Nevinný strašiak v každodennom jedálničku? Vedci varujú, že už pri malej dávke stúpajú vážne zdravotné riziká

Denne ho konzumujeme bez väčšieho zamyslenia, no vedci varujú, že už malé množstvo tejto sladkej ingrediencie môže výrazne zvýšiť riziko vážnych ochorení, vrátane mozgovej mŕtvice a infarktu.

21.05.2025 06:00
sladke napoje Foto:
Aj keď sú umelé sladidlá často prezentované ako zdravšia alternatíva cukru, niektoré z nich môžu predstavovať vlastné riziká.
debata

Najnovšie výskumy čoraz častejšie upozorňujú na významnú súvislosť medzi vysokou spotrebou cukru a zvýšeným rizikom mozgovej mŕtvice. Pochopenie toho, kedy je potrebné obmedziť príjem cukru, je kľúčové pre udržanie zdravia srdca a ciev.

Hospitalizácie pre srdcové zlyhávanie sú vôbec najčastejšou príčinou hospitalizácií vôbec
Video
Chronické srdcové zlyhávanie je posledným stupňom srdcovo-cievnych ochorení. Počet zlyhávajúcich sŕdc pribúda. Najmä v rozvinutých krajinách sa pacienti, ktorí prežívajú vďaka súčasnej účinnej liečbe po srdcovom infarkte či pri koronárnej chorobe a s anginou pectoris, často „dopracujú“ až ku postupnému srdcovému zlyhávaniu. Je to diagnóza akoby na konci tejto cesty, stav, „keď už srdce nedokáže prečerpať dostatok krvi pre potreby orgánov a tkanív“. / Zdroj: TV Pravda

Aktuálne štúdie zdôrazňujú negatívny vplyv nadmernej konzumácie cukru na zdravie srdcovocievneho systému. Výskum z roku 2024 publikovaný vo Frontiers in Public Health ukázal, že konzumácia sladených nápojov významne zvyšuje riziko ischemickej mŕtvice, srdcového zlyhávania, fibrilácie predsiení a aneuryzmy brušnej aorty.

Tieto výsledky naznačujú, že vysoký príjem cukru, najmä v tekutej forme, môže výrazne poškodiť kardiovaskulárne zdravie.

infarkt, srdce, stetoskop, puzzle Čítajte viac Máte problémy so srdcom? Mohol by vám to pomôcť zistiť aj váš poštár

Hlavný vinník

Sladené nápoje patria medzi hlavné zdroje pridaného cukru v bežnej strave. Podľa štúdie, ktorú v decembri 2024 zverejnil Healthline, pravidelná konzumácia týchto nápojov zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Zároveň sa ukázalo, že občasná konzumácia sladkostí nepredstavuje rovnaké riziko. Tento rozdiel poukazuje na špecifickú nebezpečnosť cukrov v nápojoch v porovnaní s inými zdrojmi cukru.

Aj keď sú umelé sladidlá často prezentované ako zdravšia alternatíva cukru, niektoré z nich môžu predstavovať vlastné riziká. Výskum z Cleveland Clinic preukázal, že vyššia hladina cukrového alkoholu xylitolu v krvi súvisí so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych udalostí, ako sú infarkt a mŕtvica. To naznačuje, že nie všetky náhrady cukru sú bezpečné pre zdravie srdca.

obezita, žena, pohovka, cukor, lenivosť, sladkosti, diéta Čítajte viac Táto každodenná potravina môže spôsobiť mozgovú príhodu. Odborníci varujú pred bežným návykom ničiacim tepny

Ako spoznať, že je čas obmedziť cukor

Dôležité je vedieť rozpoznať varovné signály, ktoré naznačujú nadmerný príjem cukru. Príznaky ako častá únava, výkyvy nálad či priberanie na váhe môžu byť indikátormi.

Navyše, štúdia zverejnená v auguste 2024 v News Medical ukázala, že vyššia hladina glukózy v krvi pri prijatí pacienta s mŕtvicou bola spojená s horšou prognózou. To len potvrdzuje význam regulovania hladiny cukru v krvi pre prevenciu vážnych zdravotných komplikácií.

Zdravotnícke organizácie ponúkajú jasné odporúčania, ako kontrolovať príjem pridaného cukru. Ženy by nemali prijímať viac ako 6 čajových lyžičiek (25 gramov) pridaného cukru denne a muži nie viac ako 9 lyžičiek (38 gramov). Dodržiavanie týchto limitov môže výrazne znížiť riziko mŕtvice a iných ochorení srdca.

Prepojenie medzi vysokou konzumáciou cukru a zvýšeným rizikom mozgovej mŕtvice je podľa najnovších výskumov nepopierateľné.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mozgová príhoda #cukor #sladké #zdravie a prevencia