Pri samovyšetrovaní prsníkov je dôležitá aj intuícia

Predsedníčka občianskeho združenia HER Klub, MUDr. Zuzana Böhmová sa rozhodla podeliť o svoj silný príbeh a inšpirovať tak ostatné ženy, ktoré sa boja chorôb, no predovšetkým jednej z najzákernejších: rakoviny.

23.10.2012 14:00
MUDr. Zuzana Böhmová Foto:
MUDr. Zuzana Böhmová.
debata (1)

„Za seba môžem povedať, že dôležitá je intuícia a citlivosť ženy. Jedna vec je naučiť sa prsníky vyšetrovať a druhá niečo cítiť,“ povedala na tlačovej konferencii, ktorá prezentovala užitočný projekt s názvom Máte vlastné telo vo svojich rukách, venovanej práve samovyšetreniu prsníkov. Ona sama si ako 42-ročná nahmatala hrčku a tiež si našla recidívu. Dnes tvrdí, že v tom bol „veľký kus intuície“.

„Ženy sa musia naučiť vnímať vlastné telo a signály, ktoré vysiela,“ myslí si žena, ktorá mala v štyridsiatke absolvovať prvú mamografiu. Rakovinu mali totiž v rodine, babička aj teta boli choré. „Avšak v tom čase som bola gravidná, čakala som štvrté dieťa, ktoré som dva roky dojčila. U mňa neplatili žiadne rizikové ani ochranné faktory, no po dvoch rokoch dojčenia som si nahmatala hrčku. A bolo to tam.“ Skúsený lekár, ktorého Zuzana ihneď navštívila, sa čudoval. Vraj ako ste na toto prišli? „Čiže nie je to tak, že my hmatneme len niečo väčšie. Nie. Treba si veriť. Aj keď som prišla s recidívou, prvé vyšetrenia ukázali, že to nič nie je. Nazvali to Ticov syndróm, nikdy na to nezabudnem. A bolo to ono.“

Böhmová tiež vyzýva ženy, aby neverili nepravdivým rečiam o tom, že „ak sa dajú rezať, zomrú“. Práve pre takéto odrádzanie mnohé ženy chorobe podľahli a liečbu nepodstúpili. Reč v tomto prípade nie je len o rakovine prsníka. „Ľudia sa boja ísť k lekárovi, boja sa liečby, sú hlúpi. A pripravujú sa o život a svoje deti o rodičov,“ myslí si. Vyzvala tiež ľudí, ktorí druhých od liečby odhovárajú, aby s tým prestali. „Ja som mala už dve recidívy, druhú s metastázou do pľúc, do kostí a svalov. Môžem sa vám ukázať, ako plávam, ako sa mám dobre. Tá liečba stojí za to. Nehovorím, že je to ľahké, ale stojí to za to,“ uzavrela.

Cieľom kampane Máte vlastné telo vo svojich rukách, je naučiť ženy pod dohľadom lekárov vyšetrovať si prsníky. Nové je to, že lekári nebudú čakať ženy u seba v ambulanciách, tentokrát pôjdu za nimi. Organizácie, firmy, školy, v ktorých pracuje väčšia či menšia skupina, sa môžu bezplatne prihlásiť na webovej stránke www.pridajtesa.sk. Na stránke si môžu dohodnúť termín stretnutia, kam sa nimi odborníci prídu.

1 debata chyba