MUDr. Rastislav Vrabec: Obezita podporuje vznik kŕčových žíl

Nesprávna životospráva, vysoké podpätky, tesné oblečenie ako aj príliš vysoké teploty môžu postup vzniku kŕčových žíl iba urýchliť. Aj obezita podporuje vznik rozšírených cievok, neskôr aj varixov.

26.10.2012 07:00
MUDr. Rastislav Vrabec Foto:
MUDr. Rastislav Vrabec
debata

Rozšírené cievky sú podľa MUDr. Rastislava Vrabca z Ústavu lekárskej kozmetiky v Bratislave prejavom takzvanej žilovej nedostatočnosti. Tá vzniká v závislosti od jej závažnosti môže viesť až ku invalidizácii postihnutého.

Po lete ešte príjemné opálenie skrýva škaredé cievky, ktoré mnohým ženám „zdobia“ nohy najmä v oblasti stehien, na predkolení či lýtkach. Je ich odstránenie len kozmetickou záležitosťou, alebo má i zdravotný význam? Bez podrobnejšieho vyšetrenia sa nedá určiť, či ide o kozmetický alebo zdravotný problém. Rozšírené cievky sú totiž prejavom tzv. žilovej nedostatočnosti, ktorá v závislosti od jej závažnosti môže viesť až ku invalidizácii postihnutého. Posledným, najťažším štádiom žilovej nedostatočnosti je chronická, nehojaca sa rana na predkolení – vred predkolenia. Rozšírenie cievok vzniká ako prejav žilovej nedostatočnosti, to znamená žily nie sú schopné v dostatočnej miere odvádzať krv z dolných končatín.

Ako takéto cievky vznikajú? Sú vždy len nepríjemným prekvapením, alebo je možná aj nejaká prevencia ich vzniku? Rozširujú sa najmä povrchové žily. Krv zo všetkých povrchových žíl odteká do jednej zbernej žily, ktorá sa vnára z povrchu do hĺbky tkaniva v blízkosti rozkroku. V tomto mieste je v tejto žile chlopňa, ktorú si môžeme predstaviť ako ventil, ktorý by mal umožniť prúdenie krvi smerom z povrchu do hĺbky. Ak však táto chlopňa nefunguje, krv prúdi aj opačným smerom a steny žily sú tak vystavené vyššiemu tlaku. Pod vplyvom tohto vyššieho tlaku sa žila môže postupne rozšíriť, čím sa poškodí funkcia ďalších, v nej umiestnených, chlopní. Zvýšený žilový tlak môže takto postupne poškodzovať vetvy hlavnej povrchovej žily. Po nich sú na rade stále menšie a menšie žily. Ak hlavné žily nie sú roztiahnuté a sú prítomné iba tenšie rozšírené cievky, môže byť porucha prúdenia iba na žile, do ktorej vtekajú.

Je možná prevencia ich vzniku? Prevencia spočíva v nosení správnej obuvi. Tak, aby bola pri chôdzi zabezpečená činnosť svalov predkolenia. V praxi to znamená: nosiť topánky podporujúce priečnu i pozdĺžnu klenbu nohy, obmedziť nosenie vysokých podpätkov. Neodporúča sa nosiť úzke, priliehavé oblečenie (nohavice, ponožky atď.), ktoré tlakom na dolné končatiny alebo na pás pôsobia proti odtoku krvi z nôh. Odporúča sa sprchovanie zakončiť studenou vodou, smerom od členkov k stehnám, vyhýbať sa teplu, napr. pobytu v prekúrených miestnostiach. Prospievajú masáže podporujúce odtok lymfy a krvi, resp. lymfodrenáž. Dámam určite odporúčam neprekladať si nohu cez nohu. Výrazne pomáha aktívny pohyb – chôdza i beh.

Ako ďaleko je od nepekných cievok ku kŕčovým žilám? Je pravdepodobné, že pacient s viditeľnými cievkami sa časom prepracuje až ku kŕčovým žilám? Ide o prejav toho istého ochorenia, ktoré sa bez liečby zhoršuje. Na druhej strane vhodná životospráva a prevencia spomaľuje postup ochorenia. Obezita podporuje vznik varixov.

Akým spôsobom sa metličky či viditeľné cievky odstraňujú? Podľa veľkosti priemeru rozšírenej cievky delíme na rozšírené cievky do priemeru veľkosti 1 mm – teleangiektázie, nazývané aj metličky, retikulárne varixy (do 4 mm) a varixy (nad 4 mm). Cievky do 4 mm je možné odstrániť skleroterapiou a aj laserom bez porušenia kožného povrchu. Sú to šetrné ošetrenia.

Ako zákrok prebieha? Pri skleroterapii sa do rozšírenej cievy vpichne roztok alebo pena. Tá poškodí vnútro cievy, čo vedie k jej zániku. Po zákroku je nevyhnutné nosiť kompresívne bandáže. Čas potrebný na nosenie bandáží je určený kalibrom ošetrenej cievy. Pri laserovom odstraňovaní teleangiektázií a retikulárnych varixov (t.j. žíl do 4 mm) sa laserová koncovka priloží na kožu nad postihnutou cievou. Impulz ohreje krv v cieve a akumulované teplo poškodí cievnu stenu. Následkom toho cieva zaniká. Po zákroku nie je potrebné nosiť bandáž končatín. Cievky väčšie ako 4 mm sa dajú odstrániť skleroterapiou, operačne alebo endoskopicky laserom.

Absolvujú tieto zákroky častejšie ženy alebo muži? Pri laserovom odstraňovaní cievok (v hrúbke 4 mm a menej) na dolných končatinách som sa s mužom ani nestretol, všetky klientky boli ženy. Ženy sú týmto problémom postihnuté asi dvakrát častejšie než muži. Samozrejme, nemožno opomenúť, že ženy majú na seba zväčša vyššie estetické nároky. V prípade mužov sú drobnejšie cievky často kryté ochlpením dolných končatín a tak im v skutočnosti až tak neprekážajú. Úplne iná situácia nastáva, ak by sme sa od rozprávania o rozšírených cievkach posunuli k varixom. Tie sú totiž oveľa viac viditeľné, nehovoriac o ďalších zdravotných aspektoch… Našťastie máme k dispozícii moderné laserové zákroky, ktoré sú maximálne bezpečné a šetrné, s výbornými výsledkami. Dobrá správa pre pacientov je, že časť nákladov na odstránenie kŕčových žíl aj laserovou metódou je možné uhradiť prostredníctvom zdravotnej poisťovne.

debata chyba