Milovníci sladkostí, pozor! Ak si pravidelne doprajete sladené nápoje, koláče či sušienky, vaše srdce a mozog môžu trpieť. Nadmerná konzumácia cukru totiž spúšťa v tele zápal a rozkolíše hladinu glukózy v krvi. Tieto zmeny postupne poškodzujú vaše krvné cievy a zvyšujú riziko mozgovej príhody.
Mnohí z nás vnímajú zdravie srdca a mozgu ako dve oddelené veci. V skutočnosti fungujú ako nerozlučný tím. Váš mozog potrebuje pre svoju činnosť okysličenú krv, ktorú dodáva srdce. Keď nastane mozgová príhoda, tepna v mozgu sa upchá alebo praskne, informuje portál EatingWell. Časť mozgu zostane bez kyslíka, bunky odumrú a následky môžu zmeniť celý váš život.
„Podľa Americkej asociácie srdca je mozgová príhoda piatou najčastejšou príčinou smrti v USA a hlavnou príčinou zdravotného postihnutia.“ Dobrou správou však je, že väčšine mozgových príhod môžete predísť. A jedným z najúčinnejších krokov je práve úprava stravy – najmä obmedzenie cukru.
Ako cukor zvyšuje riziko mozgovej príhody
Možno si myslíte, že občasná sladkosť nemôže ublížiť. Lenže z dlhodobého hľadiska spôsobuje nadmerný príjem cukru reťazovú reakciu problémov pre vaše srdce.
Keď telo neustále spracováva veľké množstvo cukru, vzniká chronický zápal. „Chronický zápal v tele môže viesť k poškodeniu krvných ciev a hromadeniu plaku, zúženým alebo stvrdnutým tepnám, faktorom, ktoré môžu zvýšiť riziko mozgovej príhody,“ vysvetľuje Roxana Ehsani, M.S., RD, CSSD. Podľa výskumov zápal poškodzuje aj iné orgány, ktoré potom uvoľňujú škodlivé látky. Tie putujú do mozgu, zvyšujú riziko príhody a komplikujú zotavenie.

Výkyvy hladiny cukru v krvi predstavujú ďalší problém. Keď pravidelne konzumujete veľa sladkostí, vaša hladina cukru v krvi prudko stúpa a klesá. Tieto výkyvy postupne ničia steny krvných ciev. Štúdie dokonca ukázali, že „za každé 5% zvýšenie celkových kalórií, ktoré človek prijal z pridaných cukrov, sa riziko mozgovej príhody zvýšilo o 10%.“ Najväčšími vinníkmi sú pritom sladené nápoje.
Mnoho sladkých pochúťok obsahuje okrem cukru aj nasýtené tuky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu. „Konzumácia viac rafinovaných obilnín vo vašej strave môže nepriamo zvýšiť váš LDL alebo ‚zlý‘ cholesterol,“ upozorňuje Patricia Kolesa, M.S., RDN. „LDL môže vytvoriť hromadenie plaku tukových usadenín vo vašich tepnách, čo môže viesť k mozgovej príhode.“
Živiny, ktoré ochránia vaše srdce a mozog
Zníženie príjmu cukru je len jednou stranou mince. Pre zdravé srdce potrebujete aj dostatok ochranných živín.
Vláknina je vašim tajným spojencom. „Vláknina pomáha viazať zlý LDL cholesterol v tele a pomáha ho z tela odstraňovať,“ hovorí Ehsani. „To môže znížiť hromadenie plaku v tepnách a znížiť riziko mozgovej príhody.“ Hľadajte najmä rozpustnú vlákninu v ovsených vločkách a jačmeni – dokáže aktívne vyplaviť zlý cholesterol z vášho tela.

Sodík v strave zvyšuje krvný tlak, čo priamo zvyšuje riziko mozgovej príhody. Väčšinu sodíka prijímame z polotovarov a jedál v reštauráciách. Skúste si čítať etikety na potravinách a budete prekvapení, koľko soli sa skrýva v bežných produktoch.
Omega-3 mastné kyseliny patria medzi najlepších ochrancov vášho srdca. „Štúdie zistili, že vyšší príjem omega-3 môže znížiť riziko mozgovej príhody,“ potvrdzuje Ehsani. „Pomáhajú ukľudniť zápal, znížiť hladinu triglyceridov a môžu dokonca pomôcť podporiť zdravý krvný tlak.“ Najlepším zdrojom sú tučné ryby ako losos, sleď, makrela a sardinky.
Draslík funguje ako prírodný protihráč sodíka – znižuje krvný tlak a chráni pred mozgovou príhodou. Nájdete ho v týchto potravinách:
- Banány (tie sú najznámejším zdrojom)
- Losos
- Avokádo
- Strukoviny
- Tmavá listová zelenina
Praktické riešenia pre každý deň
Obmedzenie cukru nemusí znamenať koniec radosti z jedla. Začnite malými, ale účinnými zmenami.
Tekutý cukor v nápojoch predstavuje najľahší cieľ. Kolové nápoje, sladené ľadové čaje a energetické nápoje vymieňajte za vodu s citrónom, nesladený čaj alebo perlivú vodu. Táto jednoduchá zmena môže ročne ušetriť kilogramy cukru vo vašej strave.
Americká asociácia srdca odporúča jasné limity: ženy by nemali prekročiť 6 lyžičiek (24 g) pridaného cukru denne, muži 9 lyžičiek (36 g). Na porovnanie – jedna plechovka koly obsahuje približne 10 lyžičiek cukru.
Spracované potraviny často skrývajú cukor pod rôznymi názvami. Naučte sa ich rozpoznávať na etiketách: sirup, glukóza, dextróza, sacharóza – všetko sú to len iné pomenovania cukru. Čím čerstvejšie potraviny, tým menej pridaného cukru zvyčajne obsahujú.
Sladkú chuť môžete uspokojiť aj zdravšie – doprajte si ovocie ako dezert, vymeňte bielu múku za celozrnnú a experimentujte s korenínami ako škorica či vanilka, ktoré prirodzene zvýrazňujú sladkú chuť. Vaše srdce aj mozog sa vám poďakujú za každú lyžičku cukru, ktorú ušetríte.