojené s touto expozíciou.“

Simulácie rôznych scenárov varenia ukázali, že v prostredí s minimálnym alebo žiadnym vetraním sa koncentrácia benzénu výrazne zvyšuje. Najvyššie hodnoty namerali vedci v menších bytoch, nasledovali montované domy, radové a napokon samostatne stojace domy. Šokujúco však najväčšie riziko hrozí práve v miestnostiach, kde by to čakal len málokto, v spálňach.

„Zvlášť znepokojujúce boli zvýšené riziká v spálňach, kde ľudia trávia najviac času,“ píšu autori štúdie.

Spoznajte všetky druhy: Ktorá ryža je najzdravšia a ktorá vám pomôže schudnúť? Čítajte viac Vedci odhalili genetické tajomstvá jednej z najobľúbenejších plodín na svete. Jete ju aj vy. Vďaka týmto poznatkom sa stane odolnejšou voči klimatickej kríze

Výmena sporáka alebo vetranie?

Najefektívnejšou ochranou podľa výskumníkov je kvalitné vetranie, ideálne pomocou digestora s vývodom von z budovy alebo otvorením okien počas varenia. Dlhodobo je však najbezpečnejším riešením prechod na elektrický alebo indukčný sporák.

Plynové sporáky sa v posledných rokoch dostali pod paľbu kritiky. Štúdie naznačujú, že vypúšťajú znečisťujúce látky, ako je oxid dusičitý, oxid uhoľnatý, benzén a formaldehyd, ktoré môžu spustiť astmu a potenciálne zvýšiť riziko srdcových chorôb a iných zdravotných problémov.

Štúdia tiež odhaduje, že až 6,3 milióna Američanov je vystavených najnebezpečnejším 5 % plynových sporákov z hľadiska emisií benzénu. Plynové sporáky sa nachádzajú v približne 38 % amerických domácností, čo predstavuje približne 40 miliónov bytov a domov.

Tieto zistenia vychádzajú z meraní, ktoré vedci uskutočnili v roku 2023 v 87 domácnostiach naprieč 14 okresmi v Colorade a Kalifornii.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 7 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #deti #rakovina #kuchyňa #oxid dusičitý #karcinogén #plynový sporák