Otázky a odpovede: O vysokom tlaku

Na otázky o vysokom tlaku odpovedal odborník - doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.

29.10.2012 06:00
meranie tlaku - tlakomer Foto:
Vysoký krvný tlak spôsobuje veľa problémov.
debata

Ako zistím, že mám hypertenziu?
Veľká časť ľudí má v ambulancii lekára strach sprevádzaný úzkosťou, čoho výsledkom môže byť nameranie zvýšených hodnôt tlaku krvi. O hypertenzii však hovoríme iba vtedy, ak zvýšené hodnoty tlaku krvi sú namerané opakovane, minimálne pri dvoch rôznych vyšetreniach s odstupom aspoň jedného týždňa. Výnimkou sú stavy, ak je tlak krvi veľmi vysoký (napr. 180 mmHg) alebo ak sa preukáže prítomnosť orgánového poškodenia v dôsledku vysokého krvného tlaku (poškodenie očí, obličiek alebo srdca). V týchto prípadoch je potrebné začať liečbu čo najskôr.

Môže nás vysoký tlak krvi ohroziť?
Môže. Srdce v dôsledku vysokého tlaku musí pracovať podstatne ťažšie, nemôže zastať ani na chvíľu, preto sa postupne začne tejto záťaži prispôsobovať. Najprv zhrubnú steny srdcových ciev a zväčší sa masa svaloviny srdca. Na rozdiel od tzv. fyziologického alebo športového zhrubnutia svaloviny pri vysokom tlaku krvi je toto zhrubnutie patologické a pre srdce veľmi nevýhodné. Srdce sa stáva menej elastickým, je tuhšie. A hoci vypudzuje krv do celého tela stále dostatočne, má problémy v období medzi dvomi sťahmi srdca, keď sa ťažšie plní, čo postupne zhoršuje jeho funkciu. Takéto osoby sa začínajú zadýchavať, najprv pri väčšej fyzickej námahe, neskôr už aj pri malej námahe. Podobne ako srdce aj cievy sa v dôsledku dlhodobo zvýšeného tlaku krvi stávajú tuhšími, menej elastickými, čím vzniká začarovaný kruh. Vysoký tlak cievy trvale preťažuje a tuhé cievy horšie relaxujú. Pokiaľ sa človek ani v tomto štádiu nelieči, môže dôjsť k mozgovej porážke, srdcovému infarktu, zlyhaniu srdca alebo k náhlej srdcovej smrti. Navyše neliečená alebo zle liečená hypertenzia môže vážne poškodiť aj obličky alebo oči. Dobrou správou je, že hypertenziu dnes vieme relatívne dobre liečiť, ale je to skutočne celoživotný proces.

Čo môžeme spraviť, aby sme nemali vysoký krvný tlak?
Zmeniť stravovacie návyky a udržiavať si optimálnu hmotnosť. Efekt sa ešte zvyšuje, ak človek prestane fajčiť, bude sa vyhýbať stresu a alkoholu a začne sa viac hýbať. Obmedziť treba aj množstvo soli v potrave. Hlavným zdrojom sodíka v potravinách je soľ v polotovaroch, údeninách, konzervách, ale aj v zemiakových lupienkoch, v slanom pečive, slaných orieškoch a podobne. Denne by sme nemali konzumovať viac ako 5 až 6 gramov soli. Vyhýbať by sme sa mali aj nadmernej konzumácii alkoholu. Osoby, ktoré vypijú viac ako 2¤poháriky denne, majú vyššie riziko hypertenzie oproti abstinentom. Najvyššie riziko je pri pití viac ako 5 pohárikov denne. Na druhej strane jeden pohárik denne u žien a dva u mužov vo veku nad 40 rokov sa javia ako prospešné z hľadiska kardiovaskulárneho rizika. Tento ochranný účinok platí aj pre osoby s ľahko zvýšeným krvným tlakom. Zvýšený príjem vlákniny vedie k miernemu poklesu tlaku krvi. Odporúčané množstvo je 20 až 35 gramov denne. Zvýšený príjem rýb môže viesť k miernej redukcii tlaku krvi, najmä v kombinácii s redukciou hmotnosti. Pitie čiernej kávy môže síce tlak prechodne zvýšiť, vo všeobecnosti však pitie 2 až 3 šálok kávy denne nevedie k zvýšeniu tlaku krvi. Naopak, niektoré výskumy preukázali ochranný efekt pravidelného pitia kávy napríklad proti vzniku cukrovky. Pravidelné pitie kakaa preukázalo vo viacerých štúdiách zaujímavý pokles krvného tlaku, kým pitie čaju tento efekt nepreukázalo. Je dôležité dodržiavať pravidelný pitný režim (1,5 až 2,5 litra tekutín denne), pretože nedostatok tekutín zaťažuje obličky a paradoxne môže viesť k vzostupu tlaku krvi. Pravidelný pohyb aspoň 30 minút denne môže tiež znížiť hladinu krvného tlaku. Nadváha alebo obezita zvyšujú riziko vzniku hypertenzie, ale aj cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. Na redukciu hmotnosti je veľmi jednoduchá rada: menej jesť a viac cvičiť.

Zdroj: doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., FESC: Vysoký krvný tlak – tichý zabijak v knihe Zdravý životný štýl. Cesta k prevencii ochorení srdca a ciev

debata chyba