Každodenne objavujeme nové zdroje mikroplastov v našom okolí. Nachádzajú sa v čajových vreckách, oblečení, žuvačkách a mnohých ďalších výrobkoch.
Plast sa nikdy úplne nerozloží – namiesto toho sa rozpadá na čoraz menšie častice. Mikroplasty majú veľkosť pod 5 milimetrov (približne ako guma na ceruzke) a vedci bijú na poplach ohľadom ich vplyvu na naše zdravie.
Plastikárske spoločnosti pridávajú do svojich výrobkov vyše 16 000 rôznych chemikálií. Štvrtina z nich predstavuje nebezpečenstvo pre ľudí aj životné prostredie. Obsahujú vysoko toxické látky narúšajúce funkciu endokrinného a nervového systému, pričom niektoré môžu vyvolať rakovinu.
Najnovšia štúdia z roku 2024 v New England Journal of Medicine priniesla alarmujúce zistenie. Pacienti po operácii karotickej tepny, ktorí mali v arteriálnom plaku mikroplasty, čelili 4,5-násobne vyššiemu riziku infarktu, mŕtvice alebo úmrtia počas 34 mesiacov po zákroku oproti pacientom bez mikroplastov.
Tieto častice už kontaminovali našu vodu, potraviny, vzduch aj ľudské telá. Hoci úplne eliminovať mikroplasty nemôžeme, jednoduché zmeny v domácnosti dokážu významne znížiť našu expozíciu.
Čistejšia voda bez mikroplastov
Plastové fľaše predstavujú hlavný zdroj mikroplastov v pitnej vode. Výskum z časopisu Environmental Science & Technology z roku 2019 ukázal šokujúce čísla – ľudia pijúci výhradne balenú vodu prijmú ročne asi 90 000 mikroplastov, zatiaľ čo pri vode z vodovodu v opakovane použiteľnej kovovej alebo sklenenej fľaši len približne 4 000.

Ani voda z vodovodu však nezostáva úplne čistá. Obsahuje omnoho menej mikroplastov než balená voda, no aj tak predstavuje zdroj kontaminácie. Vedci v roku 2024 dokázali, že jednoduchým prevarením vody odstránime minimálne 80% mikro- a nanoplastov.
Pre tých, ktorí nechcú vodu stále prevárať, existuje praktickejšie riešenie – kvalitné filtračné systémy. Odborníci odporúčajú vyberať filtre s certifikáciou National Sanitation Foundation (NSF)/American National Standards Institute 53 (NSF/ANSI 53). Tieto filtre prešli prísnymi testami v akreditovaných laboratóriách a účinne zachytávajú nielen mikroplasty, ale aj iné škodliviny vrátane olova.
Najväčší efekt dosiahnete kombinovaným prístupom – používajte filtrovanú vodu z vodovodu naliatu do opätovne použiteľnej kovovej alebo sklenenej fľaše. Takto znížite svoju expozíciu mikroplastom až o 95% v porovnaní s pitím balenej vody.
Strava bez plastového znečistenia
Odborníci pre Fortune zdôrazňujú: „Nikdy neohrievajte jedlo v plastových nádobách!“ Pri zahrievaní sa z plastu uvoľňuje najviac mikroplastov a chemikálií priamo do vašej stravy. Nezáleží pritom na označení „vhodné do mikrovlnky“ – aj tieto nádoby pri ohrievaní uvoľňujú mikroplasty.

Zvláštnu pozornosť musia venovať rodičia najmenších detí. Štúdia z roku 2020 preukázala, že plastové dojčenské fľaše pri ohrievaní uvoľňujú do mlieka alebo umelej výživy značné množstvo mikroplastov. Výskum z roku 2022 následne spojil vystavenie detí mikroplastom v ranom veku s vývojovými poruchami.
Pre bezpečné ohrievanie jedla vždy premiestnite potraviny z plastových do sklenených, keramických alebo nerezových nádob. Aj pri čistení plastových kontajnerov buďte opatrní. Umývačky dosahujú vysoké teploty, ktoré podporujú uvoľňovanie mikroplastov, preto plastové nádoby radšej umývajte ručne vo vode s miernou teplotou.
Jednorazové plastové obaly vyžadujú osobitnú pozornosť. Mnohí z nás opätovne používajú plastové vrecká, tégliky od jogurtov či obaly z donášky jedla. Opakované používanie týchto produktov však výrazne zvyšuje uvoľňovanie mikroplastov. Ak v nich skladujete potraviny, priamo zvyšujete množstvo mikroplastov, ktoré následne zjedáte.
Ako efektívne znížiť expozíciu mikroplastom
Nahraďte plastové nádoby a fľaše materiálmi, ktoré neuvoľňujú škodlivé látky. Najlepšie voľby predstavujú:
- Sklenené nádoby na skladovanie potravín
- Nerezové alebo hliníkové fľaše na vodu
- Keramické hrnčeky a taniere
- Drevené kuchynské náčinie
- Potravinové obaly z včelieho vosku
Pri nákupoch potravín minimalizujte plastové obaly. Uprednostňujte bezobalové obchody, nakupujte čerstvé nebalené potraviny a používajte vlastné látkové vrecká na ovocie a zeleninu. Mnoho obchodov už umožňuje priniesť si vlastné nádoby na sypké potraviny či pečivo.
Plastové nádoby skladujte v suchu pri izbovej teplote. Vlhkosť a vysoké teploty urýchľujú degradáciu plastov a uvoľňovanie mikroplastov. Plastové nádoby pravidelne kontrolujte – škrabance, zmeny farby alebo odery signalizujú, že nádoba začala uvoľňovať mikroplasty vo zvýšenej miere.
Aj malé zmeny vedú k veľkým výsledkom. Postupná výmena plastových produktov za bezpečnejšie alternatívy výrazne zníži vaše celoživotné zaťaženie mikroplastmi.